‘Evrim, güncel tüm bilimlerde kullanılıyor’

11'incisi düzenlenen Aykut Kence Evrim Konferansı'nda müfredattan çıkarılma kararı alındığı bir dönemde evrim tartışıldı.

19 Şubat 2017 13:40
Paylaş

Ali Yiğit BAŞARAN 
Elif Yaren İNCE
Ankara

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde bu yıl 11'incisi düzenlenen Aykut Kence Evrim Konferansı, eğitim müfredatından çıkarılma kararı alındığı bir dönemde evrimi tartıştı. Profesörlerden, üniversite öğrencilerine ve liselilere kadar ilginin yoğun olduğu konferansta konuştuğumuz Prof. Dr. Nurdan İnan, “Artık güncel, gelişmiş bütün bilimlere baktığınızda evrimin uygulandığını görüyorsunuz” dedi. 

Evrimin müfredattan tam anlamıyla çıkartılamayacağını belirten İnan, “Evrim deyince sadece biyolojik evrimden bahsetmiyoruz. Evrimsel tıp var, evrimsel psikoloji var, evrimsel iktisat var, son zamanlarda çok popüler şekilde genetik mühendislikleri var. Antropoloji bölümleri var, paleoantropoloji bölümleri var, biyoloji bölümleri var. Kısaca bunların hepsinde evrim anlatılıyor”dedi. Evrimin bir düşünce biçimi olduğunu ifade eden İnan,”Diyalektiktir. Düşünme sanatıdır ve her şeye uygulanır. Artık güncel, gelişmiş bütün bilimlere baktığınızda evrimin uygulandığını görüyorsunuz” dedi. Konferans sırasında katılımcılarla da konuştuk. Ankara’da bulunan Atatürk Anadolu Lisesinden katılan iki öğrenci, “Din ve siyaset çerçevesinde kısıtlanan bilim yüzünden gerçekten gençler evrimden bihaber yetişiyor. Bu insanlık tarihi için kesinlikle bir cinayettir” dediler.

Katılımcılardan Ayşe Kundakçı da, evrimin siyasi bir boyuta çekilmesini son derece yanlış bulduğunu, evrim konusuna tarafsız bakılması gerektiğini dile getirdi.

ODTÜ Biyoinformatik Yüksek Lisans Öğrencisi bir katılımcı da, “Keşke bizlere de zamanında ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimlerimizde evrim konusunun temelleri verilmeye başlansaydı. Bizlerin döneminde dahi üzerince yeterince durulmamış bir konunun günümüz Türkiye’sinde gözardı edilmesine şaşırmamak gerekir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

CHP’li kadınlar cinsel istismarı protesto etti

SONRAKİ HABER

Erdoğan, CHP ve HDP seçmeninden ‘Evet’ oyu istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa