23 Şubat 2017 00:21

Autoliv işçisi tedirgin

Autoliv fabrikasında çalışan işçiler, referandum sürecini 2017 yılı MESS sözleşmeleri ve işten atma söylentilerinin gölgesinde takip diyor.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

Gebze’de Taysad Organize Sanayi Bölgesinde (TOSB) bulunan ve Türk Metal’in örgütlü olduğu Autoliv fabrikalarında ana gündem 2017 yılı MESS sözleşmeleri ve fabrikada yaşanan işten atma söylentileri. Türkiye’deki siyasal gelişmeler ve dolardaki artışın yeni iş alınmasına engel olduğunu düşünen işçiler, bu sürecin patronun ve sendikacıların kendilerine sorun çıkardığını düşündüğü işçileri işten atmak için hazırlık yaptığını söyledi. Bir yandan gelirlerinin düştüğünü ve geçinemeyecek duruma geldiklerini anlatan işçiler, sözleşmede geçinebilecekleri bir ücret ve iş güvencesi istiyor. İşçiler referandum sürecini de bu tedirginlikle takip ediyor. 

ŞUBATTA KIYIM OLABİLİR TEDİRGİNLİĞİ

Autoliv’in 3 fabrikasında 2 bin 500 dolayında işçi çalışıyor. 2018 yılı için yeni proje alınmadığı yönünde duyumlar aldıklarını anlatan işçiler, yeni proje alınmamasını ülkede yaşanan siyasal gelişmelere, patlamalara ve dolardaki artışa bağlıyor. Bunun kendilerine yansımaya başladığını ifade eden işçiler, “Normalde bu ay en yoğun ay olurdu. Hem fazla mesai hem de işçilerin en fazla işe alındığı dönem olurdu. 2018 yılı için proje alınmadığı herkesin dilinde. Raporlu olan, işe gelmek istemeyen belirleniyor. Durgunluk hali tedirginlik yaratıyor” dedi. İşçi alımının durduğunu, sözleşmeli işçilerin kapı önüne konduğunu ifade eden işçiler, hat sorumlularından, çalışmasından memnun olunmayan işçilerin isimlerinin istendiğini, şubat ayında toplu çıkış olabileceğinin konuşulduğunu söyledi. İşçiler, yaşananlar nedeniyle tedirginliğin her geçen gün arttığını söyledi. Bir yandan da ücretlerinin alım gücünün düştüğüne dikkat çeken işçiler, “Çarşıda, pazarda alışveriş yaparken 2-3 çeşit sebze, 1 çeşit meyve bile almakta zorlanıyoruz” dedi. Fabrikada yaşananlara karşın MESS sözleşmesinden insanca yaşanacak bir ücret bekleyen işçiler, iş güvencesi de talep ediyor. 

'EVET' DİYEN DE TAM İKNA DEĞİL

İşçiler referandum sürecini bu tedirgin ortamda karşılıyor. Anayasa değişikliğini sorduğumuz işçiler, evet, hayır tartışması bir yana anayasanın içerisindeki maddeleri tam olarak bilmediklerini söylediler. Evet diyeceğini söyleyenlerin neden evet dediklerinin altını dolduramadığını belirten işçiler şunları söyledi: “Serviste, yemekte, çay molalarında ve dinlenme aralarında sürekli sohbet ediyoruz. Eskisi gibi bir hava ile geçmiyor bu süreç. Daha çok bilenme, sitem etme ve tartışma hali oluyor konuşurken. Evet diyecek işçiler mesela kendini çok ifade edemiyor çünkü bizim hayır dememiz için yaşanan o kadar çok haksızlık ve hukuksuzluklar var ki... Bunlar konuşulduğunda evet diyecek arkadaşlar sessiz kalıyor. Aslında evet demeye de tam ikna olmamışlar. Ama aidiyet duygusu ve fişlenme korkusuyla hareket ediyorlar.” 

BİZE DÜŞEN ANLATMAK

MHP’li işçiler içinde ise çok sayıda hayır diyenin olduğunu aktaran işçiler, “Kararsız olan da çok. Ama evet diyecek işçiler azımsanmayacak derecede... Buna rağmen sohbet etmeye başladığımızda zorunlu BES’i söylüyoruz. Ya da kıdem tazminatımız kaldırılsa ne olur diyoruz. Söz konusu ekonomik talepler olunca en koyu AKP’li işçi bile sessiz kalıyor. Bu yasalar kimden yanaysa evet diyecek olan da onlar olmalı. İşçi ve emekçiler lehine tek bir yasa çıkartmayan bu hükümete cevabı ona göre vermeliyiz. Bu süreçte bize düşen bunları konuşmak özellikle kararsız olan işçilere anlatmak” diye konuştu. 

KADINLARIN HAKLARI KAĞIT ÜZERİNDE

Kadın işçiler yaşadıkları sorunları çay molalarında tartışıyor. “Kadın işçiler aslında son çıkan yasa ile birlikte çocuk nedeniyle yarım gün çalışmak istiyor. Sözde yasa var ama bu yasada bile açık var. İşverenin inisiyatifine bırakılmış bu hak” diyen işçiler, fabrika yönetiminin neredeyse süt izni hakkını bile vermeyeceğine dikkat çekti. 

İnteraktif Sayfa: Anayasa değişikliği paketinin madde madde ayrıntılı değerlendirmesi...

ÖNCEKİ HABER

'Patronlarda oyun çok, biri bitse diğeri başlıyor'

SONRAKİ HABER

Ekmeğini bölüşenleri bölemezsiniz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...