25 Şubat 2017 01:22

Tempo Asansör işçileri referandum anketi yaptı

Tempo Asansör’de çalışan işçiler kendi aralarında referandum anketi yaptı. Sonuca göre 'Hayır' yüzde 53, 'Evet' yüzde 28, kararsız ise yüzde 19.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

43 işçinin çalıştığı Tempo Asansör’de işçiler, kendi aralarında yaptığı anket sonuçlarını açıkladı. Birkaç işçi yemek ve çay molalarında çalışan herkese kullanacakları oydan gerekçelerine kadar tüm ayrıntıları sordu. 23 işçi ‘hayır’, 12 işçi de ‘evet’ oyu kullanacağını açıkladı. 8 işçi ise henüz bir karar vermiş değil.  Bu sayıları orana vurduğumuz da ise fabrika da yüzde 53 hayır, yüzde 28 evet, yüzde 19 da kararsız sonucu ortaya çıkıyor. ‘Hayır’ diyen 23 kişiden 3’ü AKP üyesi. Kalan 20’si CHP, HDP ve MHP üyesi işçiler. “Evet” diyen 12 işçinin 8’i AKP, 4’ü ise MHP’li. 8 kararsız işçinin 6’sı AKP üyesi işçi. 2’si ise MHP üyesi.

KARARSIZLAR ‘HAYIR’A DAHA YAKIN

Henüz bir karar vermeyen işçiler şu anda ‘hayır’a daha yakın. Gelecek sistemin tek adama büyük yetkiler verdiğini düşünüyorlar. Erdoğan dışında birinin gelmesi kaygısını yaşıyorlar ve sistem değişsin istemiyorlar. Bu nedenle de referandumda ‘evet’ demek istemiyorlar. “Eğer sandığı gidersek ‘hayır’ oyu kullanırız” diyen bu işçilerde sandığa gitmeme eğilimi baskın. Çünkü “Bir seçim olsa gider yine Ak Parti’ye oy veririz. Biz Ak Parti’den vazgeçmeyiz” diyen bu işçiler hayır oyu kullanmaları halinde kendilerini AKP’ye ihanet etmiş hissedeceklerini düşünüyor. 

İŞÇİ LEHİNE TEK BİR MADDE YOK

“Hayır” oyu kullanacağını söyleyen CHP’li ve HDP’li işçiler ise gerekçelerini şu şekilde sıralıyor: “Biz bu 12 Eylül yasasının değişmesini istiyoruz. Ancak 12 Eylül Anayasası’nda olduğu gibi bu değişen maddeler arasında işçi lehine tek bir madde yok. Tek adama çok büyük yetkiler veriyor. Bu da işçinin hiçbir işine yaramaz. Yarasa yarasa yine patronlara yarayacak.”  12 işçinin “evet” oyu kullanmasında “Müslüman bir Cumhurbaşkanımız olacak. Bu geldikten sonra başörtüsü serbest oldu. Kur’an kursuna rahat rahat gidip gelebiliyoruz. Ekonomi kötüye gidiyor ama ne yapalım ülkeyi Kılıçdaroğlu’ya mı teslim edelim” gibi gerekçeler öne çıkıyor.

MÜDÜRLERDEN BİRİ KARARSIZ DİĞERİ İSE ‘HAYIRCI’ 

2 müdürün kendi aralarındaki referandum tartışmalarına tanık olan işçiler, müdürlerden birinin kararsız olduğunu diğerinin ise “hayır” oyu kullanacağını aktardı. AKP üyesi olan ve kararsız olan müdür “evetçiler”in de “hayırcılar”ın da kendisini ikna etmediğini söylüyor. Kararsız müdürün “hayırcılar”ın terörist ilan eden söyleme “Bize eskiden ‘Alevilerin elinden yemek yenmez. Haram. Bunlar pisler’ denirdi. Burada çalışan Alevi işçileri görünce gözüm açıldı. Biz nasıl ellerimizi yıkıyorsak onlar da yıkıyor, gayet temizler” diyerek tepki gösterdiğini aktaran işçiler, “hayır” oyu kullanan müdürün de ekonominin kötüye gitmesini gerekçe gösterdiğini ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Memurun iş güvencesi referanduma kadar

SONRAKİ HABER

İşçinin tercihini bu kez patron belirleyemeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...