21 Şubat 2017 13:40

Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesine Mecliste tepki

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararı Mecliste tartışmalara neden oldu.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararı Meclis Genel Kurulu’nda okundu. Kararın okunmasının ardından Yüksekdağ’ın vekilliği düşürülürken, Genel Kurul’da tartışma çıktı.

AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, “Okunan tezkere Genel Kurul’a bilgi verme anlamındadır. Gelen bir yargı kararıdır” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise “Burası utanç verici işler yapan bir Meclis’e döndü. Millet iradesinin nasıl ayaklar altına alındığı görülüyor. Eylül ayında, 5.5 ay önce alınmış bir ceza var. Adalet Bakanlığı 3.5 ay önce yazmış. O zaman referandum yoktu tabii. 10 ay hapis cezası ile milletvekili düşürülmesi pespaye bir karardır. Eski milletvekili Kemal Aktaş ceza aldı, ama düşürülmedi. O düşürülmedi bu düşürülecek öyle mi?” dedi.

Yıldırım, Yüksekdağ’ın cezasının onaylandığı dava dosyasının bugün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ‘FETÖ’ iddiasıyla tutuklanan savcı ve hakimlerin imzasının bulunduğunu söyledi.

CHP: HDP GRUBUNA NEDEN BİLDİRMEDİNİZ?

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da etik olmayan bir tabloyla karşı karşıya bulunulduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Anayasa 84. madde kapsamında bunu HDP grubuna bildirmeniz gerekirdi. Bunu kimse makul karşılamaz. Kemal Aktaş var. 6 ay okutulmadı. İşinize gelmedi mi, ‘PKK ile iyiyiz’ diyorsunuz, okumuyorsunuz, şimdi ‘kötü’ diyerek okutuyorsunuz. Bu da kabul edilemez. Kemal Aktaş’ı neden okumadınız.”

Tartışmanın büyümesi üzerine Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı tarafından oturuma ara verildi.

Kararın okunup Genel Kurula ara verilmesiyle birlikte Yüksekdağ’ın Meclis’in sitesinde bulunan fotoğrafları ve bilgileri kaldırıldı.

TUNCEL VE AKTAŞ ÖRNEĞİ

HDP’lilerin vekilliklerinin düşürülmesi daha önce de gündeme gelmişti. 24. dönem yasama faaliyetleri sürecinde Sebahat Tuncel’in 9 yıl 8 ay ve Kemal Aktaş’ın 2 yıl 1 aylık cezası da Yargıtay tarafından onaylanmıştı. Bugün gerekçe gösterilen Anayasanın 84. maddesine göre Aktaş ve Tuncel’in vekilliklerinin de düşürülmesi gerekiyordu. Ancak her iki isim de günün siyasi gelişmeleri kapsamında Meclis Genel Kurulu gündemine getirilmemiş ve vekillikleri düşürülmemişti.

84. MADDEDE NE YAZIYOR?

Anayasa’nın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili 84’üncü maddesi şöyle:

MADDE 84. – (Değişik: 23.7.1995 – 4121/9 md.) İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır.

Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur.

82'nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir.

Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir.

Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep olduğu Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmî Gazetede gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bu kararın gereğini derhal yerine getirip Genel Kurula bilgi sunar. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Şık: AKP tetikçiliğini üstlenen hakimler yargılanacak

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili İdris Baluken yeniden tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...