20 Şubat 2017 14:40

Ege Üniversitesi'nde 18 öğrenciye uzaklaştırma cezası

Ege Üniversitesi'nde farklı tarihlerde kampüste yapılan basın açıklaması ve etkinliklere katıldıkları için 18 öğrenciye, uzaklaştırma cezaları verildi

Paylaş

Ege Üniversitesi'nde farklı tarihlerde kampüste yapılan basın açıklaması ve çeşitli etkinliklere katıldıkları için 18 öğrenciye, 6 ile 18 ay arasında değişen uzaklaştırma cezası verildi.

Ege Üniversitesi’nde 20 Şubat 2015 tarihinde Fırat Çakıroğlu’nun ölümü ile başlayan sıkı yönetim koşulları sürüyor. Kampüs girişine konulan turnikeleri 25 Mayıs 2016 tarihinde cam sil, sarı bezler ve oyuncak kamyon ile protesto eden Öğrenci Kolektifleri üyesi öğrencilere açılan soruşturma tamamlandı. Rektörlük, 7 öğrenciye 1 hafta, 3 Öğrenci hakkında 6 ay uzaklaştırma, 1 öğrenciye ise kınama cezası verildi.

‘TECEVÜZ YASANINI PROTESTO ETTİKLERİ İÇİN UZAKLATIRILDILAR’

AK Parti’nin 17 Kasım’da meclise sunduğu “Cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi” yasa tasarısına karşı kampüste “Tecavüzü Meşrulaştıramazsınız” açıklaması yapan 7 üniversiteli hakkında açılan soruşturmada ise 4 öğrenciye 1 ay, 3 öğrenciye ise 6 ay uzaklaştırma cezası verildi. Yılbaşında IŞİD’in Reina’da gerçekleştirdiği katliama sosyal medya hesapları üzerinden tepki gösteren 2 üniversite öğrencisinden birine kınama diğerine ise 6 ay uzaklaştırma cezası verildi. 

REİNA SALDIRISINA TEPKİ GÖSTERDİ CEZA ALDI 

Üniversite tarafından hakkında açılan 3 soruşturma 8 ay uzaklaştırma cezası alan Ege Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1.sınıf öğrencisi Tuana Uğuz, verilen cezalara tepki göstererek baskılara karşı daha çok direneceklerini söyledi. 

‘BİZLERE CEZA VEREREK BU ZİHNİYETİ KORUYORLAR’

İktidarı kadın karşıtı olarak niteleyen Uğuz, şöyle devam etti: “ Ensar Vakfı’nda 45 çocuğa tecavüz edenler için ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyerek aklamaya çalışanlardan, tekmecileri koruyanlara karşı yaşamı savunacağız. Kürtaj yasasına hayır diyen kadınlarız. Tecavüz yasasını meclisten geçirmeye çalışanlara karşı ‘Tecavüz meşrulaştırılamaz’ diyerek yasayı geri çektiren üniversite kadınlarız. Kampüslerden sokaklara gericiliğe karşı laikliği, kadın düşmanlarına karşı direnişi büyüteceğiz. Üniversite yönetimi ‘Tecavüzü meşrulaştıramazsınız’ diyen üniversitelilere müdahale ederek ve bizlere ceza vererek bu zihniyeti korumaktadır” diye konuştu.

‘SARAYDAKİ HESAP KAMPÜSTE TUTMAZ’

Üç soruşturmadan toplam 18 ay uzaklaştırma cezası alan Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Emine Akbaba ise şunları söyledi: “Üniversiteyi polis ve özel güvenlik ablukasına alan üniversite yönetimi yıllardır muhalif herkese soruşturma ve cezalar ile baskı altına almaya çalışıyor. Turnikeler ile üniversitelilerin bir araya gelmesini engelleyen üniversite yönetimi barıştan, emekten, kardeşlikten, eşitlik ve özgürlükten yana hiçbir sese tahammül edemiyor. Sarayın rektörü olanlar bugün üniversitenin gerçek sahiplerine uzaklaştırma cezaları veriyor. Katliamlara karşı yaşamı, yasaklara karşı özgürlüğü, savaşa karşı barışı, gericiliğe karşı laikliği savunacağız. Yasaklar, cezalar ile sindirmeye çalıştıkları bizler özerk- demokratik üniversite için mücadele edeceğiz. KHK’lar ile hocalarımızı uzaklaştıranlara karşı üniversiteden direnişin sesi yükseliyor. Cebeci’den, Ege’den, İstanbul Üniversite’den yükselen bu ses ‘Akademi biat etmez’ sesidir. Saraydaki hesap kampüste tutmaz. Üniversite saraya sığmaz.” (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İrfan Değirmenci’den İLEF’e dayanışma ziyareti

SONRAKİ HABER

‘Tutuklama ve yargılama takvimleri referanduma endeksli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...