14 Haziran 2012 10:11

İnsan hakları örgütleri hak temelli kurum istedi

TÜRKİYE İnsan Hakları Kanunu tasarısı Meclis Genel Kurulu’na gönderilirken, insan hakları örgütleri tasarıya tepki gösterdiler. İnsan Hakları Derneği, MAZLUMDER, Helsinki Citizens Assembly, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü temsilcileri bugün İHD Genel Merkezinde bir araya gelerek, tasarıyı değerlendirdi

İnsan hakları örgütleri hak temelli kurum istedi
Paylaş

TÜRKİYE İnsan Hakları Kanunu tasarısı Meclis Genel Kurulu’na gönderilirken, insan hakları örgütleri tasarıya tepki gösterdiler. İnsan Hakları Derneği, MAZLUMDER, Helsinki Citizens Assembly, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü temsilcileri bugün İHD Genel Merkezinde bir araya gelerek, tasarıyı değerlendirdiler.

Örgütler adına ortak açıklamayı  okuyan TİHV Genel Sekreteri  Metin Bakkalcı, daha önceki öneri ve açıklamalarında da tasarının, uluslararası kriterlere aykırı olarak katılımcılık, kapsayıcılık, şeffaflık ilkelerini taşımadığını; birey/yurttaş merkezli değil devlet merkezli bir yaklaşımla hazırlandığını belirtiklerini hatırlattı. Tasarıda Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun hükümet kurumu olarak tasarlandığını ve insan hakları örgütlerine yer verilmediğini aktaran Bakkalcı, üyelerin atanmasının her hangi bir nitelik aranmaksızın Hükümetin inisiyatifine bırakıldığını belirtti. Tasarıda, kurumun hangi tarihte, hangi gündemle toplanacağının bile tümüyle Başkanın inisiyatifine bırakıldığını ifade eden Bakkalcı, mali bağımsızlığının, üyelerinin  çoğulculuğu ve katılımcılığının yeterince güvence altına alınmadığı uyarısını da yaptı.
Yeni dönem TBMM’nin ilgili komisyonları ve hükümet nezdinde müzakere çabalarını, 12 kurumla birlikte  samimiyetle sürdürdüklerini belirten Bakkalcı, eleştiri ve önerilerini komisyona ilettikleri halde tasarıda yer verilmediğinin de altını çizdi.

Oluşturulacak kurumun üyelerinin çoğunluğunun Bakanlar Kurulu tarafından,  atandığını, tüm yetkilerin kurum başkanına verildiğini de belirten Bakkalcı, işkencenin önlenmesine yönelik Ulusal Önleme Mekanizması işlevini üstlenmesi öngörülen Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun bu haliyle hiçbir şekilde ihlalleri önlemeyeceğini, hakları koyamayacağını ve bağımsız bir kurum olamayacağını söyledi.
Uluslararası ilkelere dayalı ve örnek bir İnsan Hakları Kurumu’nun hayata geçirilmesi için hükümete sorumluluğunu hatırlatan Bakkalcı, “hak temelli çalışan, sivil ve demokratik toplum örgütlerinin birlikteliği ile gerçekten amaca uygun, bağımsız ve etkin bir ‘Ulusal İnsan Hakları Kurumu’ oluşturulmasını” istediklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tüzel'den Hüseyin Çelik'e tepki

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanı Şakran Cezaevi’ni savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa