23 Şubat 2017 10:44

Hak-Par da ‘Hayır’ dedi: Tek adam rejimi yaratılıyor

2010 referandumunda ‘yetmez ama Evet’ diyen Hak-Par, 16 Nisan’da yapılacak referandumda ‘Hayır’ diyeceğini diyeceğini açıkladı.

Paylaş

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Cumhurbaşkanı’na çok geniş yetkiler verecek anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ diyeceğini duyurdu. Parti Meclisi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin 35 yıldır 12 Eylül Cuntası’nın baskı koşullarında halka dayattığı, saygın hukukçuların “polis tüzüğü” olarak niteledikleri 1982 Anayasası ile yönetildiği belirtildi. Cuntanın ardından gelen sözde sivil hükümetlerin ise ondan şikayetçi olsalar bile, yeni, çağdaş, demokratik bir anayasa yapmak için çaba göstermedikleri kaydedilen açıklamada, “İşlerine gelen bazı değişikliklerle yetindiler ve bu yamalı bohça ile yine ona göre şekillenmiş anti demokratik Siyasi Partiler ve Seçim Yasası ile ülkeyi yönetmeyi tercih ettiler” denildi.

Bugün AKP ve MHP’nin işbirliğiyle getirilen ve başkanlık sistemini amaçlayan referandumun da durumu değiştirmediğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’nin anayasa ile ilgili esas sorununun parlamenter sistem  ya da başkanlık sistemi olmadığı söylendi. Bir ülkenin parlamenter sistemle de, başkanlık sistemi ile de demokratik olabileceği belirtilen açıklamada, “Bugüne kadar geçerli olan ve ana muhalefet partisi CHP’nin Kemalist kesimin sımsıkı yapıştığı sözde parlamenter sistem eğreti idi. Kürt halkı temel hak ve özgürlüklerinden yoksundu. Hak ve özgürlük istediği zamanlar acımasızca ezildi. Bugün de durum değişmiş değil. Bu ülkede inanç, düşünce, basın özgürlükleri dahil, temel hak ve özgürlükler hiçbir dönemde, gerçek anlamda, çağdaş standartlarda geçerli olmadılar. Türkiye hiçbir dönemde laik bir ülke olmadı ve bugün de değildir. Geniş Alevi kitlesinin bir türlü karşılanmayan haklı talepleri, süregelen zorunlu din dersleri ve belli bir mezhebe hizmet eden devasa Diyanet İşleri Teşkilatı’nın durumu bunun somut örneğidir” denildi.

‘KÜRT SORUNUNU ÇÖZECEK BİR DEĞİŞİKLİK YOK’

Söz konusu değişiklik paketinin başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin yüz yüze olduğu sorunların çözümüne elverecek, zemin oluşturacak hiçbir değişiklik içermediği vurgulanan açıklamada, aksine söz konusu değişikliklerle, demokratik bir sistemin olmazsa olmazı olan güçler ayrılığının ortadan kaldırıldığı, aynı zamanda parti başkanı olan cumhurbaşkanında toplandığı ve böylece tek adam rejimi yaratıldığı ifade edildi.

BU SEFER ‘YETMEZ AMA EVET’ DEMEYECEĞİZ

2010’da halk oyuna sunulan değişiklik paketinin mevcut anayasayı ortadan kaldırmasa bile, olumlu yönde, örneğin sivil siyaset üzerinde askeri-bürokratik vesayeti kaldırmaya, siyasi partilerin kapanmasını zorlaştırmaya ve 12 Eylül darbecilerinden hesap sormaya yönelik hükümler taşıdığı savunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “AKP hükümetinin reformcu dönemine, çözüm ve barış süreci aşamasına da denk düştüğü için, diğer ilerici, demokratik çevrelerle birlikte, biz Hak-Par da bu değişiklik paketine, ‘yetmez ama evet’ demiştik. Oysa bugün durum çok farklı. AKP, 2010’da ele geçirdiği fırsatı, geniş kitle desteğini, demokrasinin sınırlarını genişletme, sorun çözme, böylece ülkeye barış getirme yönünde kullanamadı, bunun için gerekli adımları atmadı; kendi tutucu, hayalci gündemini ülke gündeminin önüne koydu. Bu nedenle çözüm ve barış süreci tıkandı, ülke Suriye’de bir batağa saplandı, terör dallanarak ülkedeki gerilimi ve kaosu derinleştirdi. Tüm bu nedenlerle Hak-Par olarak 16 Nisan’da hayır diyeceğiz. Bu hem sürdürülmekte ısrar edilen 12 Eylül anayasasına hayırdır, hem de mevcut durumu daha da kötüleştirecek olan son değişiklik teklifine hayırdır”. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitimcilere grev cezası

SONRAKİ HABER

Koruköy’e giden heyet engellenince oturma eylemi başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa