23 Şubat 2017 13:08

‘Suriye görüşmeleri yeniden başlıyor, Esad şoför mahallinde’

Washington Post gazetesi Cenevre görüşmelerini ‘Suriye barış görüşmeleri yeniden başlıyor ama Esad şoför mahallinde’ şeklinde yorumladı

Paylaş

Cenevre görüşmeleri yeniden başlarken Esad Yönetimi’nin pazarlık gücü merak ediliyor. “Suriye barış görüşmeleri yeniden başlıyor ama Esad şoför mahallinde” satırlarına yer veren Washington Post gazetesi, Suriye’de son dönemde bir dizi faktörün sonucunda durumun Esad Yönetimi “lehinde” geliştiğini belirtirken söz konusu faktörlerin arasında  Rusya ve İran’ın Türkiye ile başlattığı “paralel diplomatik süreci” saydı.

BM’nin arabulucuğundaki Cenevre görüşmelerinden pek bir ilerlemenin beklenmediğini belirten gazete, son dönemde bir dizi faktörün sonucunda durumun Esad Yönetimi lehinde geliştiğini  düşünüyor. Gazete şunları yazdı:

“Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın güçleri, 2016 yılında önemli zaferler elde etti, en önemlisi de isyancıların elindeki Halep’in doğusunun yeniden alınması. Rusya ve İran, Esad’ın en ses çıkaran bölgesel muhalifiyken onun en sadık müttefikleriyle ortak bir zemin bulan Türkiye ile birlikte paralel bir diplomatik süreci başlattılar. Ayrıca Suriye liderinin iktidardan uzaklaşması konusuyla  halefinden çok daha az ilgili gibi görünen yeni bir Amerikan başkanı var."

Ardından “tüm bu faktörlerin, ağırlıklı biçimde Esad’in lehinde olduğu” görüşünü de dile getiren gazete, Rusya’nın askeri müdahalesinin başladığı 2015 yılından beri  Esad “üstünlüğü” eline geçirirken isyancıların "darmadağın" bir halde olduğunu öne sürdü.

WPost, “Trump’un ise İslam Devleti’ne odaklandığını” belirttiği haberinde Trump Yönetiminin halen ABD’nin Suriye politikasını gözden geçirdiğini,  bu sürecin sonunda yaklaşımının Obama Yönetimi’nden ne ölçüde ayrılacağının ise belli olmadığını kaydetti. (ANKA) 
 

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Adıgüzel: Hakaret davaları hayıra karşı kullanılıyor

SONRAKİ HABER

MGSM saldırganı serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...