20 Şubat 2017 00:15

Arçelik'te AKP’li işçinin hayır gerekçesi: Ölümlü dünya

Beylikdüzü Arçelik fabrikası işçileri referandum öncesi Evrensel'e konuştu. Genç MHP'li işçilerde 'Hayır', orta yaş üstü MHP'lilerde 'Evet' yaygın.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Yoğunluklu olarak MHP’li işçilerin çalıştığı Arçelik’te referandum üzerine tartışmalar artarak devam ediyor. MHP’li genç işçiler Bahçeli’nin başkanlık konusundaki fikirlerinin bir anda değişmesine tepki göstererek “hayır” derken, orta yaş üstü MHP’li işçiler ise “memleketin bekası” söylemine sarılarak “evet” diyeceğini açıklıyor. Sistemin başkana büyük yetkiler verdiğini düşünen bazı AKP’li işçiler ise “ölümlü dünya” diyerek hayır oyuna yakın olduklarını söylüyor. 

Güncel gelişmelerin sürekli tartışıldığını söyleyen Arçelik işçileri, tartışmaların ağırlıklı olarak MHP ve AKP’li işçiler arasında yaşandığını aktarıyor. “Başkanlık sistemine hayır” diyen MHP’li işçiler “15 yıldır zaten iktidardasınız. Ne istediniz de yapamadınız” diyerek getirilmek istenen sisteme karşı çıkarken Bahçeli’ye ise tepki gösteriyor. “Bahçeli ne yapmaya çalışıyor. Daha düne kadar Başkanlığa karşı olan adam şimdi ne oldu da böyle davranıyor” diyen MHP’li işçiler, Bahçeli'nin bu kadar kısa sürede değişmesine anlam veremiyor. 

MEMLEKETİN BEKASI

Orta yaşın üzerindeki MHP’liler de Bahçeli’deki değişime anlam veremese de ‘memleketin bekası’ söylemine iknalar ve ‘evet’ demeyi düşünüyorlar. Ancak bu söyleme itibar etmeyen genç işçiler referanduma sunulan sistem için “Erdoğan kendisi için yasa çıkarıyor. Devlete ve millete bir hayrı yok bu yasanın” diyor. Tartışmalar oylamaya sunulan maddelerin içeriğinden çok Erdoğan’ı destekleme ve Erdoğan karşıtlığı üzerinden yürüyor. Tartışmalar ancak “Ne yapılmak isteniyor?” sorusuna cevap arandığında daha sağlıklı yürüyor. 

'YA FETÖ GİBİ BİRİ BAŞA GELİRSE'

Fabrikada referandumda ‘hayır’ demeyi düşünen AKP’li işçilerin sayısı da azımsanmayacak düzeyde. AKP’li işçilerin hayır gerekçeleri ise oldukça ilginç. “Ölümlü dünya. Erdoğan bugün var yarın yok. Yarın bir gün FETÖ gibi biri başa gelirse ne yapacağız?” diyerek referandumda ‘hayır’ oyu vermeyi düşünen sıkı bir AKP taraftarı işçi, getirilen sistemin başkana çok fazla yetki verdiğini düşünüyor. Bir başka AKP’li işçi de aynı düşüncede olduğunu belirterek Kılıçdaroğlu’nun başa gelmesi halinde inancını rahat yaşayamayacağı kaygısını taşıyor. “Hayır” diyerek AKP’ye ders vermeyi amaçlayan bazı işçiler ise böylece AKP’nin kendine çeki düzen vereceğini düşünüyor.

Fabrikada ‘hayır’ oyu baskın görünüyor. Ancak AKP’li işçiler Arçelik’teki oy oranının belirleyici olmadığını düşünüyor. Arçelik’te çalışan işçilerin hepsinin lise mezunu olduğunu söyleyen AKP’li işçiler, okur yazarlık oranın daha düşük olduğu fabrikalardan ve yoksul mahallelerden daha çok evet çıkacağını düşünüyor.

İŞÇİLER FETÖ İLE MÜCADELEYİ SAMİMİ BULMUYOR

Neredeyse fabrikadaki her işçinin bir yakını ya FETÖ’den tutuklu ya da bu iddia ile ihraç edilmiş. Kurunun yanında yaşın da yandığını düşünen işçiler, FETÖ ile mücadeleyi samimi bulmuyor. 

Özellik MHP’li işçiler AKP’li işçilerle yaptıkları tartışmalarda “FETÖ ile AKP  zaten birlikte hareket ediyorlardı. Madem öyle neden bugüne kadar görevden almadınız” diyor. Pek çok kişinin yalnızca ‘FETÖ’nün yurduna kayıt yapması veya dershanesine gitmesi nedeniyle açığa alınmasını doğru bulmayan işçiler, suçlu suçsuz herkesin aynı potaya koyulmasına tepkili. MHP’li işçiler “Meral Akşener’e FETÖ’cü dediler. Madem FETÖ’cü neden halen dışarıda dolaşıyor?” diyor. 

TEPKİ VAR AMA HENÜZ SİYASİ TERCİHİ ETKİLEMİYOR

AKP’liler dahil tüm işçiler hükümetin bugüne kadar işçiler lehine bir şey yapmadığını söylüyor. Hatta hükümeti sürekli patronlardan yana yasalar çıkarması ve teşvik vermesi nedeniyle eleştiriyorlar. İşçiler ekonomi açısından da kaygılı. Ekonomi kötüye gidiyor diye düşünüyor. Doların biraz düşmesi biraz rahatlatmış olsa da o kaygı henüz sona ermiş değil. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne de büyük tepki var. Ancak özellikle AKP’li işçiler açısından ne BES, ne sözleşme, ne grev yasakları henüz siyasi tercihlerini değiştirecek kadar etki etmiş değil. Çoğu AKP’li işçi “Dış güçlerin Türkiye üzerinde oynadığı büyük oyunlar var. Bizim bu yüzden bu iktidarı tutmamız gerekiyor” diyerek iktidarı sahipleniyor. Bu anlayışın zemin bulmasında en büyük etken Erdoğan’ın Rusya ve Amerika’ya karşı çıkışları. Sahiplenmenin diğer bir gerekçesi ise türban. Pek çok AKP’li işçi “Kılıçdaroğlu türbana karşı çıkmıştı. Biz şimdi bunlarla birlikte mi ‘hayır’ diyeceğiz” diyor. 

'BİR AN ÖNCE ÖLÜMLER SON BULSUN '

Suriye'de ve Türkiye’de yaşanan çatışmalara da değinen işçiler, biran önce ölümlerin son bulmasını istiyor. “IŞİD’i temizleyelim, orayı burayı alalım, şunları bitirelim” söylemi 1 Kasım seçimlerinde olduğu kadar dile getirilmiyor. İşçiler ülkenin normalleşmesinden yana. Kimi işçiler Suriye’den sürekli asker cenazelerinin gelmesinin sorumlusu olarak Erdoğan’ın yanlış dış politikalarına işaret ediyor: “Suriye politikalarına bu kadar dahil olduğumuz için bu belalar geliyor başımıza.” Destekleyenler ise “Orada IŞİD, YPG üs kurdu, bu nedenle de devlet elbette sessiz kalmayacak” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

Coşkunöz işçileri: Kendi ipimizi çekecek değiliz

SONRAKİ HABER

Başkanlığın biz işçilere getirisi belli: Daha az ücret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...