25 Şubat 2017 10:48

Adana’da açık derslerin ilk konuğu Günal Kurşun oldu

Adana’da KHK ile ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun, ‘Linç Kültürü ve Ceza Hukuku’ başlıklı açık ders verdi. Derse ilgi yoğundu.

Paylaş

Aylin Han Aydın
Adana

Çukurova Üniversitesi Ceza Hukuku öğretim üyesi iken KHK ile ihraç edilen Yrd. Doç.  Dr. Günal Kurşun, ‘Linç Kültürü ve Ceza Hukuku’ konulu ilk açık dersinde onlarca katılımcı ile buluştu.

Çukurova Üniversitesi örencilerinin düzenlediği derse ÇÜ İletişim ve Hukuk Bölümü öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nin konferans salonunda gerçekleşen açık derste linç kültürünün nasıl oluştuğu, yaygınlaştığı ve medyanın linç kültüründeki rolüne değinildi.

AKADEMİSYENLER DÜŞÜNCE ÜRETTİKLERİ İÇİN İHRAÇ EDİLİYOR

Akademisyenlerin varoluş nedeninin düşünce üretmek olduğunu belirten Günal Kurşun, bu sebeple ihraç edilmelerinin manidar olduğunu belirterek akademinin kampüsle sınırlanamayacağını, bugün ZMO’da yarın belki parkta yapacakları açık derslerin önemli olduğuna dikkat çekti.

GEÇMİŞLE YÜZLEŞMEK GEREKİYOR

Derse linç kültürünün tarihi ile başlayan Kurşun, bu kavramın 18'inci yüzyılda ABD’de sıradan bir çitçi olmasına ve hukuk eğitimi almamasına rağmen bağımızlık savaşında İngiliz yanlılarını cezalandıran düzmece mahkemelerin başkanı olan Charles Lynch’in adından geldiği bilgisini verdi. Linç kültürünün ülkemizde 2. Meşrutiyet’ten itibaren var olduğunu dile getiren Kurşun, Ermeni Soykırımı, 6-7 Eylül olayları, Çorum, Kahramanmaraş ve Sivas katliamlarını ülkemizde linçe örnek olarak gösterdi. Türkiye'de linç kültürünün gelişmesine iktidarların tekçi politikalarının etkili olduğunu söyleyen Kurşun, bunun üstesinden gelmek için geçmişte yaşananlarla yüzleşmek gerektiğini söyledi. Yakın tarihe değinen Kurşun, ‘terörist’, ‘PKK'lı’, ‘Komünist’, ‘Paralelci’, ‘FETÖ’cü’ gibi ayrıştırıcı yaftalamalar aracılığı ile linç kültürünün gerçekleştiğine dikkat çekti.

İNTERNETTE LİNÇ VİDEOLARI İZLEME SAYISI ÇOK YÜKSEK

İnternet üzerinden şiddet içerikli linç videolarının izleme sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu anlatan Kurşun, sokakta da bu kesimin kavgaları ayırmak yerine seyirci kaldıklarını ve bundan haz duyduklarını belirterek medya ve akademinin bilinçlendirici çalışmalar yapmasını önerdi.

675 SAYILI KHK İLE İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Özellikle soykırım ve uluslararası ceza hukuku alanındaki çalışmalarıyla birlikte işkence, ifade özgürlüğü gibi Türkiye'nin insan hakları sorunlarının yanı sıra azınlık hakları, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar, Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi konularda hem çalışmaları hem yayınları bulunan Yard. Doç.  Günal Kurşun 29 Ekim’de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'de çocukların bulduğu cisim patladı: 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Adana'da BES Genel Kurulu yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...