15 Haziran 2012 13:38

Van’da binler, ‘irademe dokunma’ dedi

Van’da belediye başkanı ve siyasetçilere yönelik tutuklama ve gözaltlıların protesto edildiği mitingde bir araya gelen binlerce kişi ‘İrademe dokunma’ diye haykırdı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan binlerce kişi Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın posterlerini açarak, tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

Paylaş

Van’da belediye başkanı ve siyasetçilere yönelik tutuklama ve gözaltlıların protesto edildiği mitingde bir araya gelen binlerce kişi ‘İrademe dokunma’ diye haykırdı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan binlerce kişi Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın posterlerini açarak, tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

Van Belediye Başkanı Başkanı Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu ilçe belediye başkanları ve BDP ilçe başkanlarının tutuklanmasını protesto için düzenlenen mitinge BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, BDP Milletvekilleri, Pervin Buldan, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Demir Çelik, operasyon kapsamında gözaltına alınan ve serbest bırakılan BDP Van İl Başkanı Mihriban Şah, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ile birlikte belde ve ilçe belediye başkanlarının yanı sıra BDP yöneticileri katıldı. 

Miting alanında toplanan halka seslenen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, geçtiğimiz günlerde Meclis’te bir basın toplantısı yapan AKP’li Kürt milletvekillerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP’li milletvekillerine hakaret ettiğini hatırlatarak, “Şairin dediği gibi; vurun ulan vurun biz kolay ölmeyiz. BDP’yi kolay lokma mı sandınız? 6 Kürt vekil açıklama yapıyor ne Kürt halkının taleplerine ne de Roboski’ye dair tek kelime var açıklamalarında” dedi. “Biz bu halkın anadil talebi, özerklik talebi için mücadele ettiğimizden bu halk bizi seçti” diyen Demirtaş, “Van belediye başkanımız da halkın talepleri doğrultusunda hareket ettiği, hizmet ettiği için tutuklandı. Onu belediye başkanı yapan halktır. Leyla’yı Leyla yapan  nasıl Mecnu’nun aşkıysa Bekir Kaya’yı da belediye başkanı yapan halktır” dedi. AKP’nin BDP’li belediyeleri çalışamaz hale getirmek için bu operasyonları gerçekleştirdiğini söyleyen Demirtaş, “Depremden sonra yeniden inşa için çabalayan Bekir Kaya’nın hizmetlerini çekemediler. Ama bilsinler ki hiçbir hizmeti aksatmayacağız. Bir tek belediye çalışanı bırakmasanız da biz gelip hizmete devam edeceğiz” dedi.

KIŞANAK: DİRENİŞİ ZİNDANLARDA ÖĞRENDİK BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, “Sizleri bugün burada iradenize sahip çıktığınız için kutluyorum. Bu direnişin önünde saygıyla eğiliyorum” diyerek başladığı konuşmasında cezaevinde tutuklu olan 10 kişiyi bugün BDP Milletvekili Buldan ile ziyarete gittiğini söyledi. Kışanak, “Arkadaşlarımızla bir saat sohbet ettik ve onlara sorduk. ‘Halkınıza mesajınız nedir?​’ diye” sözleri yurttaşlar tarafından “Bekir Başkan” sloganları, alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Bekir Kaya’nın “Bu kent Kürt kentidir. Kürdistan’ın kentidir ve böyle kalacaktır. Van kentimizin direnişimizin şehirlerindendir halkımızdan bunu korumasını istiyoruz” mesajını ileten Kışanak, “Biz buradan Bekir Başkana söz veriyoruz biz irademiz ve başkanımız özgür kalıncaya kadar mücadele edeceğiz” dedi. 

Bir halkının iradesinin bir odaya konulamayacağını sözlerine ekleyen Kışanak, on binlerce kişinin mitinge katılmasının operasyonlara gerekli cevabı verdiğini söyledi. Direnişi kitaplardan öğrenmediklerini söyleyen Kışanak, “Biz bu mücadeleyi zindanlarda işkencelerde, Amed zindanlarında, öğrendik. Eğer Amed zindanlarında Mazlum Doğan’ların direnişi olmasaydı bu gün bu halk burada olmazdı” dedi. 90’lı yıllarda, köyler yakıldığında, faili meçhul cinayetler yaşandığında Kürt halkının hiçbir şekilde pes etmediğini belirten Kışanak, “Bu halk iradesiz, örgütsüz bırakılmak isteniyor. Kimse bu halkı kandırmaya çalışmasın. Bizler her gün bu halkın iradesine saygısızlık yapan, hakaret edenlerden medet ummadık, ummayacağız” diye konuştu.  Konuşmasının devamında kritik bir dönemden geçildiğini belirten Kışanak, “Bu tutuklamalar ve operasyonlar aslında oynanan son kozdur. Acaba biraz daha bastırsak belki pes ederler diyorlar. Kaybettikleri için saldırıyorlar” dedi. Bütün meydanlarda partilerinin ve Kürt halkının aynı talepleri dile getirdiğini de sözlerine ekleyen Kışanak, taleplerin dışında üretilecek politikaların tavsiye ve asimilasyon politikaları olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın “Belki bir yol haritasıyla, yapılması gerekenler sıralamasında, örgütünün silah bırakmasıyla başlayacak bir sürecin içerisinde dikkate alınabilecek bir konu olabilir” sözlerine değinen Kışanak, Oslo ve İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile aylarca yapılan görüşmeleri hatırlattı. Devlet heyetiyle yaptığı görüşmeler sonucunda Öcalan’ın hazırladığı protokoller çerçevesinde hazırlanan yol haritasının Başbakan Erdoğan’ın önüne konduğunu belirten Kışanak, “Erdoğan önüne gelen yol haritasını elin tersiyle ret etti. Sayın Öcalan yaptığı bütün görüşmelerde ‘Erdoğan çözüme varım desin gerekeni yaparım’ dedi. Ama Erdoğan ne yaptı elinin tersiyle gelen çözüm önerisini ret etti” şeklinde konuştu. Miting meydanından Başbakan Erdoğan’a “Buradan sesleniyoruz, çözüm öneriniz nedir?. Kamuoyuna açıklayın” sözleriyle seslenen Kışanak, “Eğer siz bu halkın iradesini yok sayıyorum diyorsanız karşınızda önce bizi bulursunuz” sözleriyle konuşmasına son verdi.  Yapılan konuşmadan sonra binlerce kişi Belediye tarafından yapılan çalışmaların açılışlarını yapmak üzere Seyit Fehim Arvasi Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. 

TUTUKLULUKLARA İTİRAZ EDİLDİ

Öte yandan, Van’da yapılan operasyon sonrası gözaltına alınarak tutuklanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da aralarında 10 kişinin tutuklu kararına itiraz edildi. İtirazda savcının yaptığı “Sanıkların tutuklanmaması halinde eylemlerine devam ederek toplum barışını bozmaya devam edeceği bu nedenle tutuklamada gereklilik bulunduğu” yönündeki değerlendirmesinin hukuki olmadığı siyasi olduğu vurgulandı. (VAN)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı seçimi 2014'te

SONRAKİ HABER

Ayaş susuzluğa terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...