16 Haziran 2012 13:54

Özgür sanat için maraton başladı

24 saat durmadan ve günlerce  sürecek olan Sanat Maratonu, bugün Caddebostan’dan Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı’na yapılan yürüyüşle başladı. Saat 13.00’te başlayan yürüyüşte, “Her şeyin farkındayız, Özgürlük Parkı’ndayız”, “Seyirci uyuma tiyatr

Paylaş

Yürüyüş esnasında sanatçılar, çevredeki vatandaşlara, esnaflara ve araçlara bildiriler dağıtarak  maratona davet ettiler. Yoğun sıcağa rağmen tiyatrolarla ilgili süreci uzun uzun vatandaşlara anlatan sanatçılar, her zamanki gibi eğlenceli ve coşkuluydular. İstanbul Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) pankartı arkasında renkli ve eğlenceli bir kortej oluşturan sanatçılar, davul, zil ve çıngıraklarla şamatayı kopardılar. Hükümete olan tepkilerini çığlıklarıyla dile getirdiler.

SEYİRCİLER DE EYLEME KATILDI

Oyuncular kadar seyirciler de tiyatrolarına sahip çıkmak için yürüyüşteki yerlerini aldılar. Seyirciler, tiyatrolar özelleştirildiğinde özgün metinlerin oynanamayacağını ve tiyatroların pahalı olacağını düşünerek eyleme katıldıklarını duyurdular. Sanata müdahale edilmesini istemeyen seyirciler, yapılan değişikliğe bu yüzden karşı çıkıyorlar. Bu karşı duruş hemen herkesin ortak düşüncesi olmaya başlamış durumda. Zira, Özgürlük Parkı’nda yürüyüş kortejini ilk gördüklerinde şaşıran, durumu anladıktan sonra alkışlarla destek veren vatandaşlar bunu fazlasıyla ispatladı.

SANAT SESSİZ KALMAZ

Yapılan yürüyüşün ardından kurulan sahnenin önüne gelen sanatçılar, burada Aslı Öngören’in okuduğu basın metniyle maratonu başlattılar. “Sanatçı memur olmaz” tartışmalarına ya da “Sanatçılar kendi güvenceleri için itiraz ediyor” gibi söylemlerin yürütülmesine tepki gösteren Aslı Öngören, “Hiç kimse sanat ve sanatçıyla, halkın arasına nifak sokamaz. Seçilmişlerin asıl görevi sanata ihtiyacı olan özgür ortamı sağlayacak alt yapıyı oluşturmaktır. Onlar bunu sadece sanatçı için değil, halk için yapmak zorundadırlar. Ve eğer yapmazlarsa sanat buna sessiz kalmaz” dedi. Bu nedenle sessiz kalamayacaklarını dile getiren Öngören, Sanat Maratonu’nu bu zeminde yürüteceklerini söyledi.

Basın açıklamasının ardından Hümay Güldağ ve Metin Belgin’in şiir dinletisiyle maratona devam edildi. Sahnenin hiç boş kalmadığı maratonda Naşit Özcan meddah gösterisi sundu. Haberimiz hazırlandığı saatlerde devam eden maratonda, gece Kocaeli Üniversitesi öğrencileri Hamlet’i sahnelerken, Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri ise pandomim gösterisi sunacak. Maratonda günün ilk ışıklarıyla da Grup Gündoğarken sahne alacak.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Özelleştireceğinize geliştirin’

SONRAKİ HABER

AOÇ gasbedilecek Ankara oksijensiz kalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa