19 Şubat 2017 13:03

Trakya’da orman katliamına büyük tepki

Kırklareli’de binlerce dönümlük ormanlık alanı tehdit eden RES projesiyle ilgili ÇED toplantısı yöre halkının tepkisi nedeniyle yapılmadı.

Paylaş

Yusuf Yavuz
Kırklareli

Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Küçükyayla Köyü'nde yapılmak istenen RES’le (Rüzgâr Enerjisi Santralı) ilgili ÇED toplantısı, yöre halkının protestosu yüzünden başlamadan bitti. Rüzgâr enerjisi üretimine karşı olmadıklarını ancak ormanlık alanda kurulmak istenmesinin ağaç katliamına neden olacağını belirten yöre halkı, ÇED toplantısı için gelen yetkilileri protesto etti. Toplantı ise başlayamadan sona ermiş oldu. Kadınların ağırlıkta olduğu protestocular, iletim hattı için kilometrelerce ormanlık alanda ağaç kesimi yapıldığını belirterek projeye karşı çıktılar.

Doğal güzellikleri ve kentsel dokusuyla Türkiye’nin 14 Sakin Şehrinden (Citta Slow) biri olan Kırklareli’nin Vize ilçesi son yıllarda yıkım projeleriyle gündemde. Kültürel ve doğal değerleriyle geleceğin korunmuş kentleri arasında yer almak için büyük çaba harcayan yöre halkı, Avrupa’nın en önemli doğa alanlarından birini barındıran bölgenin madencilik, çimento ve enerji projelerine kurban edilmesini istemiyor. 

DAYATMACI PROJELER YEREL HALKIN TEPKİSİNİ ÇEKİYOR

Vize’nin Küçükyayla Köyünde yapılmak istenen RES projesi de bunlardan biri. Temiz ve sürdürülebilir enerji üretiminde son yıllarda öne çıkan ve savunulan bir model olan rüzgâr enerjisi santrallerinde yer seçimi konusunda ortaya konulan uygulamalar, projelerin uygulanmak istendiği yörelerde yaşayan halkla yetkililer arasında tartışmalar yaşanmasına neden oluyor. Dayatmacı bir tavırla uygulanmak istenen projelere tepki gösteren yöre halkı, enerjiye değil, enerji gerekçesiyle ortaya çıkan büyük yıkımlara tepkili. 

Küçükyayla Köyünde inşa edilmek istenen RES’le ilgili ÇED (Halkın katılımı) toplantısı yapmak isteyen firma ve ilgili kamu kurumlarının yetkilileri, yöre halkının protestosuyla karşılaştı. Büyük bir orman kıyımına yol açacağı belirtilen projeyi halka anlatmak için seçilen köy kahvesinin önünde barikat oluşturan protestocular ÇED toplantısını yapılmasını engelledi. Ellerinde taşıdıkları dövizlerde, yaşam alanlarını savunan ifadelere yer veren yöre halkı seslerini duyurmaya çalıştı. 

6 BİN 250 HEKTARLIK ORMANLIK ALANI ETKİLEYECEK

Yenilenebilir enerjiye karşı olmadıklarını ancak RES’lerin yanlış yer seçimi yüzünden telafisi olanaksız tahribatlara yol açtığına dikkat çeken protestocular, 6 bin 250 hektarlık alanda toplam 37 rüzgâr türbini yerleştiren proje için yüzbinlerce ağacın yok edileceğini savundu. 

‘BU YOĞUNLUKTA RES, ISTRANCALARIN SONU OLUR’

Yöre halkının protestosuna destek veren Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “RES’lere karşı değiliz. Ancak doğru yerde kurulması gerektiğini savunuyoruz. Istrancalar Avrupa’nın en önemli beş doğa alanından biri ve ana kuş göç yolu üzerindedir. Bu ölçüde yoğun ve yaygın RES inşası, türbinlerin kapladığı alanların yanı sıra, interkonekte sisteme bağlantıları, yan yollar, türbinlerin trafo merkezine bağlanması için kurulan yer altı şebeke tesisleri, türbinler arası açılan yollar, geçici inşaat alanları, türbinlerin kanatları ve emniyet ışıklarının etkisi, çıkardığı titreşim ve gürültüyle Istrancalar’da ki doğal ve sosyal yaşam hızla yok olacaktır. Canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları biyolojik, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel ortama çevre denir. Bunlardan biri bozulmaya başladığında sürdürülebilirlik son bulacaktır” diye konuştu.

SINIR ÖTESİ KORUMA PROJESİ RES KURULUMUNA İZİN VERMİYOR

Avrupa Birliği’nin ‘Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı’ kapsamında bölgede yürütülen projeyle ilgili hazırlanan raporda, ‘Yıldız Dağları tüm Palaearktik bölgenin ana kuş darboğazlarından birinin üstünde yer alır. Bu nedenle, bölgede rüzgar santralleri inşa edilmesi tüm biyocağrafya bölgesindeki avifaunayı çok ciddi olarak etkileyecek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yıldız Dağları’nın kuş göç yolları açısından stratejik konumu göz önüne alınarak bölgede rüzgar santrali kurulumundan kaçınılmalıdır’ ifadelerine yer verildiğini anımsatan Çidem, şöyle konuştu:

“İlgili bakanlığın ve bağlı kurumlarının arşivinde ki raporlarda RES kurmayın diyor. 

Bulgaristan tarafında kalan Istrancalar’a RES neden kurulmuyor? Neden mi? Çünkü ana kuş göç yolu üzerinde. Orman bütünlüğünü korumak, habitat parçalanmasını engellemek, doğal ve sosyal yaşamı korumak için kurulmuyor. Mahallinde tanzim olunan, köylülerin, muhtarlığın, STK temsilcilerinin imzaladığı alternatif tutanak ile toplantının ‘başlatılamadığını, yapılamadığını’ özellikle belirterek, yasal süre içerisinde gerekçeli itiraz dilekçesinin ekleri ile birlikte bakanlığa sunulacağını belirttiler. Yaşam her şeyden daha değerlidir. Yaşamı değerli ve sürdürebilir kılmak, yaşam alanlarını ve doğal varlıkları korumakla mümkündür. Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi ve Trakya Platformu olarak, doğadan ve doğrudan yana olup, gelecek için yaşamı savunan ve bu uğurda mücadele edenlerle birlikte olmaya, süreci her aşamada takip etmeye ve destek vermeye devam edeceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

Hayır Beyoğlu Meclisi’nden Cihangir’de ‘Hayır’ çağrısı

SONRAKİ HABER

AVM'nin 7'nci katından düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...