21 Şubat 2017 07:17
Son Güncellenme Tarihi: 21 Şubat 2019 08:27

Malcolm X kimdir? Mumia Abu Jamal'in sözleriyle Malcolm X

ABD'de siyahların eşitlik mücadelesinin önemli sembollerinden Malcolm X kimdir? Malcolm X'in önemini, Mumia Abu Jamal anlattı.

Paylaş

ABD'de siyahların eşitlik mücadelesinin önemli sembollerinden Malcolm X, 21 Şubat 1965'te suikastla öldürüldü.

İslam Ümmeti hareketinin önemli isimlerinden biri olan ancak örgütten ayrıldıktan sonra aynı hareketin mensuplarınca 1965 yılında Manhattan, New York'ta öldürülen Malcolm X, 1960'larda Martin Luther King ve Muhammed Ali ile birlikte, ABD'de yaşayan siyah halkın öne çıkan figürlerindendi.

Yazıları Evrensel'de de yayımlanan, tutuklu gazeteci Mumia Abu-Jamal, Malcolm X'i şöyle anlattı:

"Malcolm X hayattayken, her adımı, kendisini şahsen tanımayıp sadece medyanın kırık penceresinden bakanlar  için bile  ateşleyici bir etki yaratıyordu. Onun enerjisi, tutkusu, gerçek bir inananın ışığı, herkesi  hipnotize ediyordu. O, 20. yüzyılın en güçlü yazarlarından biriydi. Muhteşem konuşmacıların çağında, esprili, bilgili, büyüleyici tarzıyla her çeşit seyirciyi etkisi altına alabiliyordu.  

Kasım 1963’deki Grass Roots’a Mesaj adlı konuşmasında, iki temel şeyin üzerinde duruyordu: Güneyin şiddete başvurmayan insan hakları hareketini yeniden yapılandırmak  ve siyahlara özgürlük elde etmek için devrimci hareketin altyapısını oluşturmak.

Malcolm X’in öldürülmesinden sonra, 1960’lar boyunca onun konuşmaları kolej radyo istasyonlarında ve bazı siyah radyolarda tekrar tekrar yayınlandı. Bu konuşmalardaki mesaj, bugün bile milyonlarca siyah gencin onun tutkusunu ve düşüncülerini anlamasına yardımcı oluyor.    

Benim için onu dinlemek, gök gürültüsünü dinlemek gibiydi. Bir peygamber gibi, hatta kelimelerin gücüyle günahkar bir kralı deviren Yeremya gibi gençlik üzerinde çok etkili bir insandı. Kara Panter Partisinin kurulmasında da büyük rol oynamıştı. Huey Newton ve Bobby Seale Malcolm X’in biyografisi adlı kitapta, onu Mark Clement Lisesi’nde konuşurken izlediklerini anlatırlar. Cassius Clay(Muhammed Ali) de Malcolm’dan etkilenip İslam inancına geçmek isteyen ünlülerden biriydi.

Birçok Panter kendilerini Malcolm’un hiç sahip olmadığı çocukları olarak görürler. Onun etkisi, organizasyonun içine işlemiştir. Bu gibi bir tesir o öldükten sonra da nesiller boyu filmler ve kitaplar aracılığıyla devam etmektedir. 1930’ların Marcus Garvey’sinden sonraki en büyük ulusal lider olarak birçok insanı harekete geçirmiştir." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Libya'nın doğusunda kadınların seyahat özgürlüğü kısıtlandı

SONRAKİ HABER

7. Sadri Alışık Ödülleri sahiplerine verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...