20 Şubat 2017 13:12

Emeklilere promosyon rüşvetini reddetme çağrısı

Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, referandum öncesi yapılan promosyon rüşvetini reddetme çağrısında bulundu

Paylaş

Emekli-Sen hükümetin “emekliye müjde” olarak duyurduğu promosyonlar için imzalanacak protokol ile bankaların emeklileri 3 yıl rehin alacağını açıkladı. Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, referandum öncesi yapılan promosyon rüşvetini reddetme çağrısında bulundu. Ayrıca Beysülen, önümüzdeki günlerde emeklilere hak ettikleri rakamlarla promosyon verilmesi için tüm bankalarla görüşüp teklif alacaklarını, emeklileri en iyi şartlarda promosyon vermeyi kabul eden bankalara yönlendireceklerini ifade etti. 

Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, emeklilerin uzun zamandır beklediği banka promosyonlarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığın bankalarla yaptığı protokol gereğince, bankaların emeklileri sözleşme imzalatmak üzere şubelerine çağırmaya başladığını belirten Beysülen, “Hepinizin verilecek olan 300 TL’ye bile çok ihtiyacının olduğunu gayet iyi biliyoruz. Ancak promosyon lütuf değil, haktır. Zira promosyon; maaşımızı aldığımız bankanın, paramızı çalıştırmak suretiyle elde ettiği, kar ile zorunlu müşterileri olduğumuz için bize verdikleri bankacılık hizmetleri, sağladıkları gelirin bir kısmını bize vermeleridir. Çalışanlara 2007 yılında bu yana promosyon verildiğine göre, emekliye 10 yıl geriye doğru ödeme yapılması gerekir. Bu gün yapılacak sözleşme ile 10 yıllık alacağımızdan vaz geçmemiz isteniyor” dedi. 

ÇALIŞANA 1600 TL, EMEKLİYE 300 TL

Çalışanlara 3 yıl için en az 1600 TL promosyon verilirken, emeklilere 300-375-450 TL verilmesinin hakkaniyetli olmadığını vurgulayan Beysülen, promosyon oyununun bugünlerde sahnelenmesinin asıl nedeninin ise milyonlarca emeklinin anayasa referandumunda rejim değişikliğine “Evet” demesinin istendiği olduğunu söyledi. “İktidar, kendisine bağlı olan bir kamu (T.C.ZİRAAT) bankasını protokol imzalamaya ikna etmek suretiyle, özel bankaları kabule zorladığı 300 TL. promosyon ödemesini, getirmek istediği tek adam rejimine destek vermemizi sağlamak için kullanmaktadır” diyen Beysülen, bunun açıkça referandum rüşveti olduğunu dile getirdi. Beysülen emeklilere bunu reddetme çağrısında bulundu.

BAŞKA BANKAYA GEÇİNCE PROMOSYON GERİ ALINACAK

Emeklilerin promosyonu imzalaması halinde neler olacağını açıklayan Beysülen, promosyon almak için bankaya başvuran emeklinin imzalayacağı anlaşma ile bankaya adeta rehin olacağını söyledi. İmza atması halinde emeklinin maaşını 3 yıl süreyle ilgili bankadan almayı taahhüt edeceğini ifade eden Beysülen, 3 yıl dolmadan herhangi bir nedenle maaşını başka yere taşımaya kalkarsa SGK’nın emeklinin almış olduğu promosyon miktarını maaşından kesip bankaya aktaracağını aktardı. Yine emeklinin elektrik, telefon, su, doğalgaz faturalarından en az ikisi için otomatik ödeme talimatı vereceğini, maaşının tamamını çekmeyeceğini, bu faturaların ödenmesi için bankada mutlaka para bulunduracağını belirten Beysülen şunları dile getirdi: “Bu da yetmiyor, emeklinin yanlışlıkla maaşının tümünü çekmesi riskine karşı, banka emekliye ek hesap açacak, maaş hesabında para kalmamış olan emeklinin faturaları bu hesaptan ödenecektir. Böylece faturaları ek hesaptan ödenecek olan emekli fazla faiz ödemek zorunda kalacaktır.Tam olarak teyit edilmemiş olsa da, bankanın emekliye kredi kartı kullandıracağı ve kredi kartı ödemesi içinde bankada para bırakmak zorunda kalacağı, bırakmadığı takdirde, kredi karı ödemesinin de ek hesaptan yapılacağına ilişkin haberler okumaktayız.”

SENDİKA BANKALARLA ŞARTLARI GÖRÜŞECEK

Beysülen bu nedenlerle sendika olarak önümüzdeki günlerde emeklilere hak ettikleri rakamlarla promosyon verilmesi için çalışmalar yapacağını açıkladı. Bunun sağlanması için tüm bankalarla görüşeceklerini, teklif alacaklarını duyuran Beysülen, “Emeklileri rehin edecek şartlardan uzak, en iyi şartlarda promosyon vermeyi kabul eden bankalara geçmeye yönlendireceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

EMO, ihraç edilen akademisyenlerle bir araya geliyor

SONRAKİ HABER

‘Kadın Hayatlarını Yazmak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...