16 Haziran 2012 13:26

Onur’a sahip çıkmak suç!

Dilovası’da yaşanan çevre kirliliğine dikkat çeken araştırmaları nedeniyle cezalandırılmak istenen Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’ya destek verenler de hukuki baskı altına alınmak isteniyor. “Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi” üyesi 14 kişi Toplantı ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefetten yargılanıyor.Onur Hamzaoğlu, Dilova

Onur’a sahip çıkmak suç!
Paylaş
Asena Akarsu

Onur Hamzaoğlu, Dilovası’daki sanayi kuruluşlarının çevreye ve halka verdiği zararlara ilişkin araştırmalar yapmış ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmıştı. Bu sonuçlara göre Dilovası’da annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakasında ağır metaller bulunuyordu.

Araştırmanın kamuoyu ile paylaşılmasının ardından Kocaeli Büyükşehir ve Dilovası belediyelerinin başkanları harekete geçmiş ve Hamzaoğlu hakkında dava açmışlardı. Hazmaoğlu’nun halkı yanılttığını iddia ediyorlardı.

HAKLILIĞIMIZ MECLİSTE DE TESCİLENDİ

Aynı zamanda Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı olan Hamzaoğlu’nun bilimsel sorumluluğu gereği yaptığı çalışmanın cezalandırılma çalışılması tepkileri beraberinde getirmişti. Bu süreçte bir araya gelen Akademisyenler ve kitle örgütleri “onurumuzu savunuyoruz” isimli bir hareket oluşturmuştu.

Hareketin Dilovası’da gerçekleştirdiği yürüyüş ve basın açıklamasına katılan 14 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Gebze Adliyesinde görüldü.

Dava 1 Eylül tarihine ertelenirken, dava çıkışında açıklama yapan hareket üyeleri Onur Hamzaoğlu ile birlikte çevre ve halk sağlığını savunmaya devam edeceklerini belirttiler.
Hareketin yürütücüleri geçtiğimiz günlerde HDK İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel’in verdiği soru önergesi sonrası Dilovası’da ki fabrikaların yüzde 99’unun denetimsiz bir şekilde çalıştığının ortaya çıktığını hatırlattılar. “Bu durum haklılığımızı bir kez daha göstermiştir” dediler.

Hareketin Sözcüsü Prof. Dr. Cem Terzi dava ile üzerlerinde yeni bir baskı oluşturulmak istendiğini ifade ederek şunları söyledi: “Oysaki biz en doğal ve yasal hakkımız olan basın açıklaması yapma hakkımızı kullandık. Mecliste son verilen soru önergesine Bakan Faruk Çelik tarafından verilen cevap ile aslında Dilovası’daki çevre kirliliği teyit edilmiş oldu. Bu noktadan sonra Onur Hamzaoğlu’ya böyle bir çalışma yaptığı için ancak teşekkür edilmesi gerekir.” (Kocaeli/EVRENSEL)


‘BİZ KİRLETELİM SEN SES ÇIKARMA’

Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu (Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi Yürütücüsü): Onur Hamzaoğlu davasında akademik özgürlüklere dönük büyük bir baskı söz konusuydu. Buna karşı tepki göstermekte yine bir baskı unsuru haline dönüşmeye başladı. ‘Gerekirse biz havayı kirletiriz, çevreyi kirletiriz ama sen hiçbir ses çıkarma ve itiraz etme’ gibi bir anlayış söz konusu burada… Ayrıca Mecliste Bakan Faruk Çelik’in soru önergesine verdiği cevap ve bu cevapta yer alan veriler ile fabrikaların sadece çevreyi değil kendi işçilerinin de hayatını tehlikeye attığını gösteriyor.

HALK İÇİN ÜRETENLERE GÖZDAĞI

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu-KOÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı: Kapitalizm yapısal krizlere girdiği zaman saklamaya çalıştığı sınıfsal çelişkileri saklayamaz hale geliyor. Bu çelişkileri saklamak için en çok uğraştığı ve kullandığı üniversiteler ise günümüzde tamamen halk karşıtı ve sermaye yanlısı bir tutum alıyorlar. Halk için bilim üretenlere ise planlı ve programlı bir saldırı var. Fakat bu saldırı tek başımıza karşı koyabileceğimiz bir saldırı değil. Bu saldırıya kolektif bir şekilde mücadele ederek karşı koyabiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Ezilen halk selini yeniden yaratacağız

SONRAKİ HABER

Çaycuma’da kürtaj yasasına karşı eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...