24 Şubat 2017 11:46

Şakran Cezaevi'nde mahpuslar açlık grevine başladı

Şakran Cezaevi'nde, artan hak ihlalleri ve keyfi uygulamalara karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlatıldı. 

Paylaş

Hak ihlalleri ile kamuoyunun gündeminden düşmeyen İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nde bulunan tutuklular, açlık grevi eylemi başlattı. 15 Şubat'ta Şakran T2 Kapalı Cezaevi'nde 8 tutuklu, Şakran T3 Kapalı Cezaevi'nde de 5 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlarken, Şakran Kadın Cezaevi'nde ise 5 tutuklu kadın, bugün itibariyle süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını duyurdu. 

'İŞKENCE SİSTEMATİK HALE GETİRİLDİ'

Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi İzmir Temsilcisi Selma Altan,Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimin ardından ilan edilen Olağanüstü Hâl (OHAL) ile birlikte cezaevlerinde hak ihlallerinin tavan yaptığını belirtti. Şakran Cezaevi'nde ise tutuklulara yönelik fiziki ve psikolojik işkencenin sık sık yaşandığını ifade eden Altan, buradaki işkencenin sistematik hale getirildiğini söyledi. 

Altan, “Geçtiğimiz Salı günü 40-50 kişilik gardiyan grubu, tutsakların ayakkabılarını çıkarmamalarını bahane ederek saldırıyor ve Yusuf Özdemir, Yusuf Aydın, Fırat Çalkan ile Vahdettin Budak adlı tutsaklar yaralanıyor. Odalarda yapılan işkencenin ardından Özdemir, Aydın, Çalkan ve Budak süngerli odaya götürülerek, burada da yoğun işkenceye maruz kalıyorlar. 

Yusuf Özdemir’in yüzünde darp izleri var. Doktora çıkarılmış ve darp raporu verilmiş" dedi. 

Yılmaz Suncak isimli hasta tutuklunun da ameliyatlı olduğu halde darp edildiğini ifade eden Altan, doktor tarafından darp raporunun verilmediğini kaydetti.

AÇLIK GREVİNDEKİ TUTUKLULARIN TALEPLERİ 

Tutukluların yaşananların son bulması için süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini başlattığını dile getiren Altan, tutukluların taleplerini şöyle sıraladı: “Cezaevinde baskıların son bulması, odalarda gardiyanların toplu halde yaptığı baskınların son bulması, koğuşlar arası iletişimin sağlanması, yaka kartı uygulamasının kaldırılması, sosyal aktivitelerin serbest bırakılması, kitap kısıtlamasının kaldırılması, görüşler sırasında gardiyanların tacizlerinin son bulması, hasta tutsakların tedavilerinin yapılması ve cezaevinde sayımlar esnasında esas duruş uygulamasının son bulması.” 

Altan, talepleri yerine getirilene kadar tutukluların eylemlerini sürdürmek kararlı olduğunu söyledi. Tutukluların sağlık durumundan endişe ettiklerinin altını çizen Altan, “Bütün yetkilileri göreve davet ediyoruz. Adalet Bakanı'nı görevine davet ediyoruz. Kamuoyunu yaşanan bu uygulamaya duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye belirtti. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Fed yetkilisinin konuşmasıyla doların yönü yukarıya döndü

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu, el Bab'ın güneyindeki ilerleyişini sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...