25 Şubat 2017 12:26

Kılıçdaroğlu’dan Erdoğan’a ‘Hitler’ göndermesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Adolf Hitler’ göndermesinde bulundu.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu referandum çalışmalarını İstanbul’da sürdürdü. Kılıçdaroğlu ilk olarak Balkan Dernekleri ve Federasyonları ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu'nun ikinci durağı ise Avcılar oldu. 'Hayırlı Üniversiteliler Platformu' ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmasında, Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı sistemine değindi.

1 Ağustos 1934 yılına ait Almanya'daki resmi gazeteyi gösteren Kılıçdaroğlu, “1930'lu yıllarda dünyada ne oluyordu? Almanya'dan örnek vereceğim. Hitler Almanya'sı. Bugünkü referanduma benzeyen bir referandum Almanya'nın gündemindeydi 1930'lu yıllarda. 1 Ağustos 1934 yılına ait Almanya'daki resmi gazete. Bu resmi gazetede referandum konusu var. Referandumun konusu, cumhurbaşkanlığı makamı başbakanlık makamı ile birleştirilmiştir. Cumhurbaşkanın tüm yetkileri ile başbakanlığın yetkileri Führer ve şansölye Adolf Hitler'de toplanmıştır. Vekilini kendisini atayacaktır. Bu düzenleme ağırlıkla onaylanır. Hitler tek yetkili olur Almanya'da. Sonra ne oldu? 2. Dünya Savaşı. Sonra, önce Almanya sonra Avrupa ve bütün dünya kan gölüne döndü” dedi.

“Önünüzde iki seçenek var” diyen Kılıçdaroğlu, “Bir, bir kişi Türkiye'nin tepesinde olsun elinde sopa olsun ne derse o olsun. Otoriter tek adam yönetimi. İki, parlamenter demokratik sistem olsun insanlar düşüncelerini özgürce ifade etsinler. İki seçenekten birini kullanacaksınız. Bu bir siyasi parti seçimi, iktidar değişimi de değil, bir rejim değişikliği” dedi.

‘TELEVİZYON EKRANINDA BENİ MAHCUP ETSİNLER’

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı yapan Kılıçdaroğlu, “Ben çağrı yapıyorum, oturalım hep beraber bu anaysa değişikliği ne getiriyor konuşalım. Madem ki ben doğruları söylemiyorum televizyon ekranında beni mahcup etsinler” dedi.

Tartışmanın memleket meselesi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, gençlere seslendi ve “Bu süreç bir memleket meselesidir, bir Türkiye meselesidir. Ya bağımsızlığımızı koruyacağız, özgürlüğümüzü koruyacağız, düşüncelerimizi özgürce ifade edeceğiz ya da bir kişi gelecek elinde sopayla bizi ıslah edecek kendi istediği gibi. Buna izin vermemeliyiz” diye konuştu.

‘ALLAH AŞKINA KARGALAR BİLE GÜLMEZ Mİ’

Anayasa taslağının siyasi partilerin mutfağında hazırlandığına vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Bir uzlaşmayla hazırlanmamıştır, dayatma kültürü ile gelmiştir. Bu değişikliğe göre başkan yani cumhurbaşkanı olacak, hem partinin genel başkanı olacak. TBMM'de ben tarafsız davranacağım diye namusu ve şerefi üzerine yemin edecek. Allah aşkına kargalar bile gülmez mi? Bir partinin genel başkanı tarafsız olur mu? Ben tarafsız olmam. Sayın Bahçeli tarafsız olamaz, Binali Yıldırım tarafsız olamaz” dedi.

Anayasa değişikliğiyle OHAL’in kalıcı hale getirileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “20 Temmuz'da Türkiye'de sivil darbe oldu, OHAL'in ilanıyla. 15 Temmuz'da bir darbe girişimi oldu, 20 Temmuz'da Türkiye'de bir sivil darbe oldu. Şu anda bir darbe süreci içindeyiz. Bütün yetkiler şu anda onların elinde, bir kişide şu anda” diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ekvador halkı Correizm’i terk ediyor

SONRAKİ HABER

Almanya’da ‘Hayır’ kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...