19 Şubat 2017 12:38

Devrimci muhtar Fevzi Kavuk son yolculuğuna uğurlandı

Nâzım'ın 'tepemde bir de çınar olursa' vasiyetini yerine getiren devrimci muhtar Fevzi Kavuk Müşküle Köyü Mezarlığı'na defnedildi

Paylaş

Nâzım Hikmet'i Bursa Hapishanesinden tanıyan Müşküleli İsmail Başaran, çınarın dikildiği zeytinliğin sahibi Rıfat Talan, yine Nâzım'ın hapishane arkadaşı ressam İbrahim Balaban, mimar Emin Canpolat ve köyün genç muhtarı Fevzi Kavuk Nâzım'ın yaşamını yitirmesinden 1 yıl sonra İznik'e bağlı Müşküle Köyü'nde bir araya gelir. Şairin mezarı bir gün o çok sevdiği memleketine getirilirse altına gömülsün diye İznik Gölü'nü gören bir zeytinliğe bir çınar fidanı dikerler.

Nâzım'ın vasiyetini yerine yerine getirmesiyle "Çınarlı köyün muhtarı" olarak anılan ve 86 yaşında tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Fevzi Kavuk, Müşküle Köyü'nde kılınan öğle namazından sonra köy mezarlığına defnedildi.

Devrimci muhtarın cenaze törenine Türkiye İşçi Partisinden (TİP) mücadele arkadaşları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Eski Bakanlardan Ertuğrul Yalçınbayır, CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Ceyhun İrgil, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, ve Erkan Aydın, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, CHP İl Başkanı Şadi Özdemir, ÖDP, HTKP ve EMEP yöneticileri, Türkiye'nin bir çok ilinden sevenleri ve köylüler katıldı.

Törende konuşan Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç Fevzi Kavuk'un İznik Gölü kıyısındaki bütün köyleri gezmiş, Marmara Köylü Derneğinin kuruculuğunu ve başkanlığını yapmış, Orhangazi'de Yenişehir'de İznikte ve hatta Bursa'da yoksullar için örgütlenme ve bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmuş bir Müşküleli olduğunu hatırlatarak Müşküle'den çıkıp TİP'in önce Genel İdare Kuruluna ardından Merkez Yönetim Kuruluna seçildiğini söyledi. "Sosyalist bir köy aydınının onca üniversite mezununun olduğu yerde emekçiler için mücadele eden bir partinin genel merkez yönecisi olması sıradan bir olay değildir" diyen Özkılınç sözlerini şöyle sürdürdü: "Fevzi Kavuk köylüsü İsmail Başaran'dan çok şey öğrenmiştir, çünkü İsmail Başaran Nâzım Hikmet'ten çok şey öğrenmiştir. Başaran Nâzım Hikmet'le hapis yatıp çıktıktan sonra köye gelmiş, köyün gençlerine anlatmaya başlamıştır. Özellikle bu gençler arasından öne çıkan Fevzi Kavuk'la özel bir dil tutturmuştur. İznik Gölü kıyısında Şeyh Bedrettin'in şiirini ve bir çok şiiri birlikte okumuşlardır. Fevzi Kavuk'un sırrı bilimin kuvveti ve birliğin gücüyle hareket etmiştir. O nedenle Bursa'dan hatta Türkiye'nin her yerinden sol partilerden hatta sağ partilerden bile insanları buraya toplamayı başarmıştır. Fevzi Kavuk köyüne sevgi ve dostluk klübü kurmuş ve bir kütüphane kazandırmıştır. 80'de tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra mücadelesine devam etmiştir. Anısını saygıyla anıyoruz"

Törende konuşan bir diğer isim İstanbul Barosu eski başkanlarından Turgut Kazan ise Fevzi Kavuk'un herşeyden önce iyi ve düzgün bir insan olduğunu belirterek "Onu ve mücadelesini saygıyla anıyorum" dedi.

FEVZİ KAVUK KİMDİR

Yaşamı boyunca mücadelesi ve yaptıkları dolayısı ile "Köylü önderi", "devrimci", "efsane muhtar", "siyasetçi" gibi bir çok vasıfla anılan Kavuk, 1931 yılında Müşküle'de doğdu. Nâzım Hikmet'le birlikte Bursa Cezaevinde yatan edebiyatçı İsmail Başaran ile aynı köyden olan Kavuk, o dönemde köye atanan ilerici öğretmen Seyfi Alp ile de yakınlık kurdu ve ufku genişledi. 25 Ağustos 1960 ve 12 Eylül 1980 arasında geçen 20 yılda Müşküle Köyü'nün muhtarlığını yapmış ve ilk sosyalist muhtar olarak hafızalara kazınmıştır Fevzi Kavuk. 1965 ve 1969 yıllarındaki seçimlerde Bursa'dan milletvekili adayı olduğu Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) oyların çoğunluğunu alması, Müşküle Köyü'nü de ilgi odağı haline getirmiştir. O yıllardan bu yana da Müşküle Köyü "Çınarlı köy", Fevzi Kavuk da "Çınarlı köyün muhtarı" olarak bilinir. 

Yaşamı boyunca üretici köylü mücadelesinin içinde kendisini var eden devrimci muhtar Fevzi Kavuk, Marmarabirlik ve Tarım-Kredi ve Köy-Koop yönetimlerinde görev aldı. Marmara Köylüler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin kurucuları arasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltındaki gazeteciye ‘işkence’

SONRAKİ HABER

Şırnak'taki havalimanın etrafına beton duvar örülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...