19 Şubat 2017 10:27

Akademisyenler: 'AKP'li değilseniz, hak ettiniz' deniliyor

KHK ile ihraç edilen akademisyenler, İHD Ankara Şubesi’nin düzenlediği basın toplantısında bir araya geldi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, düzenlediği basın toplantısında ihraç edilen akademisyenler ve öğrencileriyle bir araya geldi. Toplantıya İnsan Hakları Akademisi Başkanı Hüsnü Öndül de katıldı. İHD Ankara Şube Eş Başkanı Hülya Mendillioğlu, hükümetin 15 Temmuz’dan sonra muhalif tüm kesimleri hedef aldığını söyledi. Askerlerden yargı mensuplarına, kamu peronelinden akademisyenlere, işçilere çok çeşitli kesimlerin saldırı altında olduğunu ifade eden Mendillioğlu, “Gazeteler televizyonlar, dernekler kapatıldı. Bu sürece ilişkin yargıda herhangi bir ilerleme yaşanmadı. İhraçların devam edeceğini düşünüyoruz. Ankara’da akademisyen ve öğrenci arkadaşlarımızla konuşmak için toplandık” dedi.

‘KAMU BİZİZ, ATAMAZSINIZ’

Toplantıda konuşan Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden ihraç edilen Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun, 15 Temmuz’dan sonra devletin neredeyse çöktüğü bir süreç yaşandığını söyledi. Bunun ilk göstergesinin de hukuk sisteminin çökmesi olduğunu dile getiren Coşkun, “Çünkü nereye baksanız. Hukukun uygulanmadığını görüyorsunuz. KHK’ler bunun en önemli göstergesi. Biz barış bildirisine imzacı olduğumuz için atıldık ama artık bu sürece AKP’li değilseniz bunu hak etmişsiniz gibi bakılıyor” diye konuştu.

İktidarın çökmeye yakın bir noktada olduğunu belirten Coşkun, muhalif kesimlere yönelik saldırıların iktidarın kaybetme korkusundan kaynaklandığını söyledi. Aydınlar olarak ülkede süren savaşa karşı ses yükselttiklerini belirten Coşkun, “Şimdi de onun intikamını almaya çalışıyorlar. Bizi kamudan atamazlar, çünkü kamu biziz” dedi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen Cenk Yiğiter ise “Geçen yıl barış bildirisini ülkenin içinde bulunduğu çok ağır koşullar altında imzaladık ve paylaştık. Bunun sonucunda bedeller ödeyeceğimizi de tahmin ediyorduk. Ancak tüm bu süreçte Sur’da, Cizre’de, Nusaybin’de yaşanan acılar karşısında bizim ödediğimiz bedeller hiçbir şeydir” diye konuştu.

Üniversiteleri terk etmeyeceklerini deklare ettiklerinde cüppelerinin ezildiğini ve ağır bir şiddete maruz kaldıklarını belirten Yiğiter, Ankara’da özel bir polis ekibinin toplumsal eylemlere müdahale ettiğini söyledi ve “Açık provalatör olan bir ekip bu. Çok korkusuzlar ve saldırganlar. Ne yapıyorlarsa hırsla ve duyguyla yapıyorlar. Cebeci’ye geldiklerinde sanki cihat etmeye gelmişler. Malumunuz olduğu üzere Rusya’nın Ankara Büyükelçisi de bir polis tarafından cihatçı sloganlarla kameralar karşısında katledilmişti” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İHD: Yeni anayasa barış masasında yazılacak

SONRAKİ HABER

Okurlarımız Kocaeli'de kahvaltıda buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...