22 Şubat 2017 22:35

Sincan’da kadınlar referandumu konuşuyor

Hafize Bulut, kadınlar arasında da 'evet' 'hayır' tartışmalarının yoğunlaştığı Ankara Sincan'dan referandum izlenimlerini yazdı.

Paylaş

Hafize BULUT
Ankara

Referandum yaklaştıkça artık her yerde ‘evet’ veya ‘hayır’ diyen kadınlarla karşılaşmamak imkansız. Otobüste, durakta, kadın günlerinde, işyerlerinde kadınlar referandumu konuşuyor.

15 Temmuz sonrası açığa alınan, ihraç edilen binlerce insan var. AKP’nin kalelerinden biri olarak görülen Sincan’da da kadınların ya akrabası, ya arkadaşı ya komşusu bu açığa almadan etkilenmiş. Kadınların bazılarının darbe girişiminden önce Gülen Cemaatiyle ilişkileri olmuş, kimisi çocuğunu dershaneye göndermiş kimisi sohbetlerine katılmış. 

‘EVET’ ÇIKARSA MAĞDURİYET GİDERİLECEK SÖYLEMİ

Özellikle daha samimi sohbetlerde bu meseleler enine boyuna masaya yatırılıyor. Kimisi çocuğunun fişlenmesinden korkuyor, kimisi bir yakının Bank Asya’dan sırf düşük faizli diye kredi çektiği için açığa alınmış olmasından hayıflanıyor. “Darbeyle alakalı olanlar yargılansın tutuklansın ama herkes mi FETÖ’cü” diyerek sitem ediyorlar. Tüm bunlar kadınlarda AKP’ye karşı bir güvensizlik oluşturuyor. Referandum konusunda da bu yaşananların sonucu olarak ‘hayır’ demeyi düşünenler var. 

Ama açığa almalarla ilgili AKP’ye güvenen kadınlar da var. Hatta bir altın gününde AKP’li bir kadın referandumdan sonra mağdur olan herkesin işine döneceğini söyledi. Bunu da bir parti yöneticisinden duyduğunu iddia etti. Başka yerlerden de duyduğum bu sözler, AKP’nin durumun farkında olduğunu ve mağduriyetleri oya tahvil edinceye kadar kullanacağını gösteriyor. 

‘HAYIR’CILARIN HEPSİ Mİ TERÖRİST?

‘Hayır’ oyu kullanacak olanlar içinde CHP, HDP ile MHP tabanının büyük kısmı, BBP, Saadet Partisi ve kimi irili ufaklı cemaatler var. Türkiye de kolay kolay aynı safta yer olmayacak bu kesimlerin ‘hayır’ demesi kadınları ikna ediyor. AKP ise tüm ‘hayır’cıları terörist ve hain ilan ediyor. Buna inanan kadınlar da var, inanmayanlar da. İnananların çoğu 15 Temmuz’dan sonra özellikle pompalanan “Türkiye’nin üzerinde büyük oyunlar oynanıyor, kimi dış güçler gelişmemizi istemiyor” sözlerine ikna olmuş kadınlar. 

Bir kaç hafta önce de sağlık ocağında kadınların kendi arasında sohbetine şahit oldum. Kadınlardan biri “hayır diyen herkesi terörist ilan etti bunlar, asıl kendileri terörist” diye söyleniyordu. Çevresindeki kadınlar da hak veriyordu. Kadınlardan biri “Oyları da çalar bunlar” diyordu. Sincan’da AKP’ye “Oyları çalıyor” diyen bir kadına kimsenin itiraz etmemesi şaşırtıcıydı. 

‘EVET’ ÇIKARSA NE OLACAK? ‘HAYIR’ ÇIKARSA NE? 

İlk referandum tartışmaları başladığında kadınlarda kararsızlık hakimdi ama bugünlerde durum hızla değişiyor. ‘Hayır’ mı güçleniyor ‘evet’ mi derseniz kesin bir şey söylemek zor. Ama artık hemen herkesin bir fikri var. Tam olarak ifade etmeseler de bir karar verdikleri belli oluyor, çünkü daha çok referandumdan sonra ne olacak tartışmaları artmaya başladı. Özellikle ‘hayır’ diyecek kadınların kafasında “Ülke bir kaosa sürüklenir mi” sorusu var. Bunun da sebebi iktidar kanadından gelen “Hayır çıkarsa iç savaş çıkar” açıklamaları.

İnteraktif Sayfa: Anayasa değişikliği paketinin madde madde ayrıntılı değerlendirmesi...

ÖNCEKİ HABER

Mülkiye öğrencileri: '' Hocalarımızın yanındayız.''

SONRAKİ HABER

Diploma da karın doyurmuyor.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...