14 Haziran 2012 10:44

400 Afgan mülteci ortada kaldı

Afganistan’ı savaş nedeniyle terk etmek zorunda kalan 400 Afgan yurttaş, Adana’da zor koşullarda yaşıyor. Yaklaşık 4 yıl önce Türkiye’ye gelen Afganlar Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği’ne başvuru yapmaları neticesinde temsilcilik tarafından Van’a yerleştirildi. Van’da yaşanan deprem ve sayılarının artması nedeniyle Tür

400 Afgan mülteci ortada kaldı
Paylaş
Hamdullah Kesen

DEPREMİN ARDINDAN ADANA’YA GELDİLER

4 yıl önce Afganistan’dan Türkiye’ye geldiklerini ifade eden Mohammet Zaher Khavari, Van’da yaşanan deprem sonrası Adana’ya gönderildiklerini aktardı. Khavari, 400 Afgan’ın Adana’nın değişik noktalarında kiracı olarak evlerde kaldıklarını ve ciddi sağlık sorunları yaşadıklarını belirterek, “Benim çalışma iznim yok onun için çalışıp aileme bakamıyorum. Çocuklarımız ara ara çıraklı yapıp bize para getiriyor. Bizler çalışma izni istiyoruz. Eğer çalışma iznimiz verilirse sigortamız da yatacaktır ve olası bir hastalık durumundan faydalanabileceğiz. 8 çocuğum var. En küçüğü 10 aylık Türkiye’de doğdu ama yine yabancı uyruklu kimliği verildi” dedi.

Nevroz Ali İsmaili adlı Afgan yurttaş da, son dönemlerde sağlık haklarının ellerinden alındığını ve parayla tedavi olabildiklerini ifade etti. Çalışma izinleri olmadığı gerekçesiyle maddi sıkıntı çektiklerini belirten İsmaili, küçük çocuklarının çıraklık yapıp para getirdiğini katardı. İsmaili, “Bende bel fıtığı rahatsızlığı var. 7 yaşındaki çocuğumda ise kalp rahatsızlığı var. Hastaneye götürüp tedavi ettiriyoruz. Fakat ilaç almaya gittiğimizde bu ilaç yok diyorlar. Benim için bu çok büyük bir sorun oldu. Çocuğum gözümün önünde eriyip gidiyor. Bir şey yapamıyorum” dedi. (Adana/DİHA)


İHD: SAHİP ÇIKILMALI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Denetleme Kurulu Üyesi Osman Kara, yaklaşık 1.5 yıldır Afgan mültecilerinin kendilerine çok sayıda başvuruda bulunduğunu söyledi. Kara, “Bize başvurular oluyor, BM Mülteci Yüksek Komiserliğine dilekçe yazmamızı ve burada çalışamadıklarını, beslenemediklerini, zor koşullarda yaşadıklarını, bir an önce farklı bir ülkeye ilticalarını kabulünü talep ediyorlar. Türkiye’deki mültecilerin gerek yaşam koşulları sağlık durumları oldukça kötü bunlara sahip çıkılması gerekir. Özellikle Valiliğin,  Kızılay’ın buradaki mültecilere sahip çıkması gerekir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Behzat seni hiç unutmadık

SONRAKİ HABER

Bu haberdeki tıp öğrencileri şu anda cezaevinde...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa