25 Şubat 2017 11:48

Gökçek'in silahlanma açıklamalarına tepki yükseliyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ‘silahlanma’ açıklamalarına CHP ve HDP’den tepki geldi.

Paylaş

Erdi TÜTMEZ
İstanbul

Referandum sürecine girildikten sonra peş peşe AKP’li isimlerden gelen, “iç savaş ve silahlanma” açıklamaları, AKP’nin ‘evet’ kampanyasını başlattığı gün yeniden gündeme geldi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Çoluk çocuk pompalı tüfek aldı” dedi. Gökçek’in açıklamalarına ise CHP ve HDP’den tepki geldi.

ALTIOK: YAŞAMSAL GÜVENLİK İÇİN TEHDİT

Gökçek’in açıklamaları ve bir süredir tartışılan silahlanma iddialarıyla ilgili Evrensel’e konuşan CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, çok uzun bir zamandan beri bu tehlikeye dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi. Konuyu defalara Meclis gündemine de taşıdıklarını belirten Akatlı, “Ülkenin ayrıştırıcı ve mezhepçi bir tutumla yönetilmesine, vatandaşların birbirlerine düşman edileceği bir iklime karşıyım. Maalesef bu iklim oluşturuldu.” ifadelerini kullandı. Bahadır Grammaşin ve Nuh Köklü gibi cinayetleri hatırlatan Akatlı, “Esnaf kolluk görevlisi, muhtarlar da birer muhbire dönüştürüldü. Bunu da en tepedekiler görev biçti. Şiddeti meşrulaştırdılar ve kendilerinden olmayanlar hedefte. Silahlanmayı özendiren bu tutumlar zaten kötü olan mevcut ortamı tetikler. Silahlanma yaşamsal güvenliği bir tehdittir. Devletin silahlanmayı değil, tam tersine silahsızlanmayı ve barış politikalarını teşvik etmesi gerek” ifadelerini kullandı.

YILDIRIM: DARBECİLİKTEN BİR FARKI YOK

Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım da Gökçek’in açıklamalarına tepki gösterdi. Gökçek’in açıklamalarını değerlendiren Yıldırım, “İsmini ağzıma almak istemediğim Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanının var olan yasalarla, hukuk düzeniyle olan bağlantısını çok iyi biliyoruz. Şunu söylemek gerekir ki sivil bir otoriteye darbe yapmak nasıl suçsa, insanları silahlandırmaya çağırmak da, bunu teşvik etmek de bir suçtur. Bu yapılanın darbecilikle farkı yoktur.” dedi. “Toplumsal kamplaşmanın yoğun olduğu ülkelerde böyle bir silahlanma oldukça tehlikeli.” diyen Yıldırım, “Sivilin sivile silah doğrultması gibi tehlikeler doğuracaktır. Sivil halkı silahlanmaya değil, demokrasiye çağırmak gerekir, kalıcı barışa çağırmak gerekir. Silahlanmaya çağırmak bir tehdittir, kabul edilebilir bir tarafı yok. Bu yapılanlar anayasal suçtur. Bu açıklamalara, bu silahlandırma teşviğine karşı bu ülkenin cumhuriyet savcılarını göreve çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

UMUT VAKFI: SİLAH KISITLANMALI

Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfından Ayhan Akcan da açıklamalara tepki gösterdi. “Darbe girişiminden sonra maalesef korkudan dolayı sivil halkın silahlanması konusunda bir hava var.” diyen Akcan, “Herkes silahlansın gibi anlayış var ve çoğu kişi de silahlandı. Daha çok maliyeti düşük, mevzuatı basit silahlar alınıyor. Örneğin, pompalı tüfekler prim yaptı. Vakıf olarak bunları hep eleştiriyoruz. Bu bir yanlıştır. Sivil halkın silahlanması devletin güvenliğini de tehdit eder. Bugün ‘FETÖ’ tehdit ediyorsa yarın başkası tehdit eder. Güvenliği devletin sağlaması gerek. Silahlanmanın, silah satışının kısıtlanması taraftarıyız” açıklamalarında bulundu.

AKP BİNASINDAKİ SİLAH TARTIŞMA YARATMIŞTI

AKP Küçükçekmece İlçe Başkanı Mustafa Korkut ile Belediye Başkanı Temel Karadeniz’in birlikte çekildiği fotoğraftaki uzun namlulu silah, silahlanma tartışmasını alevlendirmişti.

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yarım porsiyon aydın...

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Bizde zorlama, tehdit, korkutma yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...