20 Şubat 2017 12:04

Ekvador’da iktidar yüzde 19 oy kaybetti

Ekvador'da devlet başkanlığı seçimlerinde iktidardaki Alianza Pais'in adayı Lenin Moreno yaklaşık yüzde 38 oy aldı.

Paylaş

Latin Amerika ülkesi Ekvador’da devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Resmi sonuçlar açıklanmamakla birlikte ilk verilere göre mevcut iktidar partisi Ailanza Pais’in (Ülke İttifakı) Adayı Lenin Moreno, seçimi yaklaşık yüzde 38 oyla birinci sırada bitirdi. İkinci sıradaki bankacı ve sağ siyasetçi Guillermo Lasso yaklaşık yüzde 28 oy aldı.

Seçimlerin ikinci tura kalması bekleniyor. Alianza Pais’in mevcut devlet başkanı Rafael Correa, 2013 seçimlerinde yüzde 57.17 oy almıştı. Yüzde 18-19 kadar daha az oy alan Moreno’nın 2 milyon oy kaybettiği görülüyor.

SOL MUHALEFET OYLARINI ARTIRDI

Öte yandan ilk sonuçlara göre üçüncü sırayı yüzde 16.4 ile Sosyal Hıristiyan Parti Adayı Cyhntia Viteri alırken, dördüncü sırayı ise sol, sosyalist, ilerici güçler ile yerli örgütlerinin ortak adayı Paco Moncayo aldı. Değişim için Ulusal Anlaşma (Acuerdo Nacional por el Cambio) isimli halk ittifakının adayı olan Moncayo ilk belirlemelere göre yaklaşık yüzde 6.8 oy almış görünüyor. 2013 yılında Çokuluslu Sol Birlik (UPI) adı altında seçimlere katılan aynı güçler yüzde 3.2 oy almışlardı.

Mevcut Devlet Başkanı Rafael Correa’nın ve hükümetinin hedefinde olan, sendikaları ve siyasi partileri kapatılan, öğrenci liderleri ‘terörist’ suçlamasıyla hapse atılan, belediye başkanları ve meclis üyeleri görevinden alınan ve çok sayıda militanı benzer iddialarla tutuklanan sosyalist muhalefet, böylece oyunu iki katına çıkarmış oldu. Öte yandan milletvekili dağılımı ise sonuçlar kesinleştiğinde belli olacak.

LENİN MORENO KİMDİR?

Devlet Başkanı seçimlerini büyük oy kaybına rağmen birinci sırada bitiren Lenin Moreno, sosyal demokrat ve otoriter bir çizgi izleyen Devlet Başkanı Rafael Correa’nın Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalye kullanan Moreno, engelli vatandaşlar için yaptığı projeler nedeniyle Birleşmiş Milletler’den (BM) davet alarak, kurumun bu konudaki çalışmalarını yürütmek üzere İsveç’e taşındı. Ekvador Anayasasına göre üçüncü kez yeniden aday olamayan Rafael Correa’nın yerine devlet başkanlığına aday olmak için geçtiğimiz yıl ülkesine geri döndü.

Moreno’nun başkan yardımcısı adayı Jorge Glas hakkında ise büyük yolsuzluk iddiaları var. Brezilyalı inşaat devi Odebrecht’in, Latin Amerika ülkelerinde yıllarca ihale karşılığı milyon dolarlık rüşvetler dağıttığı ortaya çıkmıştı. Ekvador’da bu ihalelerden sorumlu devlet yetkilisi olan Glas’ın da rüşvet aldığı ileri sürülüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hukukçulardan, ihraç edilen akademisyenlere destek

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Kaboğlu: Bu destek bize umut veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa