İZENERJİ işçileri patronları BES’lemeyecek

İZENERJİ işçileri, zorunlu BES'in amacının işçi ücretlerinden sermayeye kaynak aktarmak olduğunu söyleyerek bireysel emeklilik sigortasından ayrıldı.

24 Şubat 2017 09:53
Paylaş

İZENERJİ işçileri, hükümetin 2017 itibariyle zorunlu tuttuğu, sosyal güvenlik alanının özelleştirilmesinin önünü açan BES sisteminden topladıkları dilekçelerle birlikte ayrıldı. Sendika yaptığı açıklama ile BES’e ayrılan kaynağın kamuya aktarılmasını istedi.  

Genel İş Sendikası İzmir 2 Nolu Şube, yaptığı açıklama ile üyelerinin Bireysel Emeklilik Sigortası’ndan (BES) ayrıldıklarını duyurdu. Eğitim Sen 1 Nolu Şube’nin salonda gerçekleşen basın toplantısına işyeri temsilcileri katılırken ‘Emeğimizi Sermayeye Peşkeş Çektirmeyeceğiz. Zorunlu BES’e Hayır’ pankartı asıldı.

Basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Arif Yıldız, şubeye üye, 45 yaş altı yaklaşık 3 bin işçinin tamamına yakınının BES’ten ayrılmak için dilekçe doldurduğunu belirterek “BES’te ne şirketler getiri/gelir garantisi vermekte ne de devlet garantisi vermektedir. Sistem tamamen bireysel riske dayalıdır. Bu riskin ne olduğunu anlamak için bireysel emeklilik fonlarının Türkiye’deki durumuna bakmak yeterlidir. Türkiye’deki BES fonları 2011-2014 arasında reel getiri açısından zarar etmiştir. 2011’de yüzde 10’un üzerinde zarar eden BES fonları, 2013’te ise yüzde 7-8 civarında zarar etmiştir” dedi.

Zorunlu BES ile çalışanlara çifte emeklilik sağlanacağı iddiasının koca bir yalan olduğunu dile getiren Yıldız şunları söyledi “Oysa biliyoruz ki ne emekçilerin tasarruf etmesi gibi bir derdiniz var ne de emeklilikte çalışanlara yeni bir gelir güvencesi sağlamak gibi bir amacınız var. Amacınız işçi ücretlerinden sermayeye kaynak aktarmak, başka bir anlamıyla işçinin alın terini sermayeye peşkeş çekmektir. Biz de buradan diyoruz ki; Sermayeyi BES’lemeyeceğiz. Alın terimizin gasbına göz yummayacağız. Genel-İş Sendikası üyesi İZENERJİ işçileri olarak zorunlu BES’te kalmayacağız”.

Hükümet yetkililerine ve işverenlere seslenen Yıldız “Zorunlu BES uygulamasından derhal vazgeçilsin. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne devlet katkısı uygulamasına son verilerek, BES’e aktarılan kamu kaynakları kamu sosyal sigorta programına aktarılsın. Emekli aylıkları iyileştirilsin. Aylık bağlama oranları eski düzeyine çekilerek, güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümü dikkate alınsın. Herkese insanca yaşayacak bir ücret, parasız eğitim ve parasız sağlık hakkı tanınsın” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Pentegram 30. yaşında efsane kadrosuyla sahne alacak

SONRAKİ HABER

İstismara uğrayan B.N.E’ye koruma yerine nasihat verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa