14 Haziran 2012 16:04

Mamaklı kadınlar kürtaj yasağına karşı

Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube ve Mamak General Zeki Doğan (GZD) Mahallesi Muhtarlığının çağrısı ile önceki gün GZD Muhtarlık Parkı’nda bir araya gelen Mamaklı kadınlar, AKP Hükümetinin kürtajı yasaklama girişimlerini ve söylemlerini protesto ettiler. Mamaklı kadınlar kürtajın yasaklanmasının, kadınları ölüme

Mamaklı kadınlar kürtaj yasağına karşı
Paylaş


Mamaklı kadınların eyleminde konuşan Sevda Koçak, AKP’nin iktidarda olduğu son 8 yıl içerisinde kadın cinayetlerinin yüzde 1400 oranında artmışken, neredeyse her gün 5 kadın katledilirken, açlıktan ve hastalıktan bebekler ölürken susan Başbakanın, “kürtaj cinayettir”, “Her kürtaj bir Uludere’dir” söylemleriyle ortalığı birbirine kattığını söyledi. Bu söylemin, kadınları köleleştirme yolunda yeni taş döşemekten başka bir şey olmadığını belirten Koçak, AKP iktidarı döneminde çocuk yaşta evliliklerin meşruiyet kazandığını, tecavüzlerin olağanlaştırıldığını, hak arayan kadınların sindirilip, kadınların giderek daha ucuz ve güvencesiz emek olarak en ağır sömürü koşullarına mahkum edildiğini söyledi.

ULUDERE’NİN ÜSTÜ ÖRTÜLEMEZ

Koçak AKP Hükümeti ve Başbakan Erdoğan’ın, Uludere’de 34 insanın katledilmesi ilgili gerekenleri yapmadığının altını çizerek, “Uludere’de katledilen çocukların yaşam hakkını yok saymıştır” dedi. Bu söylemlerinden dolayı Başbakan Erdoğan’ı kınadıklarını belirten Koçak, “Uludere’ye adalet” diye haykırdıklarını söyledi.

SAĞLIK VE EĞİTİM HAKKI ORTADAN KALDIRILIYOR

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlığın bir hak olmaktan çıkarılarak, ücret karşılığı alınıp satılan bir duruma dönüştürüldüğünü de vurgulayan Koçak, “Sağlığın ticarileştirilmesi sonucu hastanelerdeki aile planlaması hizmetleri ücretli hale getirildi” dedi. Doğum kontrol yöntemlerinin pahalı olduğunu, ucuz yöntemlerin ise, kadınların sağlık ve yaşama hakkını riske attığını kaydeden Koçak, “Bu nedenle daha yüksek standartlarda doğum kontrol yöntemlerine tüm kadınların ücretsiz ve kolay erişimi sağlanmalıdır” dedi. Koçak, “Kürtajın yasaklanması, kadınların yaşam hakkına yönelik çok ciddi bir saldırıdır. Kürtajı yasaklamak kadınları ölüme mahkum etmektir” dedi.
Bu nedenle de kürtajın bir ‘bedene sahip olma’ sorununun ötesinde, çocukların nispeten de olsa yetiştirilmesi, bakabileceği kadar çocuğa sahip olma hakkı olduğunu kaydeden Koçak, milyonlarca işçi kadın ve emekçi ailesi için önemli olduğunun altını çizdi.
Bu yolu, sermayenin ucuz ve genç iş gücü ihtiyacı ve dini gerekçelerle kapatmak isteyenlerin, bundan sonra istenmeyen gebeliğe son vermek isterken ölen her kadının (kadın cinayetinin) sorumlusu olacağı uyarısı yapan Koçak, sorumluluğun hükümete ait olacağının altını çizdi.
Açıklamanın ardından kadınlar Mamak sokaklarında ve pazar yerlerinde bildiri dağıtarak 17 Haziranda Kolej Meydanı’nda yapılacak mitinge çağrı yaptılar. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yasal değil, yasak kürtaj öldürür

SONRAKİ HABER

Kadınlara ne düşmanlığınız var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...