26 Şubat 2017 13:13

'Başkanlık, işçi sınıfını daha da baskılama yöntemidir'

KHK ile meslekten ihraç edilen akademisyenlerin başlattığı Sokak Akademisi'nde 6. dersi Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun verdi.

Paylaş

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'den KHK ile ihraç edilen Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun, Sokak Akademisinde “Sınıf mücadelesi nedir?” başlıklı bir ders verdi.  Coşkun derste Anayasa referandumu ile ilgili “Getirilmek istenen başkanlık, işçi sınıfını da baskılama yönteminden başka bir şey değildir” dedi.  

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyenlerin başlattığı “Sokak Akademisi”nin  6’ncı dersi  Batıkent’te Ethem Sarısülük Parkı’nda gerçekleşti.  “Sınıf Mücadelesi nedir?” başlık dersi, KHK ile ihraç edilen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun anlattı.

Coşkun, derste Anayasa referandumunda işçilerin neden “hayır” demesi gerektiğini açıklayarak, “Anayasa referandumu diye bir şey var. Bu nedir? Tam da sınıf mücadelesidir. KHK ile insanlar işlerinden atılıyor. Neden Anayasa referandumu sınıf mücadelesi diyorum, şundan; Anayasa referandumuyla getirilmek istenen başkanlık, işçi sınıfını da baskılama yönteminden başka bir şey değildir” diye konuştu. 

Başkanlık sisteminin burjuva sınıfının çıkarları doğrultusunda daha kolay karar almak için oluşturulduğunu ifade eden Coşkun, “Burjuva sınıfının neoliberal sisteme entegre olup, çok daha kolay karar alabilme ve uygulayabilme durumunu ortaya çıkartacak. Bu, işçi sınıfının mücadelesini baskı altına alıp ücretleri asgari tutarak, artı değeri artırma stratejisinden başka bir şey değildir. Bu nedenle anayasa referandumuna elbette işçi ve emekçilerin ‘Hayır’ demesi gerekir” dedi.

Coşkun, KHK ile mesleğinden ihraç edildikten sonra intihar ederek yaşamına son veren Mehmet Fatih Traş’a da değinerek,  “Kendisine yapılan haksızlığa dayanamayarak canına kıydı. Onu burada saygı ile anmak istiyorum. Bunun hesabını soracağız” şeklinde konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi 10. Kongresi’ni gerçekleştirdi

SONRAKİ HABER

Meral Akşener: Hayır diyenler hain değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...