23 Şubat 2017 12:25

'Emekçiler için tarihin en karanlık günleri başlayabilir'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, sandıktan evet çıkması halinde 18 milyon emekçi için tarihinin en karanlık günlerinin başlayacağını belirtti.

Paylaş

Böke yaptığı yazılı açıklamada, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen “torba kanun” olarak bilenen teklife tepki gösterdi. Kanun teklifiyle, AKP Hükümeti’nin kendi vatandaşına uyguladığı yüksek vergi düzenini sürdürürken, yabancılara KDV’siz işyeri ve konut satışı hakkı getirdiğini belirtten Böke, “yeter ki döviz gelsin” diye Türk vatandaşlarına verilmeyen bir hakkın, yabancılara verildiğini ifade etti.

Böke, “Rejimi değiştirmek uğruna ekonomide yaratılan iflası geciktirmek için olsa gerek, biraz daha fazla döviz uğruna malvarlığını telaşla, vergisiz, haraç mezat satmayı bile göze almış durumda. AKP Hükümeti, bu düzenlemeyle kendi vatandaşını, kendi ülkesinde yabancı hale getirdi” dedi.

‘BÜYÜKANNE MAAŞINDA SKANDAL’

Bu düzenlemenin yanı sıra  “AKP’nin torbasından bir skandalın daha çıktığını” kaydeden Böke, büyükanne maaşına işaret etti. Hükümetin adına “büyükanne maaşı” dediği ödemelerin, sendikaların işçi aidatlarından topladığı bütçelerinden, yani yine işçinin cebinden çıkacağını belirten Böke, şunları kaydetti:

“Sendika temsilcilerinin tüm itirazına rağmen, Torba Teklifteki bu maddenin Meclis Genel Kurulu'nda da aynen kabul edilmesi halinde, hem bu pakete, hem de hükümetin bundan sonraki bu tür hayali müjde paketlerine, artık sendikalar para aktarmak zorunda kalacaklar. Yani işçiye, emekçiye ve onun sendikasına destek çıkması gereken hükümet, işçinin üç kuruş parasına da göz dikmekle kalmıyor, türlü yollarla, elini işçinin bizzat cebine sokup alıyor.”

‘TEPKİ ÇEKECEK DÜZENLEMELER REFERANDUM SONRASINA’

İktidarın referandum öncesinde tepki çekmemek için, yıllardır getirmeye çalıştığı yeni düzenlemeleri referandum sonrası raftan indirmeye hazırlandığını ifade eden Böke, “Eğer sandıktan rejim değişikliği çıkarsa, o gün itibariyle, emeğiyle geçinen herkes için Türkiye tarihinin en karanlık günleri başlayacak. 14 milyon ücretli, 3 milyon memur ve 720 bin taşeron işçisi; yaklaşık 18 milyon emekçi ve ailelerini, hepimizi bir karabasan bekliyor” dedi.

Bu rejim değişikliği gerçekleştiği takdirde, kıdem tazminatının hükümet tarafından gasbedileceğini, devlet memurluğu sisteminin tamamen ortadan kaldırılacağını, memurun da iş güvencesinin kalmayacağını, taşeron işçilere de kadro yerine özel sözleşme getirileceğini belirten Böke, şöyle devam etti:

“AKP’nin Türkiye’ye yaşattığı fiili başkanlık sistemindeki ‘ben istediğimi yaparım’ düzeni, hak hukuk bilmeyen, işçiye emekçiye hayat hakkı tanımayan düzeni bu kez ömrümüzce çalışarak, türlü zorluklarla elde ettiğimiz tüm haklarımızı gasp etmeyi hedefliyor. Biz emeğimizi hiçe sayan bu talan düzeninin karşısına ‘hayır’la dikileceğiz. Emeğimize, alın terimize, ‘hayır’la sahip çıkacağız.” (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Şili'deki 'Hayır' kampanyasının mimarı Garcia İzmir'e geldi

SONRAKİ HABER

Mültecilere yardım etmek tutuklama gerekçesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...