23 Şubat 2017 16:22

TOKİ’de engellilere asansör işkencesi

Karabük TOKİ konutlarındaki 17 binanın asansörleri çalışmadığı için bu binalarda yaşayan engelli yurttaşların bir çoğu dışarıya çıkamıyor.

Paylaş

Karabük’te 2007 yılında hak sahiplerine teslim edilen TOKİ konutlarındaki 17 binanın asansörleri, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren Asansör Yönetmeliği’ne uygun olmadığı gerekçesiyle 8 ay önce mühürlendi. 7 katlı binalarda oturan yaklaşık 30 engelliden bazıları 8 aydır dışarıya çıkamazken bazıları da yakınlarının sırtında, kucağında evlerine girip çıkabiliyor.

TOKİ’DEN ‘YAPACAK BİR ŞEY YOK’ YANITI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Makina Mühendisleri Odası ve Karabük Belediyesi İmar Müdürlüğünden oluşan heyetin Fatih Mahallesi’ndeki TOKİ binalarında yaptığı incelemede, asansörlerin geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren Asansör Yönetmeliği’ne uygun olmadığı belirlendi. Toplam 476 konutun bulunduğu 7’şer katlı 17 binanın asansörleri, 8 ay önceki denetimde mühürlendi.
Konutların ücretini ödemeye devam eden alt gelir grubundaki aileler, bina yöneticilerine asansörlerin yönetmeliğe uygun hale getirilmesi için gerekli olan parayı ödeyemeyeceklerini söyledi. Bina yönetimleri de Karabük Valiliğine başvurdu. Valiliğin durumu bildirdiği Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ise, söz konusu konutların asansör imalatlarının o dönem yürürlükte olan yönetmelik, proje ve şartnameye uygun yapıldığını savunarak, “Sonuç olarak idaremizce yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. İmalatlarda zamana, mevsim şartlarına, kullanıma bağlı bozulmaların giderilmesinden site yönetimleri sorumludur” dedi. 

AİLELER DURUMA TEPKİLİ

Bu binalarda kalan engelli yurttaşlar, 8 aydır asansörlerin çalışmaması nedeniyle adeta çile çekiyor. Yaklaşık 30 engelliden bazıları asansörlerin çalışmaması nedeniyle evlerine kapandı. Bazıları ise yakınları tarafından sırtta ve kucakta taşınarak güçlükle evlerine girip çıkabiliyor.

Kendisi yüzde 70 fiziksel engelli olan Mehmet Demirkol, bedensel ve zihinsel engelli 10 yaşındaki oğlu Berat Demirkol’u kucağında taşıyarak evden çıkardığını söyledi. Mehmet Demirkol, “Merdivenden inip çıkarken düşmekten korkuyorum. Mecbur kalmadığımız sürece evden çıkartmıyorum ama dışarıya çıkıp parkta gezmek, güneşi görmek istiyor. Evde kalınca sürekli ağlıyor. Dayanamıyorum, vicdanım el vermiyor” dedi. Nazım Kandemir ise 20 ve 25 yaşındaki, cam kemik hastası 2 çocuğunu 8 aydır dışarıya çıkaramadığını söyleyerek “Çocuklarımdan bir tanesi açık öğretim okuyor. Sınavı var. Nasıl götüreceğiz bilmiyorum” diye isyan etti. 

MUHTAR: BU İNSANLARIN MADDİ GÜCÜ YOK

Mahalle Muhtarı Mehmet Yücel de “TOKİ, ‘Bizim yapacak bir şeyimiz yok’ diyor. Bizim daha ödemelerimiz devam ediyor. TOKİ’ye daha 9 yıl ödeme yapmamız gerekiyor. O zaman bizden para almasınlar. Sayın Cumhurbaşkanıma, Başbakanıma, TOKİ Başkanıma sesleniyorum. Bu insanlarla ilgilensinler. Bu insanların rahat yaşamlarını sürdürebilmeleri için en azından binada bulunan 2 asansörden birinin faaliyete geçirilmesi gerekiyor. Bu insanların bunu yapacak maddi güçleri yok” 
dedi. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kaçan genci öldüren polislerden 'darbe' bahaneli savunma

SONRAKİ HABER

Ali İsmail ödülünün teması özgürlük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...