23 Şubat 2017 11:55

Sjösted: Tanık olduğumuz, bağımsız bir yargı değil

Selahattin Demirtaş’ın davasına katılan İsveç Sol Partisi Başkanı Jonas Sjöstedt ‘Tanık olduğumuz, bağımsız bir yargı değil’ dedi.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın SEGBİS yöntemiyle bağlandığı, bugün İstanbul Kartal Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasını Avrupa'dan gelen çeşitli siyasi parti temsilcileri de takip etti.

Duruşmanın ardından kısa bir açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu şunları söyledi:

Eş Genel Başkanımız hakkındaki bu dava 7 Haziran 2017’ye ertelendi. Hukuki olmayan bir garabetle karşı karşıya kaldığımızı bir kez daha gördük. İddianamenin iddianame olmadığı bir yargılama gördük. Böyle bir yargılama hukuk dışıdır. 

‘TANIK OLDUĞUMUZ, BAĞIMSIZ BİR YARGI SÜRECİ DEĞİL’

Ardından açıklama yapan İsveç Sol Parti Başkanı Jonas Sjöstedt şunları söyledi: “İsveç Sol Partisi Başkanı ve İsveç Parlamento üyesiyim. Bu mahkemede dayanışma için bulunan uluslararası dayanışma grubundanım. Avrupa’da sadece ben ve partim değil, çok sayıda kurum ve Türkiye'deki çok sayıda elçilik de bu davayı izliyor. Dünyanın gözleri Türkiye’nin yaptıkları üzerinde. Tanık olduğumuz, bağımsız bir yargı süreci değil. Gördüğümüz şey, muhalefetin susturulması süreci. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ve binlerce HDP’linin yargılanmasının esas sebebi, iktidara muhalefet ediyor olmaları. Halkların eşitliğinden söz etmeleri, kadınların haklarını savunmaları, özgürlükleri savunmaları. 

Tam da Türkiye referanduma giderken ‘Hayır’ kampanyası liderlerinin hapse atılması kabul edilebilir bir şey değil. Basının özgürce çalışmasına izin verilmemesi de kabul edilebilir bir şey değil.”

Avrupa’daki sol partilerin davaları yakında izlediğini belirten Sjöstedt: “Tek bir talebimiz var, cezavindekilerin koşulsuz serbest bırakılması. Biz bu konuyu İsveç Parlamentosunda da gündeme getirdik ve İsveç Dışişleri Bakanı da Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve HDP’lilerin serbest bırakılması talebini belirtti.

Türkiye bu gidişatını değiştirmezse, Avrupa ülkeleriyle ilişkileri bozulacak. Avrupa Sol Partileri, bu duruşmalara katılmak ve takip etmek için gelmeye devam edecek. Çünkü biz, çok haksız ve adaletsiz suçlamalarla karşı karşıya kalan arkadaşlarımızı destekliyoruz ve onlar serbest bırakılana kadar süreci takip edeceğiz. HDP demokrasinin, özgürlüklerin halkların sesidir, yalnız kalmayacak.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD Konsolosluğu tercümanı gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

DİSK Genel Başkanı Kani Beko: Hayır demek DİSK’in görevidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...