22 Şubat 2017 11:22

Kadınlardan Yüksekdağ tepkisi: İrademize sahip çıkıyoruz

İstanbul’da çok sayıda kadın örgütü HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi: Kadın irademize sahip çıkıyoruz

Paylaş

Kadın örgütleri tarafından, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Tarlabaşı'daki il binasında Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin basın açıklaması yapıldı. Kadın örgütleri temsilcileri, vekilliği düşürülen Yüksekdağ'ın iradeleri olduğunu ifade ederek kararı tanımadıklarını dile getirdi. 

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek milletvekilliği düşürüldü. Dün gerçekleşen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Anayasanının 84. maddesine göre, Yüksekdağ'ın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında tezkeresini okutmuştu. Başbakanlık tezkeresinde, Yüksekdağ'ın, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırılmasına ilişkin 27 Kasım 2013 tarihli kararı, Yargıtayın 22 Eylül 2016'da onadığı anımsatılarak, Anayasanın ilgili maddesi uyarınca, Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için gereğinin yapılması talep edilmişti.

'YÜKSEKDAĞ ŞAHSINDA KADINLARA DÖNÜK BİR SALDIRI'

HDP İstanbul İl Örgütü'nde gerçekleşen açıklamaya katılan kadın örgütleri, "Kararı tanımıyoruz, kadın iradesine sahip çıkıyoruz #HepimizFigeniz" pankartı açarak, Figen Yüksekdağ'ın fotoğraflarını taşıdı. Açıklamada ilk olarak HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit konuştu. Yaşananları, Eş başkanların ve vekillerin tutuklandığı 4 Kasım'dan sonra meclis iradesine yapılan ikinci bir darbe olarak değerlendiren Koçyiğit, "Bu kararı tanımıyoruz. Milletin verdiği bu sıfatı sadece millet alır. AKP, Saray ve MHP'yi buradan uyarıyoruz, hesaplarınız tutmayacak. Demokratik kamuoyuna yönelik yaptıkları operasyonlar ve kriminalize etme çalışmaları referanduma dönük bir çalışmadır. Sayın Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesi bundan bağımsız değildir. Cezaevlerindeki her bir milletvekili hala TBMM'nin milletvekilleri ve 6 milyon kişiden oy almış partinin temsilcileridir. Sayın Yüksekdağ Kürtlerin ve Türklerin bir arada yaşamasının temsili ve güvencesidir. Türklerin ve Kürtlerin eşitliğinin ve kadın özgürlük çizgisinin temsilidir. Her birimiz Figen Yüksekdağız. Onun yürüttüğü eşitlik özgürlük ve adalet çizgisine sonuna dek sahip çıkacağız" diye konuştu.

Sosyalist Kadın Meclisleri adına konuşan Fadime Çelebi de kararı tanımadıklarını belirterek, "Sayın Figen Yüksekdağ, erkek egemen devletle her dönem çarpışmıştır. Bugün onun şahsında kadınlar meclis dışına itilmeye, siyaset eril ve cinsiyetçi yapılmaya çalışılıyor" dedi.

Emek Partili Kadınlar adına Şenay Kumuz, yaşananları Yüksekdağ'ın şahsında kadınlara dönük bir saldırı olarak nitelendirdi. Kumuz, "Barış talebiyle sokaklarda haykıran vatandaşın da iradesinin yok sayılması anlamına geliyor bu durum. Her türlü hukuksuzlukla kendilerini var ederek baskı altına almaya çalışıyorlar" diyerek birlikte mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

DAYANIŞMA VE MÜCADELE MESAJLARI

KJA adına konuşan Peri Adalı, "Sayın Yüksekdağ'ın iradesi teslim alınarak 8 Mart öncesi bizi geri düşürmeyi planlıyorlar. Biz bu mesajı mutlaka kazanacağız olarak okuyor ve bu karar karşıdında mücadele edeceğiz diyoruz" dedi. Demokratik Kadın Hareketi'nden Dilşat Cambaz da, "Saldırılar karşısında sesimizi isyana ve eyleme dönüştürmeye çağırıyoruz" diye konuştu. EHP'li kadınlar adına konuşan Fidan Ataselim de "Seçim ve seçilme hakkımızın yok sayılmasına hayır" diyerek karara tepki gösterdi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisinden Ümran Kırlangıç da dayanışma mesajı verdi.

DBP'den Türkan Esen kararı tanımadıklarını ifade ederek, "Devlet 90 yıldır savaş politikalarıyla kadın kırımı yapmaya çalışıyor. AKP’nin savaş politikalarını tanımıyoruz" dedi. SODAP adına konuşan Kezban Konukçu, "HDP projesine direnen kadınlara sosyalistlere dönük saldırıdır bu aynı zamanda. Egemenler direnenlere ve bu yüzden HDP'ye saldırıyor. Anketlerde hayır sonuçlarının yükseldiğini gördükçe milliyetçi tabana seslenmek için bize saldırıyor" diye açıklamalarda bulundu.

Son olarak Yeni Demokrat Kadın'dan Sevda Erkılınç konuştu: "Bu kadınlara dönük bir mesajdır, HDP'yi kapatmaya dönük de bir hamledir. Sokaklarda cevap olmaya devam edeceğiz." (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

'Futbolda Şike Davası'nın 3. duruşması sorgularla sürüyor

SONRAKİ HABER

Suriye ordusundan Halep’in güneybatısında sürpriz taarruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...