19 Şubat 2017 13:45

FARC militanları silah bırakma alanlarına ulaştı

FARC militanları, silah bırakma sürecinin başlaması amacıyla toplanma alanlarına ulaştı.

Paylaş

Kolombiya Yüksek Barış Komisyonu, yayımladığı yazılı açıklamada, yaklaşık 7 bin FARC militanının silah bırakma sürecinin başlaması için belirlenen 26 bölgeye ulaştığını duyurdu.

Açıklamada, 3 hafta boyunca aralıksız süren çalışmaların, Birleşmiş Milletler (BM) Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması, ulusal polis teşkilatı gibi kuruluşların desteğiyle sonuca ulaştığı bildirildi.

'FARC'IN ALANLARA ULAŞMASI TARİHİ BİR GELİŞMEDİR'

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “FARC'ın silah bırakma ve topluma geri dönmesi için belirlenen alanlara ulaşması tarihi bir gelişme. Barışın ilerlediğini gösteren herkese teşekkürler” değerlendirmesinde bulundu.

BM Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault da gecikmelere rağmen militanların bölgelere ulaştığını doğruladı. 1 Mart itibarıyla silah bırakma işlemlerinin başlamasının öngörüldüğünü aktaran Arnault, silahların depolanacağı alanlardan bazılarının henüz hazır olmadığını da belirtti.

REFERANDUMDAN 'HAYIR' ÇIKMIŞTI

Ülkede 2 Ekim 2016'da hükümet ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalı'nın oy kullandığı referandumda yüzde 50.24 oranında 'Hayır' oyu çıkmıştı.

Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerin ardından, 12 Kasım 2016'da yeni barış anlaşmasına varılmış, bu anlaşma 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

50 YILDA 260 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Nüfusu 48 milyonu aşan Kolombiya'da 50 yıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sokak dersleri sürüyor: ‘Dört duvara ihtiyacımız yok’

SONRAKİ HABER

Demirtaş ve Yüksekdağ için AİHM’e başvuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...