19 Şubat 2017 09:33

Manisa Şiir Günleri Ödül töreni gerçekleştirildi

Niobe Şiir Ödülüne layık görülen Şair Gülsüm Cengiz: Dinsin artık Niobe’nin gözyaşları.

Paylaş

Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Manisa Şubesi, Köy Enstitülerinde Sanat etkinlikleri kapsamında Manisa Şiir Günleri etkinliğinin dördüncüsünü, Manisa İkiz Kulelerde gerçekleştirdi. Etkinlikte Niobe Şiir Ödülüne layık görülen Şair Gülsüm Cengiz, Niobe’nin “Dinsin artık Niobe’nin gözyaşları” diyerek, ödülü savaşların son bulması ve barışın gelmesi dileği ile aldığını belirtti.

Çok sayıda şiir ve sanatseverin izlediği etkinliğin başlamasından önce Müzik Öğretmeni Seda Deniz Şahin ve öğrencisi Zafer Bozkurt müzik verdi.

Etkinliğin ilk bölümünde davetli şairler Halim Yazıcı, Ali Özenç Çağlar, Alper Tunga Kumtepe, Can Sinanoğlu, Dilek Sercan, Dinçer Taşdemir, Fatma Aras, FundayKarapaça, Jiyan Polat, Kazım Ablak, Mehmet Rayman, Mehmet Zengintaş ve Mustafa Ören şiirlerini okudu.

NİOBE ÖDÜLÜ CENGİZ’E VERİLDİ

İkinci bölümde etkinliğin onur konuğu Gülsüm Cengiz’in yaşam öyküsüne dair sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Işıl Soğukpınar, Gülsüm Cengiz ile köy enstitüleri, Niobe, kültür ve yaşam, kültür ve sanat başlıklarında bir söyleşi gerçekleştirdi.

Salondaki izleyiciler Cengiz’e, toplumcu şiir, şiir ve yaşam üzerine sorular yöneltti. Ödül töreni bölümünde, etkinliğe katılan şairlere teşekkür plâketi verilirken, YKKED Manisa Şubesince Şiir Günleri etkinlikleri kapsamında verilen iki ödülden biri olan Emek Ödülü Dincer Günday’a, Niobe Ödülü ise Gülsüm Cengiz’e takdim edildi.

Gülsüm Cengiz, törende yaptığı teşekkür konuşmasında, Niobe'nin gözyaşlarının, çocuklarını yitiren acılı bir ananın hiç bitmeyen yasının dışavurumu olduğunu dile getirerek, “Üzerinde yaşadığımız topraklardaki, bin yıllardır acı çeken, evlat acısı yaşayan anaların simgesidir. Yaşadığımız coğrafya, acılı anaların yurdudur. Varlığını savaşlar ve yayılmacılıkta gören bir imparatorluğun hüküm sürdüğü bu coğrafyada, bitmeyen savaşlara gönderilen eşini bekleyen genç gelinlerin, Yemen'e gidip dönmeyen, Sarıkamış'ta telef edilen oğullarına yanan anaların gözyaşları hiç dinmemiştir” dedi.

KİBELE’DEN GÜNÜMÜZE…

Artık Niobe'nin gözyaşlarının dinmesini istediğini dile getiren Cengiz, “Kibele'den günümüze, yaşamın sürekliliğini simgeleyen, yaşamı savunma mücadelesine katılan kadınların, anaların varlığı bir umut imgesidir” dedi.

İnceliklerin, paylaşımların, sevgi ve saygının azaldığı günümüzde; şiiri duyumsayıp duyumsatan insanların varlığının bir umut olduğunu ifade eden Cengiz, kendisine ödülü layık gören YKKED’ye teşekkür etti.

Programa CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, YKKED Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Bal, yönetim kurulu üyeleri Rifat Güler ve Mehmet Hekim, İzmir Şube Başkanı Mehmet Seyrek ve başkan yardımcısı Şahap Cesur, Turgutlu Kasaba Sanat grubu üyeleri, Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma grubu üyeleri, Manisa Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikalarının şube başkanları ile diğer kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ulaş Bardakçı, katledilişinin 45. yılında anılıyor

SONRAKİ HABER

Selma Gürkan: Tek adam yönetimi kabul görmüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...