21 Şubat 2017 08:00

Şırnak'ta 'FETÖ'cü generallere takipsizlik

FETÖ'den tutuklu 2 generale, Şırnak'ta işledikleri iddia edilen suçlardan takipsizlik kararı verildi.

Paylaş

Şırnak’ta 246 gün süren ve büyük bir yıkımla sonuçlanan “sokağa çıkma yasağı” sürecinde yaşanılanlara dair yetkililer hakkında yapılan suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi. Haklarında takipsizlik kararı verilen iki askeri yetkilinin de “FETÖ” iddiasıyla tutuklu olması dikkat çekti.

Şırnak’ta 14 Mart 2016’da ilan edilen ve 246 gün sonra Kasım ayı içerisinde kaldırılan “sokağa çıkma yasağı” sürecinde yaşanan ihlaller ve kentin büyük bir bölümünün yıkımında sorumluluğu bulunan askeri, mülki ve idari yetkililer ile ilgili yapılan suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi.

Kentin HDP’li milletvekili Aycan İrmez, yasağın 135’inci gününde yıkımda sorumluluğu bulunan tüm askeri, mülki ve idari yetkililer ile Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Abdullah Baysar, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan gibi yetkililer hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

İrmez suç duyurusunda, Şırnak’ta aylarca devam eden uygulamalara son verilmesini istedi, bu süreçte görev alan yetkililerin görevlerini kötüye kullandığını belirtti. Yine darbe girişimi sonrasında “FETÖ” iddiasıyla tutuklu bulunan kimi yetkililerin Şırnak’ta yetkili oldukları esnada işledikleri suçlardan dolaylı da yargılanmalarını talep eden İrmez, Baysar ve Gürcan hakkında şikayetçi oldu.

SUÇ DUYURUSU İŞLEME KONULMADI

Temmuz 2016’da yapılan başvuruya dair karar ise geçtiğimiz günlerde çıktı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı “kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar vererek, başvuruyu işleme koymadı.

‘İDDİALAR SOYUT, DELİL YOK’

Kararda kent merkezinde aylarca yaşananlar sonrası delil olmadığı ileri sürülerek, şöyle denildi: “Yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda; şikayet edilen Tümen ve Tugay komutanlarının (Jandarma olmaları nedeni ile Cumhuriyet Başsavcılığımızın görevli olduğu anlaşılmıştır.) Şırnak ile ve ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları kapsamında, insan haklarına aykırı davrandıkları, sivil can kayıplarına neden oldukları, sivil yerleşim yerlerini yakıp yıktıklarına dair şikayetçi iddiasının soyut ve genel nitelikte bulunduğu, ciddi bulgu ve belgeye dayanmadığı anlaşılmakta ihbar ve şikayetin 4483 sayılı yasanın 4. Maddesinin 4. Fıkrası uyarınca işleme konulmamasına (kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına.”

‘ŞİKAYETÇİ OLUNANLAR FETÖ’DEN TUTUKLU’

İrmez’in isimlerini vererek şikayetçi olduğu Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan ve Şırnak 23.Jandarma Sınır Tümen Komutanı Abdullah Baysar darbe girişimin ardından gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

KÜLÜNK TAKİPSİZLİK VERİLEN İKİ İSMİ SUÇLAMIŞTI

AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk, 16 Şubat’ta Şırnak AKP İl Başkanlığında düzenlenen toplantıda, “15 Temmuz’un arkasındaki, Şırnak’ı yakıp yıkmak için, Şırnaklıları katletmek için, tugaydan tankları çıkaran o içerde tutuklu iki general var ya, Şırnaklıları katletmek, yakıp yıkmak için” diyerek, iki generalin tutuklanmasını Şırnak’ta yaşanılanlara bağlamıştı.

AYNI KARAR CİZRE BODRUMLARI İÇİN DE VERİLDİ

Geçtiğimiz gün Cizre’de yasak sürecinde mahsur kaldıkları bodrumlarda yaşamını yitirenlerle ilgili olarak yapılan suç duyurusuna da takipsizlik kararı verilmişti. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

ARD: Türkiye’deki sığınmacılar organlarını satıyor

SONRAKİ HABER

Volkan Demirel sezon sonunda ayrılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...