23 Şubat 2017 12:08

Mehmet Tüm, Tahtacı Köyü'nün akıbetini Albayrak'a sordu

CHP Milletvekili Mehmet Tüm, Burhaniye'deki Tahtacı Köyü'nün baraj suları altında kalacak olması ile ilgili Meclis'e bir soru önergesi sundu.

Paylaş

CHP Balıkesir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Mehmet Tüm, Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde yapılacak Reşit Bey Barajı’nın suları altında kalacak olan Tahtacı Köyü ile ilgili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması için soru önergesi verdi.

'KÖYLER TOPLUMSAL YAŞAMIMIZDA ÖNEMLİ BİR YER TUTAR'

Tahtacı Köyü hakkında bilgi veren Mehmet Tüm, “Tahtacı (Köyü) Mahallesi, bölgede geleneksel olarak Alevi kültürü ve inancını benimsemiş yurttaşlarımızın uzun yıllardır yaşadığı, özellikli bir yerleşim alanıdır. Bu köy her ne kadar Büyükşehir Belediye yasası kapsamında mahalleye dönüştürülmüşse de, klasik anlamda bir mahalle değildir. Köyler toplumsal yaşamımızda önemli bir yer tutar. Geleneklerimiz, toplumsal yaşamımızın parçası olan kültürel değerlerimiz, yerleşik düzenimizin önemli bir parçası olan köylerimizde oluşur.” dedi ve köyün boşaltılmaması içinden elinden geleni yapacağını belirtti.

TBMM’de verdiği soru önergesinde barajın su seviyesinin uygun seviyede tutulduğu taktirde Tahtacı Köyü’nün boşaltılmasına gerek olmadığını belirten Tüm, Bakan Albayrak’a şu soruları yöneltti:

1- Reşit Bey barajı projelendirilirken tutulacak suyun miktarı ne kadar olarak öngörülmüştür? Tutulan bu su ile ne kadar bir alan sulanacaktır?
2- Tutulacak su ile su altında kalacak yerleşim alanları hangileridir? Bu yerleşim yerleri ne zamandan beri vardır?
3- Tutulacak suyun seviyesi ne kadar düşürülürse Tahtacı Köyü su altında kalmaktan kurtulacaktır? Bununla ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu çalışmalar hangi aşamadadır? Suyun seviyesini düşürecek misiniz? Köyün mevcut sahadan uzaklaşmamak kaydı ile nakli söz konusu mudur? Bu konuda köylünün fikri alınmış mıdır?
4- Baraj ihalesi yapılmadan bu sorunlara çözüm arandı mı? Arandı ise hangi çözüm üretildi? Sadece kamulaştırma yaparak ve bedellerini ödeyerek sorunun çözüleceğine katılıyor musunuz? Esas olan köylünün yerinde kalması mıdır? Bunun için Bakanlığın somut çözüm önerileri nelerdir? (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş davasında 'Direne direne kazanacağız' sloganları 

SONRAKİ HABER

Şili'deki 'Hayır' kampanyasının mimarı Garcia İzmir'e geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...