21 Şubat 2017 11:26

İsveç’te 130 mültecinin ölüm nedenleri bilinmiyor!

Göçmen Dairesi'nin 130 mültecinin yaşamını yitirdiği verilerinin yer alması akıllara ölümlerin neden ve nasıl meydana geldiği sorusunu getiriyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Göçmen Dairesi verilerine göre geçtiğimiz yıl İsveç’te 130 mülteci yaşamını yitirdi. Ama ölümlerin neden ve nasıl meydana geldiğini ne Göçmen Dairesi ne de diğer kurumlar açıklayabiliyor.
Geçtiğimiz hafta, tek başına giderek İsveç’e iltica eden çocukların toplu intihar eylemi planladıkları, son 1 ay içinde 3 mülteci çocuğun intihar ederek yaşamına son verdiği İsveç medyasına yansımıştı.

İNTİHAR EDEN MÜLTECİ SAYISI BİLİNMİYOR

2016 yılında 130 mültecinin yaşamını yitirmesine, mülteciler arasında intihar vakalarının sık sık medyaya yansımasına rağmen kurumlar, ölüm nedenleri hakkında her hangi bir araştırma yapmaya gerek görmüyor.

Göçmen Dairesi’nin verileri ise geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren 130 mülteciden 11’nin 18 yaşından küçük olduğunu gösteriyor. Aftonbladet gazetesine açıklamalarda bulunan Göçmen Dairesi sorumlularından Hannah Davidsson, “Ölüm nedeniyle kaç kişinin sistemden silindiğini çıkarabiliriz ama ölüm nedenlerini değil. Ölüm nedenleriyle ilgili istatistik yapmıyoruz. Bizim ölüm nedenlerini araştırmaktan sorumlu bir merkezimiz yok” dedi.

MÜLTECİLER KAYITLI DEĞİL

İsveç’te yaşamını yitirenlerin ölüm nedenlerinin belirlenmesinden Sosyal Sağlık Genel Müdürlüğü sorumlu. Ancak mülteciler nufüs kütüğüne kayıtlı olmadıkları için kurumda ölüm nedenlerine ilişkin bilgiler bulunmuyor.

Sosyal Sağlık Genel Müdürlüğü uzmanı Jesper Hörblad, “Nufüsta kayıtlı olmayanların belgeleri 13-14 ay sonra geliyor. Yani 2016 yılında ölenlerin 2018 yılının sonbaharında kayıtlara girecek” açıklamasını yaptı.

Sağlık Sosyal Genel Müdürlüğü’nün 50 civarında belediyeyle yaptığı telefon görüşmeleri 2016 yılında ve 2017 yılının ilk ayında 68 mültecinin intihar girişiminde bulunduğunu ve 3 mültecinin de intihar ettiğini gösterdi. 

‘SORUNUN BOYUTLARI KAVRANAMIYOR’

50 belediyenin yarısı yalnız gelen mülteci çocukların intihar etme planları hakkında bilgisi olduğunu söylerken, Mülteciler Ulusal Konseyi Başkanı Sanna Westin, çocukların ağır psikolojik baskı altında olduklarını, belediyeler ve Göçmen Dairesi’ni sorunun boyutlarını kavrayamadığını belirtti.
 

Sınır dışı edlmek istenen mültecilere anlayış gösterilmediğine, geçtiğimiz yıl iltica yasalarında yapılan değişikliklerin çocukları olumsuz etkilediğine, barındıkları yerleri ve okulları terk etmek zorunda kalan çocukların güç koşullar altında yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

İLTİCA HAKKI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ORTADAN KALDIRILDI

2015 yılında 160 bin mülteci kabul eden İsveç, geçtiğimiz yıl iltica politikasında büyük bir değişiklik yaparak iltica hakkını önemli ölçüde ortadan kaldıran yasaları yürürlüğe soktu.

Yeni yasanın geçtiğimiz yılın 1 Haziran tarihinden itibaren yürürlüğe girmesinden sonra iltica talebi reddedilen mülteciler, Göçmen Dairesi’nin kamp ve konutlarında kalma ve ödenti alma haklarını kaybetti. Aralarında 150 çocuğun da bulunduğu binlerce mülteci sokağa atıldı ve açlığa mahkum edildi.

UYARILAR CİDDİYE ALINMIYOR

İltica yasasının sertleştirilmesi en fazla evebeyleri olmadan yanlız gelen mülteci çocukları olumsuz etkiledi. Sokağa atılan çocuklardan bir kısımı fuhuş ve hırsızlık yaparak hayatta kalmaya çalışırken, hâlâ kamplarda kalma hakkını koruyan ve iltica başvuruların ele alınmasını bekleyen çocuklar arasında kaygı ve endişe arttı. İntihar girişimde bulunan çocukların sayılarında belirgin bir artış görüldü.

Yalnız Gelen Çocuk Sığınmacılar Federasyonu ve çocuk haklarını savunan örgütler, art arda açıklamalar yaparak iltica yasasında yapılan değişikliklerden sonra çocuklar arasında kaygının arttığına dikkat çekmiş ve önlemler alınması için uyarılarda bulunmuşlardı. Ancak sorumlu kurumlar bu uyarıları ciddiye almamıştı.

ÖNCEKİ HABER

Ocak ayında protesto edilen senet tutarında patlama

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu Koruköy’deki işkence iddialarını Yıldırım’a sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...