24 Şubat 2017 15:50

Cenevre’de Beşar Esad gerginliği

Suriye’deki çatışmalı süreci durdurmak üzere Cenevre’de başlayan görüşmelerde "Esad’ın rolü" tartışması öne çıktı.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Cenevre’de başlayan Suriye görüşmelerinde çoğu silahlı cihatçı gruplardan oluşan ‘muhalefet’ ve Suriye hükümeti heyeti arasında “Esad’ın rolü” tartışması öne çıktı.

DW Türkçe’nin haberine göre tarafların BM aracılığıyla “dolaylı görüşme” yaptığı ilk güne, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rolü konusundaki görüş ayrılıkları damgasını vurdu. 

Görüşmelerin başlangıcında Suriye heyetinin, Esad’ın konumunun tartışma konusu yapılmayacağına dair net bir mesaj verdiklerini belirtti. Esad’ın görevden çekilmesi muhaliflerin ana talebini oluşturuyor.

DE MİSTURA UYARDI

İlk gün, gün boyunca heyetlerle ayrı ayrı görüşmeler yürüten BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre’den yüksek beklentiler içine girilmemesi uyarısında bulunarak, görüşmelerde bir dönüm noktasına ulaşılmasının kolay olmayacağı mesajını vermişti.

De Mistura görüşmelerin açılış konuşmasında da, “Kanlı bir çatışmaya son verme fırsatına ve sorumluluğuna sahipsiniz; gelecek Suriyeli nesilleri kanlı ve acı bir savaşa mahkum etmemeye yönelik, tarihi bir sorumluluk. Suriye halkı çaresizce bu savaşın bitmesini istiyor. Zor bir göreve sahibiz. Kolay olmayacaktır. Taraflar, yine başarısız olursak neler olacağını biliyor: Daha çok ölüm, daha çok acı” ifadelerini kullandı. 

CİHATÇILAR İRAN’I HEDEF ALDI

Suriyeli Muhalif Heyetin Başkanı Nasr Hariri, “Staffan de Mistura ciddiyse, gündemdeki ana başlığa, yani Suriye halkı için kabul edilebilir bir siyasi geçişe odaklanması gerekir” açıklaması yaptı. Suriye rejiminin siyasi geçişi istemediğini savunan Hariri, “İran, her tür siyasi anlaşmanın önündeki ana engeldir” açıklamasını yaptı.

Cenevre görüşmelerinin Suriye’de tarafların kabul ettiği bir hükümet oluşturulması, anayasa hazırlanması ve özgür ve adil seçimlerin düzenlenmesi olmak üzere üç temel konuya odaklanması hedefleniyordu.

RUSYA ‘DOĞRUDAN GÖRÜŞME’ İSTİYOR

Rusya’nın BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Aleksey Borodavkin ise gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, “Biz her zaman şunu söyledik, sadece doğrudan temaslar sonucu Cenevre’de gerçekten olumlu hareketliliği görmemiz mümkün olacak. Biz bu tutuma bağlıyız, hükümet ve muhalefet heyetlerine sinyallerimiz tam da bu doğrultuda gidiyor” dedi.

Suriye konusunda ABD’nin henüz belirli bir konum sergilemediğini söyleyen Borodavkin, “Yeni idare henüz 1 aydır görevde. Bu süre içinde Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı, Pentagon ve ABD’nin dış politikasına etki yapan diğer devlet kurumlarının bu çok karmaşık konuda pozisyonlarını koordine edebilmesini beklemek zor olurdu. Bu süreci tamamlamaları için Amerikalılara zaman verilmeli” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İGDAŞ'tan İstanbullulara lodos uyarısı

SONRAKİ HABER

Türkiye Uzay Ajansı için kanun teklifi meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...