22 Şubat 2017 22:12

Van'daki istismar davasına çağrı: Cezasız kalmasın

VAKAD kurucusu Zozan Özgökçe, öğrencilerine cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen öğretmenin yargılanacağı davaya sahip çıkmaya çağırdı.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

Van Erdemkent İlkokulunda 4. sınıfta okuyan öğrencilerin öğretmenleri tarafından istismar edildiği iddia edildi. Bir öğrencinin yaşadıklarını annesine anlatması ve ailenin şikayetçi olmasıyla olayın ortaya çıktığını belirten kapatılan VAKAD kurucularından Zozan Özgökçe “Kamera kayıtları da var. Fakat okul öğretmeni koruduğu için kayıtları vermiyor” dedi. Özgökçe hak örgütlerini 24 Şubat’ta görülecek davaya sahip çıkmaya çağırdı. 

Van’ın Edremit ilçesi Erdemkent İlkokulunda yaşanan olayda ilkokul 4. sınıf öğretmeninin birçok öğrencisini istismar ettiği iddia edildi. Bir öğrencinin yaşadıklarını annesine anlatmasıyla açığa çıkan olayda aile şikayetçi oldu. Olayı Evrensel'e anlatan kapatılan Van Kadın Derneği Kurucusu Zozan Özgökçe, öğretmenin daha önce bir yıl tutuklu kaldığı, sonrasında serbest bırakıldığı ve bırakıldıktan sonra da öğretmenlik yapmaya devam ettiğini ifade etti. İstismar olayına ilişkin kamera kayıtlarının da olduğunu söyleyen Özgökçe, “Okul müdürü kamera kayıtlarını vermiyor. Milli Eğitim de, okul yönetimi de öğretmeni koruyor” diye konuştu.

‘OLAYIN ÜZERİ KAPATILMASIN’

Öğretmenin tutuksuz yargılanmasının kabul edilemez olduğunu belirten Özgökçe, “Bu mahkemeler gizli kapaklı oluyor. Aileler çocuklarının yaşadıklarını basınla paylaşamıyor. Toplum ömür boyu unutmuyor bunu. Öğretmenin üzerinde kalmıyor bu olay, nasıl oluyorsa mağdurun üzerinde kalıyor. Van küçük bir şehir olduğu için aile çok muzdarip ve çekingen davranıyor” şeklinde konuştu. 

En büyük amaçlarının istismarın cezasız kalmamasını sağlamak olduğunu kaydeden Özgökçe, ailelerin yanında olmanın çok önemli olduğunu dile getirdi. Özgökçe şu şekilde devam etti: “Çocuk toplumsal bir varlık. Sadece o ailenin çocuğu değil hepimizin çocuğu. Bu işi yapanların da cezasız kalmasını istemiyoruz. Ensar Vakfında yaşananlar sonrası bir tek istismarcı ceza aldı. Başka hiçbir sorumlu ceza almadı. Bugün birçok şehirde kadınların başvuracağı dernekler kapatılmış durumda. Bu durumdaki ailelerin gidebileceği yerler yok. Hâlâ tecavüz kriz merkezleri kurulmadı. İstismarla ilgilenen birimler aktif olarak çalışmıyor. Okullarda, Kuran kurslarında yaşanan istismarların üzeri kapatılıyor. Devlet istismarcıları koruyor. Biz bu olayın üzerinin kapatılmaması için tüm hak örgütlerini, kitle örgütlerini 24 Şubat’ta Van ağır Ceza Mahkemesinde görülecek davaya davet ediyorum.”

ÖNCEKİ HABER

Referandumda önemli bir kavşak: 8 Mart

SONRAKİ HABER

Tiyatronun bugününe DTCF’den bakış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...