25 Şubat 2017 12:34

Ekvador halkı Correizm’i terk ediyor

Ekvador halkının 19 Şubat’taki yaptığı oylama, halkın yüzde 60’ından fazlası değişim yönünde oy kullandı.

Paylaş

En Marcha*
Başyazı

Geçtiğimiz 19 Şubat’taki seçimlerin ilk sonuçları, ülkemizin yaşadığı ancak henüz tamamlanmayan bu önemli siyasi süreç hakkında, tam bir analiz değilse de genel bir sonuç çıkarmamıza izin verecek boyutta. 

Buna göre, Ekvador halkının yüzde 60’ından fazla değişim yönünde ve Correizmin** adaylarına karşı oy kullandı; ve (iktidardaki Alianza Pais partisinin adayı) Lenin Moreno ile (sağcı CREO partisinin adayı) Guillermo Lasso ile nisan ayında ikinci tur seçimlerin yapılmasını zorunlu kıldı. 

Bu iki durum, daha ilk turda başkanlığı alma niyeti başarıya ulaşmayan ve kesin bir zafer imkanından, iktadarının devamını istemeyen Ekvadorluların çoğunluğu tarafından uzaklaştırılan hükümet açısından siyasi bir gerilemeye işaret ediyor.  

Hükümetin -CNE’deki (Ulusal Seçim Konseyi) kuklaları aracılığıyla- seçimlere arsızca hile karıştırarak halk iradesini ele geçirmek için çaresizce çırpınması bundandır.  

Bu seçim süreci yoğun bir siyasi mücadeleye sahne oldu; Moreno-Glas ikilisinin (başkan ve yardımcısı) önünü kesmek için son anda dahi oy kullanan insanların oranı da yüksek gerçekleşti. 

Bu, medya kuruluşları ve anketler tarafından muhtemel hatta kesin finalistler olarak oyları kanalize etmek amacıyla öne çıkarılan (Guillermo) Lesso ve (Hıristiyan Partinin Adayı Cynthiya) Viteri’nin aldıkları oylardaki yükselişi de açıklamaktadır.

Yine (Sol, sosyalist, ilerici örgütlerin ittifakı olan) Değişim için Ulusal Anlaşma’nın (ANC) adaylarının sonuçları da –yine de beklenenin altındadır- son günlerin ürünü olan bu hareketliliğin bir ifadesidir. 

Süreç boyunca ve seçim günü oylar kullanılırken bir dizi kuralsızlıklar yaşandı. Seçim kurullarının tutanaklarında hükümet adayları lehine yapılan düzenlenmelerin ortaya çıkarılması rejimin hileye nasıl hazırlandığını da gösterdi. Hükümet (oy kullanıldıktan sonra sandık çıkışı anketi yapan) anketör şirketlerle birlikte oynadığı oyunla muhalif güçleri yanlış yönlendirmek ve CNE ile seçim kurullarındaki verileri rahatça maniple edebilmek için kesin bir zafer fikrini yaymaya çalıştı. 

Öte yandan ANC güçleri, büyük bir siyasi kampanya yürüterek, başkanlığı kazanmak ve Ulusal Meclis ile And Meclisi adaylıkları için tüm güçlerini ve kapasitelerini ortaya koydular. Gerçekleştirilecek olan ikinci tur seçimlerde de emekçiler ve halkların; solun ve proletaryanın partisinin siyasi mücadelesi sürecek. 

Correizmin otoriterliğine ve yolsuzluğuna karşı, ve onun önünü kesmek için mücadelemiz devam ediyor. 

*Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi’nin (PCMLE) merkezi yayın organı
**Correizm: Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa’nın otoriter yönetimi için kullanılan terim. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mustafa Kol son yolculuğuna uğurlandı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu’dan Erdoğan’a ‘Hitler’ göndermesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa