20 Şubat 2017 00:15

‘İş işten geçmeden, işçiden yana düşünmeliyiz’

Kayseri'de bir metal işçisi 'Başkanlık sistemi' tartışmalarına dair mektup yazdı.

Paylaş

Kayseri’den bir metal işçisi

Uzunca bir süredir ülke gündemini oluşturan başkanlık sistemi tartışmaları, referandum tarihinin belli olmasıyla birlikte hız kazandı. Siyasi partiler TV programlarında, meydanlarda evet/hayır tartışmaları hızla sürerken, çalıştığım metal fabrikasında öncelikli işçi arkadaşlarımın neler düşündüğünden bahsedeceğim...

Çay molalarında, çalışırken herkes birbirine soruyor, “Sen ne diyeceksin referandumda?” MHP’li bir işçi hararetle söze giriyor: “Koalisyona hayır diyen, çözüm sürecine hayır diyen, her şeye hayır diyen MHP, bu defa hayır demiyor. Tek kişinin yönettiği sistemden biz işçiye yarar gelmez” diyor. 

Başka bir MHP’li işçi, asgari ücrete yapılan zammın yetersiz olmasına değiniyor ve şöyle devam ediyor: “Yılda iki zam alıyorduk şimdi bire düştü. Ayın sonunu göremiyoruz. Başkanlık gelirse refah olacak deniliyor. Ben inanmıyorum.” 
Bunlar birkaç örnek... Ama MHP’li işçilerin genelinde ‘hayır’ eğilimi yüksek gibi duruyor. 

AKP’li işçiler önceki seçimlerde canhıraş partisini savunur vaziyette iken, referandum sürecinde aynı canhıraş savunma şekli olmuyor. Ülkenin içerinde bulunduğu ekonomik durum iç açıcı değil ve yaşanan terör saldırıları gidişatın iyi olmadığını gösterdiğini söylüyorlar. “İçeride ve dışarıda düşmanlarımız çok. Ama biz de içeride huzursuzuz” diyenlerin sayısı da azımsanmayacak bir sayı ediyor... “Evet vereceğiz” diyorlar ama fabrikada da sıkıntılar var. Çalışma koşullarının ağırlığı, ısınma problemleri, sendikal örgütlenmelerdeki zorluklar ve baskılar hepimizi etkiliyor. 

Mesela CHP’li bir işçi, “Metal grevinin Erdoğan imzası ile yasaklanmasını sosyal medya da gördüm. Şu an grev yasaklanıyorsa, Başkanlık gelirse, yani evet çıkarsa DİSK’i kapatır bunlar” diyor.

“Hayır verir” diye düşündüğüm Kürt işçiler korkularından dolayı evet diyorlar. Bunda yaşanan son sürecin etkili olduğunu düşünmemek elde değil... Bu tartışmalar etrafında benimde söyleyeceğim iki şey var...

Birincisi yapılacak referandum bir parti seçimi değil. Bir rejim değişikliği... Erdoğan olmadı başka birisi gelecek. Ama işçi zaten az olan haklarını da kaybedecek. Onu bilerek hareket etmeliyiz.

İkincisi elbette herkes kendine göre yorumluyor. Yorumlamalı da... En çok işçiler siyaset yapmalı. Yapılan araştırmalara göre dünyada başkanlık sisteminin uygulandığı ülkelerde sendikal haklar, çalışma koşulları kısaca işçi sınıfına dair bütün haklar yok oluyor. Türkiye’de farklı mı olacak? İş işten geçmeden, işçiden yana düşünmeliyiz...

ÖNCEKİ HABER

Başkanlığın biz işçilere getirisi belli: Daha az ücret

SONRAKİ HABER

'Neden Hayır?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...