15 Haziran 2012 08:57

Sokağa döken sorunlar sürüyor

15-16 Haziran Büyük İşçi Yürüyüşünün 42. yıl dönümünde DİSK üyesi işçiler, Şişli’den Taksim’e kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi. İşçilerden oluşan bando takımının ezgileri de yürüyüşte hayli coşkulu bir hava yarattı.Yürüyüşten son

Sokağa döken sorunlar sürüyor
Paylaş

Yürüyüşten sonra konuşan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 42 yıl boyunca dünyada ve Türkiye’de birçok şeyin değişmesine karşın milyonlarca emekçinin yaşadığı sefaletin halen devam ettiğini ifade etti. “42 yıl önce işçi sınıfını sokaklara döken sorun neyse, bugünkü sorunumuz da aynı. Hatta daha da gerisindeyiz” diyen Ekici, emekçilerin bedeller ödeyerek kazandığı haklarının bugün AKP tarafından gasp edildiğini söyledi. İşçilerin, örgütlenme, sendika seçme, sendikalı olma, sendika kurma, toplusözleşme yapma ve grev hakkının bir bir ortadan kaldırıldığını belirten Ekici, AKP’nin yeni düzenlemelerle emekçilere güvencesiz ve ağır çalışma koşullarını dayattığını söyledi.
   
AKP, EMEKÇİLERE SAVAŞ AÇTI

AKP’nin sermayenin sadık partisi olarak işçi ve emekçilere elindeki bütün araçlarıyla savaş açtığını söyleyen Ekici, “Sendika kurma ve üye olma hakkından grev hakkına kadar pek çok şey gasp edilmiş, işsizlik fonları yağmalanmış, mezarda emeklilik getirilmiş, güvencesizlik dayatılmış, kiralık köle büroları oluşturulmuş, çalışanlar açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilmiş, işçi sağlığı ve iş güvenliği rafa kaldırılarak binlerce işçinin hayatına kastedilmiş ve  üstüne üstlük bir de işçinin önemli bir güvencesi olan kıdem tazminatları hakkı ellerinden alınmaya çalışılıyorsa, bunun adı düpedüz savaştır” değerlendirmesini yaptı.

Yürüyüşün ardından işçiler ve sendikacılar, direnişteki Bedaş ve Borusan işçilerinin çadırlarını ziyaret etti.

THY İŞÇİLERİNE DESTEK

Yürüyüşte, direnişteki Türk Hava Yolları işçilerine destek için Türk Hava Yolları Taksim Şubesi üzerinde pankart açan işçiler, “Grev hakkı yasaklanamaz”, “Atılan işçiler geri alınsın” sloganlarıyla THY yönetimini ve Hükümeti protesto etti.

Yürüyüşe direnişteki Hey Tekstil, Borusan Lojistik ve Bedaş işçileri de katıldı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, oyuncu Mehmet Ali Alabora, Onur Akın, Bilgesu Erensu, Grup Yorum, Grup Munzur, Düşbaz ve daha birçok müzik grubu ve sanatçı da yürüyüşe katıldı.

SALDIRILAR SÜRÜYOR

DİSK Ankara Temsilciliği’nin çağrısıyla Genel-İş Ankara Şubesi önünde bir araya gelen DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri, Deri-İş’e üye oldukları için işten atılan TOGO işçileri, CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Levent Gök, Emek Partisi, BDP üye ve yöneticileri ve demokratik kitle örgütleri üyeleri Sakarya Caddesi’ne yürüdüler.

15-16 Haziran direnişinin DİSK’in tasfiye edilmesine yol açacak yasal düzenlemelere karşı yapıldığını belirten DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, 150 bin dolayında işçinin İstanbul’un çeşitli semtlerinden yürüyüşe geçtiğini hatırlattı. Aradan 42 yıl geçmesine karşın işçi haklarına yönelik saldırıların arttığına dikkat çeken Beko, Ulusal İstihdam Stratejisi ile kıdem tazminatının kaldırılması, kısa süreli çalışma ve taşeronlaştırma gibi haksız uygulamaların gündemde olduğunu vurguladı.

ÇIPLAK AYAK YÜRÜYÜŞ

Gaziantep’te de DİSK çıplak ayaklı yürüyüş gerçekleştirdi.  Eyleme KESK ve Sendikal Güçbirliği Platformu bileşeni sendikalar da destek verdi. DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan yaptığı açıklamada, “42 yıl boyunca dünya da birçok değişiklik oldu ancak açlık, işsizlik, sefalet ve yaşamsal sorunlar değişmedi” diye konuştu.

Adana’da da DİSK Bölge temsilcisi Kemal Aslan, yıllarca bedel ödenerek kazanılan hakların 42 yıl içinde gasp edilerek yok edildiğini söyledi. 12 Eylül yasaklarının bugün AKP iktidarı ile devam ettiğini dile getiren Aslan, AKP’inin emekçilere karşı savaştığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Irak’ta 9 işçi bir aydır tutuklu

SONRAKİ HABER

TEDAŞ işçileri direnişte 105. günde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...