14 Haziran 2012 13:57

Mısır Meclisi feshedildi

Mısır Anayasa Mahkemesi, Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra seçilen İslami eğilimli partilerin çoğunluğunu oluşturduğu parlamentoyu feshetti. Mahkeme ayrıca, parlamentonun cumhurbaşkanı adayı olamaması için yasa çıkardığı Ahmed Şefik’in haftasonu yapılması planlanan seçimde yarışmasına yeşil ışık yaktı.

Mısır Meclisi feshedildi
Paylaş

Müslüman Kardeşler’in liderlerinden Muhammed Biltagi, kararı ‘tam bir darbe’ olarak nitelendirdi. Facebook sayfasından açıklama yapan Biltagi, “İşte Şefik’in ve askeri konseyin istediği Mısır bu. Fakat bedeli ne kadar yüksek olursa olsun bunu kabul etmeyeceğim.” ifadelerini kullandı. Mısır’da ayaklanmaya katılan kesimler; ordunun, Anayasa Mahkemesi’ni, otoriter rejimlerini devam ettirmek için kullandığını ifade ediyor.

Mübarek döneminin başbakanı ve cumhurbaşkanı adayı Ahmed Şefik ise kararı selamladı. Başkent Kahire’de toplanan destekçilerine seslenen Şefik, “Bu tarihi karar, ısmarlama yasalar devrinin kapandığını gösteriyor.” dedi.

VEKİLLERİN ÜÇTE BİRİ İPTAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, parlamentonun üçte birini oluşturan bağımsız adayların seçilme şeklini anayasaya aykırı buldu. Mısır seçim sistemine göre sandalyelerin üçte biri bağımsızlardan oluşuyor. Ancak mahkeme seçimde bağımsızların partiler tarafından aday gösterilmesinin eşitlik ilkesine uymadığına hükmetti. Parlamento, vekilliklerin önemli bir kısmının düşmesi sebebiyle feshedilmiş oldu.
Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre eski başbakanlardan Ahmet Şefik, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi’ye karşı yarışabilecek.

Daha önce Mısır Parlamentosu, Mübarek rejimi döneminde üst düzey görevlerde bulunan isimlerin önümüzdeki 5 yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yer alamayacakları yönünde karar almıştı. Bu karar doğrultusunda Mısır Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanlığı adaylarından eski İstihbarat Şefi Ömer Süleyman’ı diskalifiye etmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi Başkanı Mahir Sami, eski liderleri yarıştan men eden parlamento kararının da anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Daha önce basına yansıyan senaryolara göre ordunun hem cumhurbaşkanlığı makamı ve hem parlamentonun Müslüman Kardeşlerin kontrolüne girmesinden endişe duyduğu, bunu engellemek için de mahkeme yoluyla sürece müdahalede bulunacağı öne sürülüyordu.

Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararla, hafta başında anayasa hazırlamak için oluşturulan Anayasa Komisyonu da hukuken işlevsiz kaldı. Anayasa hukukçuları, yeni seçimler yapılıncaya kadar cumhurbaşkanlığı yetkilerini elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey’in parlamentonun işlevini de üstleneceğini belirtiyor. Yeni seçimlerin ne zaman yapılacağı bilinmiyor, ancak uzmanlar bu sürenin iki ayı geçmemesi gerektiğini ileri sürüyor.

Mahkeme kararından önce ordunun, mahkeme binası önünde geniş güvenliği alması dikkat çekti. Yüksek Askeri Konsey tarafından atanan geçici hükümetin önceki gün aldığı bir kararla askerlere geniş tutuklama yetkisi vermesi, bazı uzmanlar tarafından küçük bir askeri darbe şeklinde yorumlanmıştı.
Mahkeme kararından sonra gözler Müslüman Kardeşlere çevrilirken, hareketin sözcüsü Mahmut Gozlan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını, adaylarını çekmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

PROTESTOLAR BAŞLADI

Karar beklenirken Anayasa Mahkemesi'nin dışında göstericiler toplandı. Protestocuların uzak tutulması için mahkeme çevresi dikenli tellerle çevrelendi ve özel polis birimleri görevlendirildi. Birçok gösterici Ahmed Şefik'in cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmasına izin verilmemesini isteyen sloganlar attı, pankartlar taşıdı. (DIŞ HABERLER)

KARİKATÜR: CARLOS LATUFF

ÖNCEKİ HABER

‘Kara Vagon’la sürgün...

SONRAKİ HABER

AKP’li vekilden BDP’lilere ‘kumarcı’ benzetmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...