20 Şubat 2017 15:02

DİTİB’den ‘pedagojik’ cami çağrısı

Almanya’da imamları ‘casusluk’la suçlanan DİTİB, çocukların camiye gelmesinin “pedagojik açıdan da önemli” olduğunu iddia etti.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Almanya’da imamları ‘casusluk’la suçlanan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), ülkedeki Türkiyelilere, okula yeni başlayacak çocuklarını okuldan önce camiye, Bed-i Besmele (Başlama Duası) törenine göndermesi için çağrıda bulunduğu ortaya çıktı.


Çocukların camiye gelmesinin “pedagojik açıdan da önemli” olduğunu ileri süren DİTİB, okula “besmele” ile başlamanın öğrenmeyi kolaylaştırdığını savundu. 

DİTİB’in Almanya’daki imamları, Türkiye için “casusluk” yapmakla suçlanmış, geçtiğimiz hafta dört DİTİB imamının evinde arama yapılmıştı. 

ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL BROŞÜR BASILDI

DİTİB, Bed-i Besmele Rehberi adlı bir broşür bastırarak, ilkokul çocuklarını neden camiye gitmesi gerektiğini anlatmaya çalıştı. Ağustos 2016 tarihli broşürde, törene katılacak öğrenciler için bütçe ayrılması istenirken, her çocuğa yaklaşık 10 avroluk “hediye paketi” verilmesi tavsiye edildi. Broşürde, törenlere öğrenci katılımının sağlanması için Cuma namazlarına gelen velilere duyuru yapılması, haftalık çıkan yerel gazetelere iki dilli ilan verilmesi gerektiği vurgulandı. Tespit edilen öğrencilerin velilerine de çağrı mektubu yollanması istendi.   

Mektup örneğinde ise şu ifadeler kullanıldı: “Anaokulu sona erdi ve ilk okul günü çok yaklaştı. Birinci sınıf öğrencilerinin ve anne babalarının hayatında en önemli günlerden biri ilk okul günüdür. Okul çantaları çoktan hazırlandı ve artık çocuğunuz okula başlayabilir. İlk okul günü için Bed-i Besmele Töreni, yani Başlama Duası törenine, bütün birinci sınıf öğrencilerini ve ailelerini camimize davet ediyoruz. Hocamız tarafından Müslüman öğrencilere başlama duası yapılacaktır. Okul öğretmenleri ve diğer sınıf arkadaşları da bu merasime davetlidir. Merasim sonrası camimizin ikramı olacaktır.”

Camide gerçekleştirilmesi istenen törenlerin okula yeni başlayan birinci sınıf öğrencilerinin ilk günleri olması gerektiği ifade edilen broşürde, törenlerin 10 dakikayı geçmemesi, daha çok çocukların aktif olarak programda yer alabilecekleri toplu dua ve hediye bölümüne zaman ayrılması gerektiği gibi uyarılar da yer aldı. Törene katılan çocuklarla çektirilecek fotoğraflara da dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. 

KİLİSELER ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Broşürde, okula ‘Besmele’ ile başlamanın öğrenmeyi kolaylaştırdığı ileri sürülürken, “Almanya’da ilkokula başlayan her öğrenci kilisedeki ayin törenine davet edilmektedir” denilerek “Ancak Müslüman çocukların kendi geleneklerimize göre kilise yerine camide yapılacak bir tören ile okula başlama heyecanını yaşaması daha doğru ve pedagojik açıdan da değer ve öneme sahiptir” denildi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da gözaltındaki 54 kişi serbest

SONRAKİ HABER

Trump'ın medya ve İsveç ile savaşı devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...