30 Mart 2011 11:20

Emeklilikte yaşa takılanlar miting yapacak

Mezarda emeklilik yasasıyla başlanan yaş uygulamasına farklı tepkiler de gelmeye başladı. Facebook üzerinden “Emeklilikte Yaşa Takılanlar Grubu” olarak, ilk eylemlerini 19 Mart 2011’de Çalışma Bakanlığı önünde yapan, mezarda emeklilik mağdurları, 3 Nisan Pazar günü İzmir Gündoğdu Meydanı’nda miting yapma kararı ald

Emeklilikte yaşa takılanlar miting yapacak
Paylaş
Özlem Çam / Bülent Taşpınar

Miting hazırlığı için bir araya gelen grup üyelerinden Ali Güleç, “Yaşa takılıp emekli olamayanları Gündoğdu Meydanı’na bekleriz. Hükümetten devletten talebimiz, sigorta günümüz dolduğunda yaşı beklemeden emekli etmesidir. Sendikalar, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler haklı talebimizde yanımızda olmalıdır” dedi.

Faik Bahar ise, yasayı yapanların gerekçe olarak ülkede emeklilik yaşının düşük olduğunu, gelişmiş ülkelerde emeklilik yaşının 65 olduğunu söylediklerini belirterek, bunların ülke gerçekleri ile bağdaşmadığını ifade etti. Bahar, “Halen de bu konu ne zaman gündeme gelse benzer gerekçeleri papağan gibi tekrar etmektedirler. Oysa ülkemizin yaşam koşulları ve refah düzeyi bu gerekçelerle uyuşmamaktadır” dedi.

Örnek gösterilen ülkelerde refah düzeyinin, yaşam kalitesinin yüksek olduğunu dile getiren Bahar, “Devlet işsizine ya iş vermekte, veremez ise iş sahibi oluncaya kadar ya da emekli oluncaya kadar minimum refah düzeyini sağlayacak kadar maaş ödemektedir. Ayrıca refah düzeyinin altında maaş alan çalışanına da takviye yapmaktadır. Hal böyle iken nasıl olur da çalışanların büyük kesiminin yoksulluk sınırının altında maaş aldığı ülkemizde, çalışma koşulları iyileştirilmeden, altyapı oluşturulmadan, sadece emeklilik yaşını yükseltme konusunda gelişmiş ülkeler örnek alınıp diğer koşullar görmezden gelinebilir” dedi.

40-45 yaşında işsiz kalanların iş bulma şansının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken
Bahar, “Bu nedenle, elimizden alınan emeklilik hakkımızın geri verilmesini istiyoruz. Bunu geri alana kadar Türkiye çapında eylemlerimiz olacaktır ve devam edecektir. Bu eylemlere Türkiye’nin her tarafından arkadaşlarımız katılacaklardır” dedi. Bahar bazı sosyal güvenlik uzmanlarının da eylemlerine katılacağını sözlerine ekledi. Şaban Kocatepe de, 1981’de 16 yaşında sigortasının başladığını, 18 yaşından itibaren emekliliğe sayıldığını anlatarak, “Bir de yaşı bekleyeceğiz. Geçen gün hastaneye çocuğumu götürdüm. Çocuğuma bakmadılar. 26-27 sene sigorta ödedim. Emekli olamadığım için hastaneler bakmıyor. İnşallah ayın üçünde büyük katılım olur. Bu yasa çekilinceye kadar Türkiye’nin her yerinde eylem yapacağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Libya’da emperyalist özgürlük

SONRAKİ HABER

Libya'da kabile savaşları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...