23 Şubat 2017 13:24

Erdoğan'dan Demirtaş'a açılan davaya müdahillik talebi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında "hakaret" iddiasıyla açılan davada Cumhurbaşkanı Erdoğan müdahil olma talebinde bulundu.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında "hakaret" iddiasıyla açılan davada Cumhurbaşkanı Erdoğan mahkemeye dilekçe göndererek, davaya müdahil olma talebinde bulundu. Böylelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demirtaş hakkında açılan bir davada ilk kez müdahillik talebinde bulunmuş oldu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Hakkari Dağlıca’da 16 askerin yaşamını yitirmesi ardından Türkiye genelinde 400 HDP binasına yapılan saldırılara ilişkin 9 Eylül 2015'de Diyarbakır'da yaptığı konuşmada "Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği” iddiasıyla 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın yargılanmasına başlandı. Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş katılmazken, avukatları mahkeme salonunda hazır bulundu. Yoklama ile başlayan duruşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davaya müdahil olma talebiyle mahkemeye gönderdiği dilekçe okunarak dava dosyasına konuldu. Mahkeme, Demirtaş hakkında İstanbul'da açılan iki davada SEGBİS üzerinden ifade verdiği için Edirne F Tipi Cezaevi'nde SEGBİS sistemine bağlantı kuramadı.

ERDOĞAN'IN TALEBİ İFADELER ALINDIKTAN SONRA DEĞERLENDİRİLECEK

Duruşma ilk olarak söz alan Demirtaş'ın avukatı Aygül Demirtaş, müvekkilinin SEGBİS üzerinden ifadesi alınması için yeni bir duruşma günü belirlenmesini talep ederek, müvekkilinin beyanı alındıktan sonra davanın esası hakkında ayrıntılı savunma yapacaklarını söyledi. Avukat Sertaç Buluttekin de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları aracılığıyla gönderdiği davaya müdahillik talepli dilekçeyi incelemek ve buna karşı beyanda bulunmak için süre talep etti.

Avukat savunmaları ardından ara kararını açıklayan hakim, Demirtaş'ın bir sonraki duruşmada SEGBİS üzerinden hazır edilmesi için Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne yazı yazılmasına karar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davaya müdahillik talebini Demirtaş ve avukatlarının beyanı alındıktan sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı Mart ayına erteledi.

'SUÇ MAKAMINA YÖNELMEYİP KİŞİLİĞİNE YÖNELMİŞ OLSA DA...'

Erdoğan'ın avukatları aracılığıyla Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği 8 sayfalık dilekçede, davaya müdahillik talebinde bulunuldu. Demirtaş'ın HDP Diyarbakır İl binasında 9 Eylül 2015'te yaptığı konuşmaya yer verilen dilekçede, Demirtaş'ın yaptığı açıklamanın TCK'de belirtilen "Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunun unsurlarını barındırdığı iddia edildi. Anayasa'nın 104. maddesinde Cumhurbaşkanı'nın devletin başı olduğu, Türkiye Cumhuriyetini ve Türk milletinin birliğini temsil ettiği belirtilen dilekçede, "Cumhurbaşkanı'nı bu istisnai konumu, onun kişiliğinin görev ve sıfatıyla kaynaşmış olarak algılanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle makamına yönelmeyip, kişiliğine karşı işlenmiş de olsa 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçunun, kişilere karşı suçlar içinde görülmemesi gerekmektedir. Kanun koyucu bu düşüncelerle, Cumhurbaşkanı'na hakaretin devlete karşı işlenmiş suçlar arasında düzenlenmesini uygun görmüştür. Bir başka anlatımla, suç doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı olan kişiye karşı işlenmekte ise de suçla korunan ve bu nedenle ihlal edilen değer devletin siyasi iktidar yapısıdır" denildi.

'400 VEKİL VERMEZSENİZ...' HAKARET İÇİN SUÇ UNSURU SAYILDI

Dilekçede, Demirtaş'ın açıklamasında geçen, "Erdoğan'ın çıkardığı savaş, cenazeleri oya dönüştüremediler. 400 vekil vermezseniz burnunuzdan getiririz diyenler. Ülkenin Cumhurbaşkanı adım adım ülkeyi felakete sürüklerken. Toplumu birbirleriyle boğazlaşacak hale getiren...." şeklindeki konuşmasıyla 'Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret' ettiği iddia edildi. Demirtaş'ın konuşmasında yaptığı eleştirin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamın değerlendirilemeyeceği, eleştiri sınırlarını aşan hakaret içeren sözler olduğu ileri sürülen dilekçede, bu konuda AİHM, AYM ve Yargıtay'ın verdiği kararlara atıfta bulunuldu.

DEMİRTAŞ'IN CEZALANDIRILMASI İSTENDİ

Dilekçenin son bölümünde şu taleplerde bulunuldu: 

“Sonuç itibariyle sanık, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanımızı hedef alarak yaptığı açıklamalarla Sn. Cumhurbaşkanımıza karşı onur şeref ve saygınlığını rencide edici ifadeler kullanmış, kişiliği saygınlığı ve itibarını hedef alınarak atılı suçu alenen işlemiştir. Aleniyet, hakaret suçunun belirsiz sayıdaki kimse tarafından bilinip görülebileceği şekilde işlenmesidir. Basına karşı ve topluluk önünde yapılan konuşma ile suça konu ifadelerin birçok kişiye ulaştığı açık olduğundan alaniyet unsuru gerçekleşmiş olup somut olayda suçun nitelikli hali olan ikinci fıkranın uygulanması gerekir. 

Sonuç: Arz olunan ve re'sen göz önünde bulundurulacak hususlar çerçevesinde müdahilliğimize karar verilmesini ve sanığın atılı suçtan cezalandırılmasını vekil olarak saygıyla arz ve talep ederim. 03.02-2017."

ERDOĞAN İLK KEZ MÜDAHİLLİK TALEBİNDE BULUNUYOR

Demirtaş hakkında farklı tarihler ve yerlerde yaptığı açıklama ve konuşmalarda "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ettiği iddiasıyla bugüne hakkında en az 5 ceza davası ve 3 tazminat davası açıldığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demirtaş hakkında açılan davalarda ilk kez müdahillik talebinde bulundu. 

ERDOĞAN SADECE HDP’LİLERDEN ŞİKAYETİNİ GERİ ÇEKMEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Temmuz 2016'da yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar şahsıma her türlü saygısızlığı, hakareti yapanları bir kereye mahsus affediyorum. Davaları geri çekiyorum" açıklamasında bulunmuştu. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında açılan davaları geri çekmiş ancak HDP'liler hakkında açılan davaları geri çekmemişti. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Trump, translar için tuvalet kararını yürürlükten kaldırdı

SONRAKİ HABER

HDP’li Müslüm Doğan, iş cinyetlerini Meclis’e taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...