23 Şubat 2017 09:22

Bakan Müezzinoğlu emeklilikte yaşa takılanlara sabır diledi

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Bakan Müezzinoğlu, emeklilere 'sabır' diledi.

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili ve Meclis KİT Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, emeklilik hak etmesine rağmen yaş nedeni ile bekleyenlerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Gürer’e yanıt veren Müezzinoğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin herhangi bir yeni düzenlemenin gündemde olmadığını, ancak prim gün sayısını doldurup çalışmayanlar için gelir testine tabi olmadan GSS primini ödeyerek sağlık hizmeti almalarını sağlayacaklarını söyledi.

Gürer genel kurulda yaptığı konuşmada, daha önce Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bir soru önergesine verdiği yanıtı hatırlatarak, “Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yazılı sorularımıza verdiğiniz yanıtta düzenleme yapılmasının mümkün olmadığını, bu konuda bir iyileştirmeye gidilmeyeceğini belirtiyorsunuz ancak kamuoyuna yine dolaylı olarak bakanlıktan yansıtılmış gibi emeklilikte yaşa takılanlar için iyileştirme yapılacağı imajı doğuracak açıklamalar yapılıyor. Bunları sizin ağzınızdan bir kez de gerçekçi biçimiyle emeklilikte yaşa takılanlara bir düzenleme yapılacak mı yapılmayacak mı,  öğrenmek istiyorum” dedi.

Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise şu yanıtı verdi: “Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili açıklamalarımızı son derece net yapıyoruz çünkü özellikle bizdeki emeklilik yaşı şu an itibarıyla ortalama yüzde 52. OECD ülkelerinin ortalama emeklilik yaşı ise 72. Yaptığımız düzenlemeyle bunu 2036’ya kadar erkeklerde 60 yaşına, kadınlarda da 58 yaşına dönüştürecek bir yolculuk yapılıyor. Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz ve bunun dışında bir düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz. Ama emeklilikle ilgili çalışma gününü doldurup da şu anda çalışmayanlar sosyal güvenlik kapsamı dışında kalıyorlar ve sağlık hizmeti alamıyorlar. Onlarla ilgili bu kanun tasarımızda, bu 53 liralık gelir testine tabi olmadan GSS primini ödeyerek, onlar da bu ara dönemde sağlık hizmeti alabilecekler. Ama yaşlarını beklemekle ilgili şu anda bir düzenlememiz ve çalışmamız söz konusu değil.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

PES Başkanı Sergei Stanishev: HDP'nin yanındayız

SONRAKİ HABER

20 işçi 'küçülme' gerekçesiyle işten çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...