‘Ülkeyi ikiye böldüler, ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz’

16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliği referandumuna geri sayım sürerken Kocaeli’de vatandaşların nabzını tuttuk.

23 Şubat 2017 01:33
Paylaş

Kübra LAZ
Pınar DAMLA
Kocaeli

16 Nisan’da düzenlenecek olan anayasa değişikliği referandumuna doğru Kocaeli’nin en işlek noktalarından olan Yürüyüş Yolu’nda vatandaşlarla anayasa değişikliği için referanduma gidilmesini konuştuk.

Vatandaşlar arasında uzunca bir süredir gündemde olan değişikliklerin neler olduğunu bilmeyeni de var, bilip ‘hayır’ diyeni de. Kararsız seçmenlerin olduğu da görülürken, ‘hayır’ diyenlerin ‘terörist’ olarak yaftalanmasına ‘evet’ diyen de, ‘hayır’ diyen de karşı çıkıyor. Kocaelili yurttaşlar kutuplaştırma politikalarına ise tepkili.

‘DEĞİŞİKLİKTE KADININ YERİ YOK’

Sevtap Polat adlı yurttaş, referandumda ‘hayır’ diyeceğini söyledi. “Türkiye’de zaten kadının yeri yok. Bu anayasa ile birlikte hiç olmayacak” ifadelerini kullanan Polat, bütün yetkilerin bir kişide toplanmasından şikayetçi. Polat, “Kim olursa olsun, hangi parti olursa olsun tek başlılığa hayır diyorum. Kadınlar ‘hayır’ demeli”dedi. 

Emlakçı olan Selvi Beyhan da anayasa değişikliğinde kadının yerinin olmadığını düşünenlerden. Sandıkta ‘hayır’ diyeceğini söyleyen Beyhan, “Yeni anayasada kadının yerinin olmadığını düşünüyorum ve bu yüzden kesinlikle ‘hayır’ diyeceğim” diye konuştu. 

‘TAM GAZ İLERLEMEK İÇİN EVET’

Zeki Genç ise emekli bir belediye işçisi. ‘Türkiye’nin tam gaz ilerlemesi için evet diyeceğim’ diyen Genç, ‘evet’ deme gerekçelerini şöyle açıklıyor: “Biz çok zorluklar çektik. Türkiye’nin tam gaz ilerlemesi için ‘evet’ diyeceğim. Çift başlılığa karşıyım. Şu an ben çok rahatım, bana göre her şey iyi gittiği için ‘evet’ diyeceğim” 

Yurtdışında çalışan, Kocaeli’ye ailesinin yanına izne gelen Yılmaz Velioğlu da ‘evet’ diyenlerden: “Bana göre yeni anayasadaki her şey uygun. Bu yüzden ‘evet’ diyorum.” 

Emekli bir inşaat işçisi olan Hulusi Candener de ‘evet’ oyu kullanacağını söylüyor. Candaner, “Başkanlık sistemine ‘evet’ diyorum çünkü şu anda da fark eden bir şey olduğunu düşünmüyorum. Eğer dilediğim gibi olmazsa bir dahaki sefere oyumu o şekilde vermem tabi” diye konuştu. 

‘LAİKLİK KONUSUNDA SIKINTILAR YAŞIYORUZ’

Yalova Üniversitesinde okuyan Ahmet Yıldız ise Türkiye’nin yeterince özgürlükçü olduğunu söylüyor. Yıldız, ailesinin laiklik konusunda sıkıntılar çektiğini, bu yüzden ‘evet’ diyeceğini söyledi. Yıldız, “Laiklik adına din ve devlet işlerini ayırmak istiyorlar. Bizim ailemizde bu konularda sıkıntılar çekmiş. Kadınların kendi aralarında bile eşit olduklarını düşünmüyorum. Bu yüzden ‘evet’ diyorum. Çünkü ailem de oyunu bu yönde kullanacak” ifadelerini kullandı. 

Referandumda ‘evet’ denilirse gençlerin geleceği ile oynanacağını söyleyen emekli Üstün Talat Karabağ ise gelecek için ‘hayır’ denilmesi gerektiğini belirtti. 

‘BU YETKİ ATATÜRK’E VERİLMEDİ’

Uğur Yılmaz özel sektörde çalışan bir işçi. Referandumda ‘hayır’ diyeceğini söyleyen Yılmaz, sebebini şöyle açıklıyor: “Yeni anayasaya hayır diyorum. Atatürk’e verilmeyen yetkinin Erdoğan’a verilmesini doğru bulmuyorum.”

‘ÇOCUKLARIMIZ BU SİSTEMDE NASIL YETİŞECEK?’

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş da referandumda ‘hayır’ diyor. Çocukların getirilmek istenen sistemde nasıl yetişeceğinden endişeli olduğunu dile getiren vatandaş, “Yeni anayasaya ‘hayır’ diyorum. Çünkü torunlarımız var, çocuklarımız var ileride onlara ne olacağını bilmiyoruz. Çocuklarımız bu sistemde nasıl yetişecek? Bu yüzden çok endişeliyim. Çok kötü bir durumdayız. Bu sistemin eğitimine güvenmiyorum. Hayır dediğimiz için ise terörist falan değiliz. Bizim için evet de vardır, hayır da. Seçme hakkı bizimdir, herkes artık bunun farkına varmalı” dedi. 

‘ANAYASADA NE YAZDIĞINI BİLMEK İSTİYORUM’

Ayakkabıcılık yapan İsmet Topaloğlu, “Ben anayasada ne yazdığını bilmek istiyorum" diyerek giriyor söze. “Bize hiç bir şey anlatılmadı, bu yüzden ‘hayır’ diyeceğim” diyerek sitemde bulunan Topaloğlu, “Anayasanın düzgün bir şekilde açıklanmadığını düşünüyorum. Hükümetin bir şeyleri sakladığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.  Sami Sancaktar ise emekli bir kamu emekçisi. O da anayasada nelerin değişeceğini bilmeyenlerden. Ülkenin ikiye bölünmüş olduğunu ifade eden Sancaktar, “Yeni anayasada ne olduğunu tam olarak bilmediğimiz için kararsızım. Bize ayrıntılarını anlatmadılar, anlamadık. Ülkeyi ikiye böldüler, ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz.” dedi.

‘HAYIR DEDİĞİM İÇİN TERÖRİST Mİ OLDUM?

Barış isimli vatandaş ise çevre teknisyeni. Düzenlemeyi uygun görmediği için 'hayır' diyeceğini aktaran Barış, "Ama 'hayır' diyen PKK'lı oldu, FETÖ'cü oldu, İŞİD'ci oldu. Bunların hiç birine itibar etmiyorum. Eğer 'evet' çıkarsa terörist diye yaftaladığı insanların gönlünü nasıl alacaklar? Sonuçta 70 milyona hitap ettiğini söyleyip bir tarafı terörist diye suçluyorlar. İstediğim oyu vermek en doğal hakkım. 'Hayır' dediğim için terörist mi oldum?” dedi. 

İnteraktif Sayfa: Anayasa değişikliği paketinin madde madde ayrıntılı değerlendirmesi...

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Bu kadar yetkiyi babam istese vermem'

SONRAKİ HABER

‘Kellem de kopsa hayır vereceğim, çünkü açım’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa