15 Haziran 2012 11:10

Sabır taştı, cansuyu aktı

Adıyaman’da özelleştiği günden bu yana sık sık elektrik kesintileriyle ve abonelerine kestiği yüksek cezalarla gündeme gelen AKEDAŞ, sonunda halkı sokaklara döktü! Elektrikleri kesildiği için tarlalarını sulayamayan çiftçiler, önce AKEDAŞ binasına yürüdü, sonra Samsat-Adıyaman karayolunu trafiğe kapattı

Sabır taştı, cansuyu aktı
Paylaş
Metin Alan

Samsat Sulama Birliği’nin, AKEDAŞ’a elektrik borcunu ödeyememesinden dolayı elektrikleri kesilen ve 2 aydan beri tarlalarını sulayamayan Samsatlı çiftçiler, traktörleri ile Samsat Hükümet Konağı önünde eylem yaparak, AKEDAŞ binası önüne geldiler. Polis AKEDAŞ binasını taşlayan çiftçileri durdurmakta zorlandı. Binanın camlarını kıran çiftçiler, bahçede bulunan trafo ve diğer malzemeleri devirdi. Gelişmeler üzerine Sulama Birliği’Nin daha önce başvurduğu mahkemeden anında karar çıktı ve şirkete suların açılması talimatı verildi.

‘BİNLERCE DÖNÜM EKİLİ ALAN SUSUZ’

Eylem sırasında köylülerin bastığı AKEDAŞ önüne gelerek bir açıklama yapan Samsat Sulama Birliği Başkanı Abdulkadir Fırat, AKEDAŞ ile uzlaşmak için her yolu denediklerini ancak bir netice alamadıklarını söyledi. AKADEŞ’a elektrik borçlarını ödeyemedikleri için elektriklerinin kesildiğini ve dolayısıyla, kanallara su veremediklerini belirten Fırat, kendilerinin heyet halinde AKEDAŞ Genel Merkezi, Valilik ve Milletvekilleri ile görüştüklerini bir sonuç alamadıklarını ve binlerce dönüm ekili alanın kurumaya terk edildiğini belirtti.

‘SORUN ÇÖZÜLECEK’ SÖZÜ VERİLDİ

Açıklamanın ardından konvoy halinde Adıyaman karayolunun Kahta ve Samsat kavşağına gelen çiftçiler yolu trafiğe kapattılar. Olay yerine gelen çevik kuvvet, jandarma ve polis ekipleri biber gazı kullanarak, göstericileri dağıtmaya çalıştılar. Bu sırada çıkan arbedede yaralanan Nusret Yelboğa isimli köylü Kahta Devlet Hastanesine kaldırıldı. Samsat Kaymakam vekili, Kahta Kaymakamı Metin Esen, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Yusuf Yalçın ve İl Emniyet Müdürü Mehmet Bilici olay yerine gelerek çiftçileri yolu açmaları konusunda ikna etmeye çalıştılar. Kaymakam Metin Esen’in AKEDAŞ Genel Merkezi, milletvekilleri ve diğer ilgililerle görüştüğünü, suyun bırakılması için azami çaba harcandığını ve olayın çözüme kavuşturulması için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemesi üzerine yol trafiğe açıldı.

‘AKEDAŞ SAMSAT’A KAN KUSTURDU’

Gazetemize açıklama yapan Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, AKEDAŞ’ın Samsat halkına kan kusturduğunu söyleyerek, sorunların çözülmemesi halinde 15 bin nüfuslu ilçenin ayağa kalkacağını söyledi. Özelleştirmeden sonra AKEDAŞ’ın Samsat halkını mağdur ettiğini belirten Fırat, “Vatandaş 15 bin dönüme pamuk ve mısır ekmiş. İnsanların hayat meselesi olan bir konuda AKEDAŞ çiftçilerin elektriğini kesiyor. Çiftçiler ilk etapta borçlarının iki yüz bin TL’sini, bir ay sonra yüz bin TL’sini, kalan borcu ise Eylül ayında vermek istiyor. Bu teklife karşılık AKEDAŞ yetkilileri borcun tamamını yatırmamızı istiyor. Toplam borç 540 bin TL. Bu kadar parayı toplu halde çiftçi nasıl ödesin? Şu anda pamuk ve mısır ekilmiş tarlalar ölmeye mahkum edilmiş. 15 bin nüfuslu bir ilçe sulama yapamadığı için mağdur durumda. Bu sorun çözülmediği takdirde bütün vatandaşlar isyan edecek. Vatandaşı bu saatten sonra engelleme gibi bir durumum söz konusu olamaz” dedi. Adıyamanlı milletvekillerine seslenen çiftçiler, AKEDAŞ sorununun çözülmemesi halinde cevabı sandıkta vereceklerini de belirterek, sorunun bir an önce çözülmesini istediler.

VE İSYAN SONUÇ VERDİ

Köylülerin sokaklara dökülmesinden ve eylem yapmasından kısa bir süre sonra sorunun çözüleceği açıklaması geldi. Önce Valilik Basın Bürosundan eylemleri izleyen gazetemizin muhabirini arayan bir yetkili, çiftçiler ve AKEDAŞ arasında borcun taksitlendirilerek ödenmesi konusunda bir anlaşmaya varıldığını söyledi. Bunun üzerine telefonla ulaştığımız
Sulama Birliği Avukatı Celal Dikmen, mahkemeye daha önce yaptıkları başvurunun, mahkeme tarafından eylemlerden sonra karara bağlandığını ve mahkemenin çiftçilerin su kesintisi nedeniyle zarara uğratıldığını belirterek, elektrik kesintisine son verilmesi kararı verdiğini ve bunu şirkete tebliğ ettiğini söyledi. (Adıyaman/EVRENSEL)


TÜM-KÖY SEN: ÇÖZÜM ÖRGÜTLENME VE MÜCADELEDE

ADIYAMAN’da yaşananları gazetemize değerlendiren Tüm Üretici Köylü Sendikası (TÜM-KÖY SEN) Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkavak, bugün çiftçinin kullandığı elektriğin sanayicilerin kullandığı elektrikten dahi pahalı olduğunu belirterek, “En pahalı elektriği çiftçi kullanıyor. Elektrik tarımsal sulamada çok hayatidir. Şirketler sulamaya en çok ihtiyaç olan dönemde elektrikleri keserek çiftçiye ‘ya öde ya da mahsulün kurusun’ diyor” dedi.

Hükümetin çiftçiyi desteklemediğini, elektriği ve suyu pahalı verdiğini, böylece tarımsal alanı şirketlerin insafına terk ettiğini dile getiren Başkavak, “Üretici hem desteklenmiyor, hem ürününü değerinin altında satmak zorunda kalıyor hem de bu tür sorunlarla karşılaşıyor. Oysa devletin çiftçiyi her alanda desteklemesi, elektriği, suyu ve diğer tarımsal ihtiyaçları ucuza karşılaması gerekir” dedi. Burada asıl sorunun hükümetin tarım politikası olduğunu ifade eden Başkavak, “Şirketler hükümetin tarım politikasını da fırsat bilerek, tarım alanında at koşturuyor. Tarımın şirketlere terk edilmesi ve köylünün sözleşmeli tarım yapması dayatılıyor. Devlet, tohum, mazot, elektrik, su konusunda çiftçiye destek olma görevini yerine getirmelidir. Çiftçinin sulama yapabilmesi için pompalama, trafo, elektrik hattı ihtiyaçları devletçe karşılanmalı, destek arttırılmalıdır” dedi.

Sendika olarak Adıyaman’da yaşananların takipçisi olacaklarını, Adıyaman Şubelerinin çiftçilerin yanında olduğunu ifade eden Başkavak, “Çiftçiler tüm Türkiye’de benzer sorunlar yaşıyor. Sakarya’nın Açmabaşı köyünde, köylünün borcundan dolayı bütün araziye bir bankanın el koyması gündemde. Adıyaman’da köylülerin mücadelesi sonucu geri adım atılmış olması örgütlenmekten ve talepler için bir araya gelerek mücadeleden başka çare olmadığını bir kez daha göstermiştir” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

15-16 Haziran 1970 işçi eylemini gerçekleştirenlere

SONRAKİ HABER

‘Devlet dürbünü ters tutuyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...