23 Şubat 2017 09:22

Kıbrıs’ta ‘masaya dönün’ çağrısı

Kıbrıs'ta liderler toplantısının iptali üzerine açıklama yapan Yeni Kıbrıs Partisi, tarafların Kıbrıs halkının çözüm isteğini yansıtmadığını belirtti.

Paylaş

Kıbrıs’ta bugün gerçekleşmesi beklenen liderler toplantısı, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın katılmayacağını açıklamasıyla iptal edildi. Rum tarafında Enosis (Kıbrıs’ın Yunanistan'a bağlanması referandumu) anması kararı alınması üzerine gerilen müzakerelere geri dönüş olup olmayacağı tartışılıyor.

İKİ TARAFA DA ELEŞTİRİ

Yeni Kıbrıs Partisi’nden yapılan yazılı açıklamada ise, “Rum tarafında ortaya çıkan provokasyon, görüşmeleri kesmek ve bundan siyasi çıkarlar elde etmekten başka bir etkisi olmayan bir plebisit anması konusu her şeyi alt üst etti” denirken, Türk tarafında da “tehditlerle ve şoven açıklamalarla görüşmeleri tıkama çabası ortaya çıktı” denildi.

YKP Dışilişkiler Sekreteri Alpay Durduran tarafından yapılan açıklamada, “Kırmızı çizgilere yenilerini eklemek ve geçmişte başka türlü yorumlanan siyasi eşitlik gibi konularda aleni kavgalar başlatmak, görüşmeleri bu kavgaya kurban etmeyi istemekten başka türlü anlaşılamaz. Durumu sakinleşerek ele almak yerine daha sertleştirmek ve koşullar ileri sürmek uygun bir tavı değildir, Türk tarafı bunu yapmamalıdır” denildi.  

‘KIBRIS HALKI ÇÖZÜM İSTİYOR’

Kıbrıs halkının çözüm isteğinin yüksek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, meclisteki partilerin ise bu talebi temsil etmediği belirtildi. Açıklamada, “Anastasiadis hiç değilse anma kararının yanlışlığını ilan etmiştir” denilerek bir an önce masaya dönülmesi ve temel sorunların görüşülerek, çerçeve antlaşması üzerine yoğunlaşılması talep edildi.

Bundan sonrasını ise “Birleşik Kıbrıs’ın seçimlerinden sonra seçilen organlara bırakılması” gerektiği vurgusu yapıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

20 işçi 'küçülme' gerekçesiyle işten çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Stockholm Feminist Film Festivalinde ‘Kedi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...