30 Mart 2011 11:12

Ankaralı elektrik borcunu yapılandıramıyor

Hükümet yetkilileri işçi ve emekçilerin birçok hakkını gasbeden torba yasaya itirazlara, “Vatandaşın kamu borcunu yeniden yapılandırıyoruz” diye yanıt vererek, tepkileri azaltmaya çalışmışlardı. Ancak Resmi Gazetede yayımlanarak uygulamaya konulan yasanın kimlerin borçlarını affetmek için yapıldığı her gü

Ankaralı elektrik borcunu yapılandıramıyor
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

Ankaralı vatandaşlar ve küçük esnaf geçmişten kalma elektrik borçlarını yeniden yapılandırmak için Başkent Elektrik Dağıtım AŞ’ye (BEDAŞ) yaptıkları başvurudan olumsuz yanıt aldılar. Gerekçe ise BEDAŞ’ın kamu hisselerinin 2009 yılında tamamen elden çıkarılması. Vatandaşlar dava açmaya hazırlanıyor. Başka illerde de benzer sorunlar yaşanıyor.

AKP VATANDAŞI ALDATMIŞ

6111 Sayılı torba yasadan yararlanarak çeşitli nedenlerle ödenmeyen elektrik borcunun faizinin silinmesi ve yeniden hesaplanarak taksitlendirilmesi için  BEDAŞ’a başvurmak isteyen Ankaralılar olumsuz cevap alıyor. BEDAŞ’ın özel bir kurum olduğunu, bu nedenle kamu alacakları ile ilgilerinin olmadığını iddia eden kurum yetkilileri, gelen başvuruları reddediyor.  

Müvekkilleri adına  elektik borçlarının yapılandırılması için resmi olarak başvuru yapan Avukat Tacim Coşgun, hükümetin yasa kapsamında duyuru ve açıklamalarının aldatmaca olduğunu söyledi. Hem BEDAŞ, hem de TEDAŞ ile yaptığı görüşmeleri aktaran Coşgun, BEDAŞ’tan olumsuz yanıt aldıklarını, TEDAŞ’ın ise sadece tarımsal sulama alanlarında kullanılan elektrik borçları ile ilgili başvuruları kabul ettiğini, ev ve iş yerleri için kullanılan elektrik borçlarından dolayı başvurulara olumsuz yanıt verdiğini bildirdi.
 

VATANDAŞIN BORCU DA ‘ÖZELLEŞTİRİLMİŞ’

Coşgun, “Hükümet üyeleri ve yetkililerin her açıklamalarında ‘Sudan elektriğe her türlü kamu borcu yapılandırılacak’ demesi tam bir aldatmacadır. Ankara’da şehir içi elektrik dağıtımı tamamen özel bir şirket eli ile yapılmaktadır. TEDAŞ’ın son kalan hisseleri de kurum yetkililerinin verdiği bilgiye göre 2009 yılında devredilmiştir. Bu durumda kamu niteliği kalmayan elektrik borçları da bu kapsamda yeniden yapılandırılamayacak” dedi.

2009 ve öncesine ait borçların da devir gerekçesiyle kabul edilmemesinin haksızlık olduğunu kaydeden Coşgun, vatandaşın elektrik borçlarının önemli bir kısmının kurumun tamamen özelleştirilmesinden önce doğduğuna dikkat çekti. Borçların bu nedenle 6111 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Coşgun, abonenin haberi ve onayı olmadan borçlarının bir kamu kurumundan BEDAŞ’a devredildiğinin altını çizdi. Coşgun, müvekkillerinin konuyu yargıya taşıyacağını duyurdu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yarın olsun diye!

SONRAKİ HABER

Libya’da emperyalist özgürlük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...